Motionen delad mellan flera utskott
I lågkonjunkturen behövs en offensiv miljöpolitik
FN:s konferens om miljö och utveckling i Rio de Janeiro i juni 1992 bekräftade att det brådskar med åtgärder för att lösa miljöproblemen. Konferensen betonade också sambandet mellan miljöfrågor och social och ekonomisk utveckling. I många av tredje världens länder orsakas de svåraste miljöproblemen av fattigdomen och brist på resurser, men i de industrialiserade länderna orsakas ofta miljöproblemen av överflödet och slöseriet med resurser. Det gäller exempelvis överkonsumtionen av fossil energi.
De viktigaste slutsatserna från konferensen blev två: Det behövs resursöverföring från rika till fattiga länder, och de industrialiserade länderna måste klara av att utveckla produktions- och konsumtionssystem med bättre miljöanpassning.
Mot denna bakgrund känns det mycket oroande med uppgifter om att miljöskyddsarbetet tappar tempo i Sverige. Detta som en konsekvens av lågkonjunkturen. Runt om i landet drar kommunerna ner på sitt miljö- och hälsoskyddsarbete. Också inom näringslivet tycks engagemanget för miljöskyddet minska. I krispaketen ingick en reduktion med 10 % av biståndet. Deprecieringen av kronan sänkte värdet på biståndet med ytterligare minst 10 %. I en tid när Rio-konferensens beslut måste börja förverkligas går utvecklingen i Sverige åt motsatt håll. Besparingar måste otvivelaktigt göras i den svenska statsbudgeten, men de bör inte drabba biståndsbudgeten. Riksdagen bör därför avslå regeringens förslag om minskning i biståndsbudgeten.
I den politiska debatten har miljöfrågorna definitivt kommit i skymundan. Men miljöproblemen måste hanteras även i tider av dålig ekonomi. Det finns också möjligheter att i en ekonomisk lågkonjunktur vara offensiv, genom investeringar i t ex järnvägstrafiken och genom att använda resurser för arbetsmarknadspolitiska åtgärder till utbildning i miljökunskap.
Den lägre takten i produktionen skulle kunna ge tillfälle att prova nya råvaror och produktionsmetoder med bättre miljöanpassning. Tyvärr verkar det saknas sådana ambitioner både hos myndigheter, inom näringslivet och hos andra aktörer.
Det behövs samlad kunskap om hur lågkonjunkturen påverkar miljöskyddsarbetet i Sverige. Riksdagen bör uppdra åt regeringen att göra en analys av hur lågkonjunkturen påverkar miljöskyddsarbetet inom såväl privat som offentlig sektor.
Analysen bör göras skyndsamt och den kunskap en sådan analys ger måste bli underlag för åtgärder. Regeringen bör därför återkomma till riksdagen med förslag till åtgärder för att stärka miljöskyddsarbetet i lågkonjunktur. Ett sådant förslag bör ta upp det stöd som statliga myndigheter kan ge till kommunerna. Det bör redovisa kontakter och överläggningar med näringsliv, fackliga organisationer, miljö- och konsumentorganisationer i syfte att bevara höga ambitioner på miljöskyddsarbetet. Det bör innehålla förslag till användande av arbetsmarknadspolitiska resurser för att öka miljöanpassningen inom produktion och andra verksamheter. Det är då angeläget att betona vikten av att sådana resurser sätts in i förebyggande syfte. De viktigaste åtgärderna kan göras i företag och offentliga verksamheter, medan människor ännu har anställning, inte i arbetsmarknadsutbildning för dem som redan tvingats lämna sina anställningar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen till internationellt utvecklingssamarbete för budgetåret 1993/94 anvisar 1 500 000 000 kr utöver vad regeringen föreslagit eller således 14 460 000 000 kr,1
2. att riksdagen hos regeringen begär en analys av lågkonjunkturens effekter på miljöskyddsarbetet,
3. att riksdagen hos regeringen begär förslag till åtgärder för att stärka miljöskyddsarbetet i lågkonjunktur.
Stockholm den 26 januari 1993 Annika Åhnberg (-) 1Yrkande 1 hänvisat till UU.