I Sverige förbrukas årligen ca 16 miljoner lysrör, kvicksilverlampor och s k lågenergilampor. Dessa innehåller tillsammans ca 600 kg kvicksilver. Till skillnad från andra produkter som innehåller kvicksilver, och som efter användning samlas in för omhändertagande som miljöfarligt avfall, så finns det inget bra sätt i dag när det gäller att samla in dessa lysrör och lampor för att på ett bra sätt ta tillvara deras kvicksilverinnehåll.
Problemet har tidigare varit att det ej har funnits något bra system för att klara detta men sedan en tid tillbaka finns det ett sådant system. Detta system benämns MRT (Mercury Recovery Technology). Anläggningar av detta slag finns i drift och i Karlskrona tas årligen ca 4 miljoner lysrör och lampor emot för kvicksilveråtervinning. Detta system lämpar sig också utmärkt för att återvinna kvicksilver ur batterier. Detta görs bl.a. i Tyskland där man varje månad med denna metod behandlar ca 7 ton kvicksilverbatterier. Systemet och återvinningen gör att stora mängder kvicksilver ej förorenar naturen utan går tillbaka i ett retur/cirkulationssystem.
I dag finns det endast rekommendationer när det gäller insamling och återvinning av lampor/lysrör med kvicksilverinnehåll. Detta gör att endast ca 30--40 % av dessa tas tillvara och 60--70 % av dem kommer ut på tippar och slutligen ut i naturen. För att stimulera insamling och återvinning av detta kvicksilver är det angeläget att det snarast införs ett pantsystem på lysrör/lampor som innehåller kvicksilver. Jag anser att det är viktigt att regeringen ger naturvårdsverket i uppdrag att omgående ta fram ett sådant pantsystem.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag till ett pantsystem för kvicksilverhaltiga lysrör och lampor.
Stockholm den 21 januari 1993 Sven-Olof Petersson (c)