Trots att krom är en vanligt förekommande tungmetall är dess miljöeffekter mycket dåligt kända. Det är dock känt att krom är giftigt och i viss form cancerframkallande. Metallen finns lagrad i stora mängder både i produkter som är i användning och i sådana som tagits ur bruk.
Viktiga i sammanhanget är olika stålprodukter där krom används som legeringsmetall. Krom har också använts till garvning av läder.
Forskare vid Tema Vatten på universitetet i Linköping har räknat ut att kromvittringen från konsumtionen är sju gånger den naturliga. Mellan 1920 och 1980 har vi satt in 1,8 miljoner ton krom i användning. Bara en mycket liten del av detta beräknas ha läckt ut. Det mesta finns kvar i produkter som används eller som avfall i produkter, som sakta bryts ner varvid kromet kommer att frigöras.
Det är i dag inte känt hur kromet beter sig när det frigörs och kommer ut i naturen, och inte heller hur det omvandlas i näringskedjorna. Man vet dock att det kan anrikas.
Det är hög tid att kromproblemet uppmärksammas. Det behövs åtgärder i flera led. Mer resurser måste satsas på forskning kring vad som händer när krom frigörs. Ansträngningar måste göras för att finna ersättningar för krom där det används mest. Återanvändning och avfallshantering måste planeras.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag till åtgärder för att minska negativa miljöeffekter av kromanvändning.
Stockholm den 26 januari 1993 Annika Åhnberg (-)