Motionen delad mellan flera utskott
Sammanfattning
Att komma till rätta med miljöproblemen är avgörande för mänsklighetens framtid. Människan har alltför länge förbrukat jordens tillgångar istället för att enbart bruka dem. Denna insikt måste genomsyra all mänsklig verksamhet.
I-länderna har ett speciellt ansvar för att förändringar i vårt världssamfund ger ett ekologiskt anpassat samhälle. I- länderna har orsakat en stor del av miljöskadorna och är ensamma om möjligheterna att vända utvecklingen.
Åtgärder: Miljöplan ''Sverige år 2000'' vilken innebär att intressenterna i en bransch går samman och kommer överens om hur den egna branschen ska kunna ingå i en bärkraftig utveckling. Planen kan sträcka sig över en 30- årsperiod där man mer i detalj bestämmer vad som ska genomföras under den närmaste 10-årsperioden och har ett handlingsprogram för resterande tid som ständigt kan utvecklas utifrån erfarenheter och forskning.
Konkreta och tidsmässigt näraliggande förslag som bl.a. är förutsättningar för miljöplan ''Sverige år 2000''Skatter och avgifter måste ligga på råvaror och icke förnybar energi. Miljöarbetet måste bedrivas på alla nivåer, viktigast är kanske den kommunala och lokala nivån. Det internationella miljöarbetet måste bedrivas kraftfullt bl.a. inom klimatfrågor men får inte innebära avkall på inhemska åtgärder. Naturresursräkenskaper måste tas fram som ett komplement till de traditionella nationalräkenskaperna. Kemikalie-, varu- och avfallshanteringen -- inklusive VA- system -- måste ingå i slutna kretslopp. Den biologiska mångfalden måste säkras.
Kompletterande miljöinriktade förslag finns i motioner när det gäller trafik, jordbruk, näringspolitik, energipolitik och vissa internationella miljöfrågor m.m.
Sammanställning av yrkanden till budget utöver regeringens
Eko-kommunprojekt 5 000 000 Visst internationellt samarbete 10 000 000 Kemikalieinspektionen 3 000 000 Förvärv av värdefulla naturområden 120 000 000 Skötsel av värdefulla naturområden 10 000 000 Fond för landskapsvård 250 000 000 Sanering av miljöskadade områden 25 000 000 Summa: 423 000 000
Vinna eller försvinna
Människan har varit framgångsrik som art betraktad; så framgångsrik att hon blivit ett hot mot sig själv och mot jordens överlevnad. Den livsstil som råder i industriländerna skulle kunna vara hållbar om vi var en halv miljard. Men jordens befolkning uppgår snart till 5,5 miljarder. Om vi lyckas bryta trenden nu, så kan vi få en utplaning av befolkningstillväxten vid 12 miljarder.
Om människan fortsätter att ignorera de ekologiska sambanden så undergräver hon sin egen existens. Naturen har konsekvent slagit ut de arter eller hela system, som inte anpassat sig till helheten. Vår kamp nu handlar om mänsklighetens och andra arters överlevnad.
Människan kan med hjälp av sin fantasi, intelligens, erfarenheter, kreativitet och kärlek klara problemen och skapa en utveckling, som ryms inom de ekologiska ramarna och erbjuder alla barn som föds rimliga livsvillkor.
Att arten varit framgångsrik betyder inte att alla människor lever ett gott liv. Tvärtom så är möjligheterna att använda jordens resurser fördelade på ett fruktansvärt orättvist sätt mellan industrialiserade länder och utvecklingsländer och inom varje land.
Svensk miljöpolitik och regeringens
Det var glädjande att miljöpolitiken i regeringsförklaringen utpekades som ett av fyra prioriterade områden. ''Regeringen kommer att ange tydliga miljömål, ställa bestämda miljökrav och använda effektiva styrmedel'', står det.
Tyvärr kan vi inte se att regeringens handlande på miljöområdet överensstämmer med orden i regeringsförklaringen. Miljöminister Olof Johansson upprepar ständigt vad regeringen gjort och framför allt vad den tänker göra.
Förvisso har regeringen gjort en del, höjningen av bensinskatten t. ex. Problemet är att mycket av det regeringen gjort har mindre betydelse och andra miljöfientliga beslut -- eller brist på beslut -- helt överskuggar det positiva som gjorts.
Exempel på detta är planerna på en Öresundsbro, en motorvägstriangel mellan våra tre storstadsregioner och nya motorvägar i storstäderna. Effekten av detta är ökad vägtrafik vilket på sikt raderar ut effekten av t.ex. höjd bensinskatt och miljöklassning av personbilar.
