Den skogspolitiska utredningen konstaterar ''att den svenska skogsnäringen under 1980-talet gett väsentliga bidrag till att uppfylla de övergripande samhällsmålen om ekonomisk tillväxt, balans i utrikesbetalningarna och regional balans. Däremot har skogsnäringen inte till fullo verkat i överensstämmelse med de miljö- och naturvårdspolitiska målen''. (Prop. 1992/93:226 sid. 24).
Bl.a. därför föreslår regeringen i propositionen om ny skogspolitik att produktionsmålet och miljömålet i skogspolitiken skall jämställas och att vissa bestämmelser som rör hänsynen till naturvårdens och kulturmiljövårdens intressen skärps. (Ib. sid. 1).
Vi anser att dessa slutsatser är riktiga, att ambitionerna till förändring är både rimliga och riktiga, men att de inte alls är tillräckliga.
Skälen till vår ståndpunkt är bl.a. dessa:
Skogspolitiska kommittén begärde av en expertgrupp ekologer, Liljelund, Pettersson och Zackrisson, besked om behovet av reservat för att klara det av riksdagen 1991 antagna målet om att bevara den biologiska mångfalden. Analysgruppen drar bl.a. följande slutsatser.
-- Den biologiska mångfalden i de svenska skogsekosystemen har under en längre tid reducerats kraftigt över större arealer. -- Ett bevarande av den biologiska mångfalden kräver en hög säkerhet och behovet av restaureringsprogram är stort. -- Med nuvarande skogsbruksmetoder och hänsynsnivå bör ca 15 % av den produktiva skogsmarken nedanför so-gränsen säkerställas i form av reservat. Strategin bör vara att försöka ändra dagens skogsbruksmetoder så att de mer liknar de naturliga störningsregimer skogsbestånd och landskap tidigare utsatts för. En sådan inriktning av skogsbruket skulle kunna mer än halvera det angivna reservatsbehovet.
En av gruppens medlemmar (L-E Liljelund) har senare definierat den undre nivån till 5 %. Detta utgör alltså enligt dessa experter ett slags ''golv'' för minsta nödvändiga reservatsbehov.
I sitt remissvar på den skogspolitiska utredningen föreslår Naturvårdsverket att målsättningen bör vara att inom 15 år skydda 5 % av den produktiva skogsmarken, nedom so-gränsen, geografiskt och biotopmässigt väl fördelat över landet, i reservat.
I sin proposition skriver regeringen att ''det mot bakgrund av bl.a. forskargruppens rapport är uppenbart att ambitionerna beträffande reservatsbildningar måste höjas''. Man förefaller dock inte vilja förstå innebörden av forskarnas slutsatser fullt ut, utan utnyttjar i stället expertgruppens formuleringar på ett oseriöst sätt: ''Forskargruppens rapport klargör att det finns ett avsevärt behov av nya reservat. Men gruppen har inte preciserat någon bestämd areal som behöver skyddas i ett läge där skogspolitiken förändrats''. (Sid. 128--129 obundna varianten). Utan ytterligare argumentering väljer regeringen att avvisa tankarna om ett preciserat procentmål för reservatsbildning. Man menar att planer på ett preciserat långsiktigt mål inte bör upprättas förrän praktiska erfarenheter av den nya skogspolitiken vunnits.
Enligt vår uppfattning strider denna slutsats mot innebörden i expertgruppens rapport och betyder att regeringen i praktiken föreslår riksdagen att överge det mål om att bevara den biologiska mångfalden riksdagen antog 1991 och som landet ställt sig bakom i samband med FNs miljökonferens i Rio 1992.
I dag är det allmänt vedertaget att man för att klara den biologiska mångfalden i skogen behöver reservat, säkrade spridningsvägar och vissa nyckelbiotoper och över hela arealen ett allmänt hänsynstagande, vilket även kräver modifiering av vissa skogsbruksmetoder.
Hänsynsregler
De skärpningar av den generella hänsynen som regeringens proposition föreslår är i detta sammanhang av mindre betydelse. Viktigare är graden av uppfyllelse av lagens krav, något som hittills efterlevts dåligt. I SVDs egen granskning nås inte 1979 års lags miniminivå ens i hälften av de undersökta fallen. För att öka efterlevnaden förespråkas tron på frivillighet och fortsatt utbildning, trots att detta under mer än 10 år inte visat sig tillräckligt. Man föreslår också en straffskärpning för brott mot hänsynsreglerna. Denna straffskärpning är dock i stort ett slag i luften, genom att lågkonstruktionen, för att kunna fullföljas, i varje enskilt fall fortfarande kräver att det föregås av ett s.k. föreläggande eller förbud utfärdat av myndigheten. Antalet sådana förelägganden sedan 1980 är ca 25 stycken, antalet fall som gått till åtal är 0. Av avsevärt men i sammanhanget är dock det faktum att gränsen för s.k. avsevärt försvårande av pågående markanvändning föreslås att fortsatt gälla som nu. Det är då att märka att denna bestämmelse kommer att utgöra samma men för funktionen av kommande biotopskydd m.m.