För att verkligen minska vägtrafiken krävs det att alla beslut går i samma riktning, inte att de motverkar varandra.
Samma ambivalenta politik kan vi se på energisidan. Bioenergi, vindkraft etc. gynnas på olika sätt lite halvhjärtat, men samtidigt sänks skatter på fossil energi för industrin, och kärnkraftsavvecklingen förskjuts i praktiken någonstans in i en okänd framtid.
Det kommer inte att bli någon marknad för de förnyelsebara energislagen förrän man har minskat vårt elöverskott som våra kärnreaktorer orsakat, och de svenska elpriserna har stigit till internationell nivå.
Vänsterpartiet förordar en konsekvent miljöpolitik där alla beslut styrs utifrån miljökraven och där ekologi och ekonomi integreras i ett både långt och kort tidsperspektiv.
Miljöplan ''Sverige år 2000''
Det har tagit mänskligheten en kort tid att förvrida utvecklingen. Från och med nu måste vi arbeta mycket målmedvetet för att vrida den rätt. Utsläpp av klimatpåverkande gaser, försurning av luft, mark och vatten, övergödning av vattendrag och hav, utarmning av jordens biologiska mångfald, kemikaliehanteringens långsiktiga miljöeffekter eller konsekvenserna av en olycka, uttunningen av ozonskiktet... Miljöproblemen är komplexa och kan inte rangordnas. Vi måste handla så att produktions- och konsumtionsmönstret i grunden ändras och kretsloppssystem etableras.
Låt oss sätta som mål att Sverige om 30 år ska vara ett samhälle baserat på en ekologisk grundsyn. Det är inte ett förslag om att basera samhället på en ideologi eller världsåskådning; det är ett förslag om att inse de ekologiska realiteterna.
Låt oss sedan dela upp detta 30-årsperspektiv i tre faser och skissa på handlingsprogrammet för de två senare, men lägga fram ett mer detaljerat förslag för den närmaste 10- årsperioden. Vi vet att de mål som riksdagen tidigare satt upp när det gäller reduktion av utsläpp är otillräckliga. T.ex. kommer inte ens målet att minska kväveutsläppen till 1995 med 30% från 1980 års nivå att kunna uppfyllas.
Nu måste arbetet bedrivas handlingsinriktat. Det finns i dag data över hur olika branscher och verksamheter bidrar till miljöproblemen. Mot bakgrund av en redovisning av sådana data bör en handlingsplan upprättas.
För varje sektor som har betydelse för miljön, t.ex. bilismen, ska konkreta branschprogram tas fram. Det innebär överläggningar med biltillverkarna och representanter för andra trafikslag, de fackliga organisationerna, motororganisationerna, trafikhuvudmännen, oljeindustrin. Man kan inte räkna med att åstadkomma resultat när det gäller bilismen om man inte också är beredd att ställa krav på aktivt handlande från sådana tunga aktörer som oljeindustrin och biltillverkarna. Kraven måste ställas från regering och riksdag, kommuner och konsumenter.
Branscher som bör komma i fråga utöver bilbranschen är t.ex. stålindustrin, byggbranschen, kemikalieindustrin och skogsindustrin.
Vänsterpartiet föreslår att riksdagen hos regeringen begär förslag till handlingsprogram i enlighet med vad som ovan skissats.
Skatter och avgifter
Skatter och avgifter ska styra i riktning mot minskat råvaruuttag och ökad återvinning när det gäller produktionen. Energiförbrukningen ska styras bort från fossil- och kärnkraftsenergi till förnyelsebara energislag. Materialförbrukningen ska i allt större grad baseras på återvunnet material. Processer och produkter som kan ingå i ett kretslopp ska gynnas, t.ex. återvinningsbara bilar och slutna pappersmasseprocesser. Styrande avfallsavgifter bör tas ut.
Det är ett gigantiskt arbete att lägga om skattesystemet i den riktningen. Det är ett arbete som måste vara noggrant förberett och analyserat, och olika aktörer måste ges rimlig omställningstid. De förändringar som hittills gjorts har endast haft marginella effekter. Det är ett arbete, som måste sättas i relation till internationella processer. Vänsterpartiet föreslår därför att en sådan omläggning av skattesystemet närmare utreds.
Det behövs ökat inflytande för de anställda
Kunskapen hos anställda och de lokala facken måste tas tillvara i miljöarbetet. Ofta hänger arbetsmiljöproblem intimt ihop med problem i den yttre miljön.
Riksdagen bör begära förslag hos regeringen om utökade fackliga befogenheter att ingripa vid missförhållanden som rör den yttre miljön.
Varför har man inte från samhällets sida hittills bättre tagit tillvara de anställdas kunskaper och erfarenheter? Jo, därför att det fortfarande är en fråga om makt -- arbetsgivarens makt att leda och fördela arbetet och att handla oansvarigt när det gäller miljö och hälsa. De som arbetar på en industri måste ges rätt att påverka sin egen arbetsmiljö men också företagets produktion så att den styrs bort från insatsvaror och processer som har negativ miljöpåverkan.
Sambandet mellan den inre miljön, arbetsmiljön och den yttre miljön är uppenbart. Det är arbetsgivaren som har ansvaret för arbetsmiljön, men de fackligt förtroendevalda spelar en mycket stor roll när det gäller kampen för en bättre arbetsmiljö. Särskilt betydelsefull är skyddsombudens verksamhet.
De ämnen som ger upphov till arbetsmiljöproblem orsakar också till stor del problem i den yttre miljön. Den omfattande kunskap och erfarenhet som genom årens lopp byggts upp inom fackföreningsrörelsen kan därför bli till utomordentligt stor nytta för miljöskyddsarbetet i samhället i övrigt.
Det måste också skapas effektiva sanktionsmöjligheter mot den arbetsgivare som inte vidtar åtgärder när missförhållanden leder till att arbete har stoppats. Det lokala facket måste ges rätt att vidta stridsåtgärder för att få rättelse till stånd. I dag händer det allt för ofta att arbetsgivaren underlåter att genomföra ändringar eller bara gör marginella förbättringar. Denna rätt till stridsåtgärder skall även gälla när arbete stoppats på grund av fara för den yttre miljön.
När det gäller den yttre miljön finns inte stoppningsrätt över huvud taget. Vänsterpartiet anser att sådana rättigheter borde införas och i lag regleras. Även när det gäller den yttre miljön borde rättigheten tillkomma fackföreningen som sådan och sedan delegeras till fackligt förtroendevalda med detta verksamhetsområde. Dessa skall alltså ha rätt att stoppa ett arbete som innebär allvarlig fara för miljön eller för människors hälsa. Enskild arbetstagare skall också ha motsvarande rättighet.
Ökade fackliga befogenheter och ökat samarbete med facket kommer att underlätta övergången till mer miljöanpassad produktionsteknik, bättre råvaror och bättre slutprodukter.
Eko-kommunerna
Arbetet för ett ekonomiskt och ekologiskt uthålligt Sverige måste utföras på alla nivåer. Kommunerna är mycket viktiga och har ett speciellt ansvar. I kommunerna finns de beslutande församlingar, kommunfullmäktige och nämnder, som står människorna närmast och har bäst kännedom om och överblick över de lokala problemen.
Ett antal kommuner i landet deltar i det s.k. eko- kommunprojektet. Arbetet bedrivs på olika sätt i kommunerna, men grundtanken är gemensam: ett systematiskt arbete för en genomgripande förändring av samhället till en bättre ekologisk anpassning.
För det fortsatta arbetet med eko-kommunprojektet behövs ett tillskott av statliga medel under den kommande treårsperioden. Vänsterpartiet föreslår därför att riksdagen anslår 15 000 000 kr fördelat över treårsperioden. För budgetåret 1993/94 anvisas 5 000 000 kr.
Kommunernas miljöskyddsverksamhet
I budgetpropositionen föreslår regeringen ytterligare indragningar i stödet till kommunerna. Vänsterpartiet motsätter sig av många skäl den aviserade indragningen. Detta tas upp i andra motioner.
Det finns mycket stor risk att så omfattande indragningar kommer att göra det svårt för kommunerna att bedriva en tillräcklig miljöskyddsverksamhet. Kommunerna har under senare år fått allt mer omfattande uppgifter när det gäller miljöskyddet. Det är mycket viktigt att de också har resurser att utföra dessa uppgifter.
Undersökningar visar att det behövs en utökning av miljötillsynen. Många verksamheter som ger upphov till negativ miljöpåverkan står i dag inte under samhällets tillsyn. Det behövs en utökad kommunal verksamhet på detta område. Regeringen bör redovisa en analys av möjligheterna att fortsätta att bedriva den kommunala miljöskyddsverksamheten på en hög ambitionsnivå. I detta uppdrag bör även ingå att göra en översyn över miljöarbetet i de kommuner som saknar fristående miljö- och hälsoskyddsförvaltningar.