Vissa hänsynsregler skall vara utformade som absoluta skyddsregler i den bemärkelsen att de skall följas av alla och envar som är aktiva inom skogsbruket. Exempel på sådana hänsyn kan vara bäckraviner, boträd för fåglar, mindre biotoper och kantzoner. Straffsanktioner skall vara kopplade till dessa hänsynsregler.
Vad skogsvårdslagens (och naturvårdslagens) föreskrifter om naturskydd innebär, avgörs ytterst INTE av tillämpningsföreskrifterna, utan av ersättningsreglerna. Dessa infördes 1987 i samband med PBL/NRL. Markägarnas möjligheter till ersättning utökades, hänsyn som tidigare varit obligatorisk blev nu ersättningsberättigad. Formellt bestod förändringen i att intrånget inte längre relaterades till hela fastigheten, utan till ''berörd del'', t.ex. en avverkningsyta. Genom att modifiera avverkningsytans storlek öppnades på detta sätt möjligheten att manipulera bort hänsynen.
Innebörden framstår klart av två domar i Hovrätten i övre Norrland från 1989 och 1990. Dessa identifierar två kostnadsnivåer. Den övre gränsen för hänsyn ligger vid 8 782 SEK. Större hänsyn än så kan över huvud taget inte krävas av en skogsägare. Den undre gränsen för hänsyn ligger vid 1 875 SEK. Under denna nivå är inte markägaren berättigad till ersättning, men mellan dessa nivåer är markägaren berättigad till viss ersättning. (En timmertall av hög kvalitet ''knivfaner'' värderas till 1 000 SEK).
Vid det stora miljöpolitiska beslutet våren 1991 yttrade riksdagens jordbruksutskott: ''Ansvaret för att säkerställa den biologiska mångfalden och den genetiska variationen får enligt utskottets mening inte begränsas till att bli en fråga om statens ekonomiska resurser för intrångs- och inlösningsersättning m.m.''
Med anledning av utskottets uttalande om sektorsansvaret tillsatte dåvarande regering en interdepartemental grupp som i sin slutrapport konstaterar att en smidig väg att modernisera, dvs. skärpa kraven om naturhänsyn i jord- och skogsbruk, vore en återgång till de principer för ersättning som gällde 1987.
Naturvårdsverket framhåller i en skrivelse om naturvårdslagen att ''en drastisk försämring har skett för naturvården i och med de nya ersättningsbestämmelserna''.
Sammantaget menar vi att de föreslagna ändringarna i skogspolitiken vad gäller miljömålet är riktiga vad gäller målformulering och likställighet med virkesmålet, men att de är helt otillräckliga för att omsätta målet i förverkligande.
Förutsättningar för skogsbruket i inlandet
I propositionen säger jordbruksministern att i huvudsak allt generellt stöd till skogsbruket bör avskaffas. Detta är enligt vår mening ett fullföljande av näringspolitikens inriktning mot marknadsstyrning utan hänsyn till en närings faktiska förutsättningar.
Förutsättningarna för ett lönsamt skogsbruk i stora delar av inlandet har radikalt förändrats genom den avståndsrelaterade prissättning som nu tillämpas av skogsindustrierna. För de ur skogsindustrins synpunkt perifera områdena är detta allvarligt. De adderade effekterna av förändrad prispolitik och omläggningen av de statliga stödåtgärderna kan befaras bli till starkt men för skogsnäringen och sysselsättningen i glesbygderna. Vi bedömer att Skogspolitiska kommitténs förslag om framtida skogligt stödområde och en fördubbling av bidraget till skogliga åtgärder inom detta är rimligt. Vi ser det också som angeläget att reglerna i SVL har en sådan utformning att det främjar ett aktivt skogsbruk på hela skogsmarken (exkl. reservat). Bidraget till byggande av skogsbilvägar, efter miljökonsekvensanalys, bör ligga kvar på 1990/1991 års nivå i fast penningvärde.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ersättningsreglerna för intrång ändras till vad som gällde före 1987 års beslut,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att minst 5--15
% av den produktiva skogsmarken nedan skogsodlingsgränsen skyddas i reservat inom 15 år,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att vissa hänsynsregler skall vara utformade som absoluta skyddsregler,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förutsättningarna för ett aktivt skogsbruk i inlandet.
Stockholm den 24 mars 1993 Bengt-Ola Ryttar (s) Inger Hestvik (s) Iréne Vestlund (s) Leo Persson (s) Per Erik Granström (s)