Miljömärkta produkter
Det går trögt med arbetet att miljömärka produkter. I grunden handlar problemen om vad miljömärkningen ska värdera. Producentsidan har bl.a. velat blanda in andra kriterier än de som har med miljökonsekvenserna att göra. En bra miljömärkning av produkterna i handeln är mycket värdefull ur konsumentperspektiv.
Enligt lagen om kemiska produkter så är det den som tillverkar eller importerar en kemisk produkt, som bär ansvaret för att miljöfarliga produkter ersätts med mindre farliga. Det är uppenbart att detta ansvar långt ifrån alltid tas. Det arbete som bedrivs av t.ex. kommuner för att förbättra miljöinformationen om produkter till konsumenterna måste uppmuntras. Pionjärkommuner på detta område i Värmland och Göteborgs kommun har delvis motarbetats. De bör istället stödjas och deras goda resultat bör spridas.
Riksdagen bör ge regeringen i uppdrag att komma med förslag om hur en enhetlig och lätt igenkännbar miljömärkning bör få genomslag i handeln.
Offensiv miljöpolitik i förhållande till EG
Det är fullt möjligt att minska koldioxidutsläppen inom EG och det övriga Europa kraftigt och att göra det samhällsekonomiskt lönsamt. Industriländerna måste minska sina koldioxidutsläpp med minst 50% under de kommande 30 åren.
Om utvecklingen fortsätter som nu kommer i stället utsläppen att öka med 20%. Genom en konsekvent satsning på förnybar energi och effektivisering kan en minskning på 60% uppnås. Hindren är många. Den storskaliga energiindustrin, t.ex. de transnationella oljebolagen, bromsar förändringen. Det krävs ett beslutsamt politiskt arbete för förändring av energimarknadens struktur och för en ökad användarstyrning. Effektivitetsnormer på produkter, räntefria lån eller lågräntelån till energiinvesteringar är några medel. Sverige måste gå i spetsen för denna utveckling.
Kemikaliehanteringen
Det totala antalet kemikalier är ofantligt stort. Det finns många miljoner. 1970 fanns det två miljoner kemiska föreningar registrerade i världen. 1990 fanns det 10 miljoner! Inom industrin används 50 000--60 000. Bara i Sverige hanteras i industrin ungefär 20 000 olika kemikalier i varierande omfattning. Man bedömer att ungefär 1 000 kemikalier är s.k. högvolymkemikalier, de står tillsammans för 95% av all kemikalieanvändning.
Varje år tillkommer många nya kemikalier. För såväl de tillkommande som de redan befintliga gäller att kunskaperna om hur de påverkar människan och miljön är små. Även bland de tusen högvolymkemikalierna finns ett stort antal vilkas verkningar inte är dokumenterade. Inom OECD pågår ett arbete för att ta fram uppgifter om 150 vanligt förekommande kemikalier.
Det förebyggande arbetet måste väga tyngre. Vänsterpartiet föreslår därför att arbetet med att förverkliga substitutionsprincipen intensifieras och att principen om den omvända bevisbördan förs in i lagen om kemiska produkter.
Kemikalieinspektionen bör få ytterligare resurser för detta. I enlighet med vad Kemikalieinspektionen tar upp i sitt budgetäskande föreslår vi också att medel anvisas för det europeiska integrationsarbetet. Den ökade kostnaden finansieras med en motsvarande ökning av de avgifter, som finansierar Kemikalieinspektionens verksamhet. Sammanlagt föreslår Vänsterpartiet ett ökat resursutrymme på 3 000 000 kronor utöver vad regeringen föreslår.
Förvärv av värdefulla naturområden
Det finns ett stort ackumulerat behov av förvärv av ytterligare värdefulla naturområden. Det är en av flera nödvändiga åtgärder för att garantera den biologiska mångfalden. Vänsterpartiet föreslår att ytterligare 120 000 000 kronor anvisas för köp av värdefulla naturområden.
Men när mark inköpts måste den också skötas. Vänsterpartiet föreslår därför att 10 000 000 kr anvisas till Naturvårdsverket för skötselåtgärder.
Landskapsvård
I samband med den genomgripande förändring av livsmedelspolitiken som riksdagen beslutade om våren 1990 infördes en ersättning för landskapsvård. Jordbrukare skulle under vissa förutsättningar kunna ersättas för den landskapsvård jordbruket innebär. De anvisade medlen trappades upp under en treårsperiod och för budgetåret 1993/94 anvisas 250 000 000 kr.
Jordbrukarna befinner sig i en mycket svår omställningssituation. Det är nödvändigt att resurserna för landskapsvård kommer till användning nu i omställningsperioden. Sedan kan det vara för sent. Mot bakgrund av vad regeringen nu redovisar föreslår Vänsterpartiet att administrationen förenklas och att länsstyrelsernas lantbruksenheter får huvudansvaret för fördelningen.
I samband med beslutet hävdade Vänsterpartiet att det för landskapsvård skulle behövas minst 500 000 000 kr årligen. Vi föreslår i stället att 250 000 000 kr utöver vad regeringen föreslagit fonderas för att kunna användas för landskapsvård, när ett bättre system arbetats fram.
Riksdagen måste ge regeringen i uppgift att omedelbart vidta åtgärder så att de resurser som avsatts för landskapsvård kommer till användning i enlighet med riksdagens tidigare beslut.
Sanering av miljöskadade områden
I Sverige finns stora områden som förgiftats av utsläpp. Miljontals kubikmeter mark och sjöbotten läcker nu årligen tonvis med tungmetaller och klorerade organiska föreningar. Den totala kostnaden för att sanera dessa områden kan uppgå till 5 miljarder kronor. Det är konsekvensen av decenniers utsläpp från industrier och andra verksamheter. I förhållande till dessa enorma behov framstår de resurser som det är möjligt att avsätta via statsbudgeten som fullständigt otillräckliga.
Vänsterpartiet föreslår att ytterligare 25 000 000 kronor anslås till sanering av miljöskadade områden, men också att riksdagen hos regeringen begär förslag till hur saneringsåtgärder ska finansieras förutom via statsbudgeten.
Internationellt miljösamarbete
Regeringen föreslår i praktiken en nedskärning av detta anslag. Detta är oförsvarligt med tanke på att lösningen av våra svåraste miljöproblem ligger inom det internationella arbetet.
Vänsterpartiet föreslår att ytterligare 10 000 000 kronor anslås till internationellt miljösamarbete.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag till miljöhandlingsprogram i enlighet med vad i motionen anförts,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag till omläggning av skattesystemet i riktning mot ett uttag baserat på energi- och råvaruförbrukning,1
3. att riksdagen hos regeringen begär förslag om utökade fackliga befogenheter att ingripa vid missförhållanden som rör den yttre miljön i enlighet med vad i motionen anförts,2
4. att riksdagen till ekokommunprojektet för budgetåret 1993/94 anvisar 5 000 000 kr,
5. att riksdagen hos regeringen begär redovisning över förutsättningarna för det kommunala miljöarbetet,
6. att riksdagen hos regeringen begär förslag om att förbättra och påskynda arbetet med miljömärkning,3
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett för budgetåret 1993/94 med 3 000 000 kr utvidgat resursutrymme för Kemikalieinspektionen,4
8. att riksdagen till investeringar på miljöområdet för budgetåret 1993/94 anvisar 120 000 000 kr utöver vad regeringen föreslagit eller således 255 445 000 kr,
9. att riksdagen till drift och förvaltning av skyddade arealer för budgetåret 1993/94 anvisar 10 000 000 kr utöver vad regeringen föreslagit,
10. att riksdagen till landskapsvårdande åtgärder för budgetåret 1993/94 anvisar 250 000 000 kr utöver vad regeringen föreslagit att fonderas enligt vad i motionen anförts,
11. att riksdagen till sanering och återställning av miljöskadade områden för budgetåret 1993/94 anvisar 25 000 000 kr utöver vad regeringen föreslagit eller således 44 880 000 kr,
12. att riksdagen hos regeringen begär förslag till finansiering av utökade saneringsåtgärder i miljöskadade områden,
13. att riksdagen till visst internationellt samarbete för budgetåret 1993/94 anvisar 10 000 000 kr utöver vad regeringen föreslagit eller således 46 687 000 kr.
Stockholm den 26 januari 1993 Gudrun Schyman (v) Bertil Måbrink (v) Rolf L Nilson (v) Björn Samuelson (v) Lars Werner (v) Eva Zetterberg (v) Berith Eriksson (v) Jan Jennehag (v) 1 Yrkande 2 hänvisat till SkU. 2 Yrkande 3 hänvisat till AU. 3 Yrkande 6 hänvisat till LU. 4 Yrkande 7 hänvisat till FöU.