Östersjön har under sekler haft en mycket stor betydelse för de människor som bott och uppehållit sig kring detta innanhav vars ekosystem har en specifik uppbyggnad och egenskaper. Under de senaste decennierna har emellertid detta vattenområde fått ta emot en ständigt ökad mängd av föroreningar i form av bl.a. näringsämnen och olika miljögifter från hela tillrinningsområdet, som idag har en befolkning på ca 70 miljoner människor. Dessa föroreningsmängder har gett upphov till idag allmänt kända, mycket allvarliga störningar i ekosystemet med bl.a. omfattande syrefria bottenområden samt skadade och utslagna växt- och djurarter. Särskilt uppmärksammat är idag torskbeståndets katastrofalt kraftiga nedgång.
Sydöstra Sverige och Blekinge har geografiskt ett mycket centralt läge för egentliga Östersjön och har bl.a. härigenom en speciell medvetenhet om Östersjöns betydelse, och vi inser också den stora angelägenheten av att mycket kraftfulla insatser görs för att vända den ytterst allvarliga miljösituationen.
Blekinges strategiska läge i Östersjön har tillsammans med mycket medvetna ansträngningar och satsningar inom regionen bl.a. resulterat i att konferenser och möten på politisk toppnivå kommit till stånd här. Vid Ronnebymötet i september 1990 antogs den s.k. Östersjökonventionen, vars viktigaste punkt var beslutet att utarbeta ett ''gemensamt övergripande program för återställande av Östersjön till en sund ekologisk balans''. Planministermötet i Karlskrona i augusti 1992 innebar startpunkten för en s.k. strategisk plan för Östersjöområdet, ''Vision and Strategies Around The Baltic 2010'', där Östersjöinstitutet fungerar som sekretariat och koordinationsinstans.
För att i framtiden återfå och behålla ett fungerande Östersjö-ekosystem krävs mycket stora insatser från samtliga Östersjöstater. Det åtgärdsprogram, som utarbetats till följd av Ronnebykonferensen, har pekat ut ca 130 särskilt angelägna punktkällor. Kostnaderna för att åtgärda dessa punktkällor jämte vissa andra åtgärder har kostnadsberäknats till 135 miljoner kronor. Dess punktinsatser är emellertid inte tillräckliga. Betydande ytterligare insatser måste göras både vad gäller punktkällor och inte minst beträffande skilda former av diffusa källor.
I det stora och långsiktiga arbete som krävs framöver för att rädda Östersjöns och Östersjöområdets miljö kan Blekinge och Karlskrona med sitt strategiska läge göra väsentliga insatser. De insatser som gjorts och de nätverk som hittills byggts upp mellan Blekinge och Östersjöstaterna är viktiga grundstenar och som därmed kan utnyttjas som avstamp i ett utvecklat miljösamarbete inom Östersjöområdet. Med Fiskeriverkets Östersjölaboratorium och Östersjöinstitutet som sådana avstamp finns goda och naturliga förutsättningar att utveckla ett utvidgat ''Östersjölaboratorium'' -- ett sådant ''laboratoriums'' främsta uppgift bör vara att fungera som ett samordnings- och effektivitetsskapande organ. Härigenom kan de olika resurser som satsas utnyttjas bättre och ge större effektivitet, och högre resultat erhållas per insatsvolym.
Fiskeriverkets Östersjölaboratorium har idag starkt begränsade resurser och dess verksamhet koncentreras f.n. till att följa torskbeståndets utveckling i egentliga Östersjön. En utökad verksamhet vid detta laboratorium bör även fortsättningsvis koncentreras kring fisk och fiskefrågor i Östersjön. Sådana utvecklade forsknings- och utvecklingsuppgifter kan omfatta framtagning av metoder för att förstärka befintliga bestånd av olika fiskarter. Således finns idag kunskap om kläckning av torskyngel, medan däremot kunskap och erfarenheter om vidareutveckling av ynglen till lämpliga utsättningsstadier är bristfällig. Möjligheterna att skapa förutsättningar för fiske av andra fiskarter, t.ex. plattfiskarter som piggvar, skrubba och rödspätta, bör ges vidgat utrymme. Härvid är forskning kring sådana fiskarters ekologi, förutsättningar för odling och utsättning som beståndsförstärkning samt tillväxtoptimering i odling av stort värde. Nya fiskemetoder har också utvecklats för sådana arter vilka idag är föremål för begränsade fiskeansträngningar. Andra uppgifter kan vara att medverka till att skapa nya fiskprodukter. Likaså bör fiskrenset, som idag kastas överbord, kunna tas om hand och utnyttjas om råvara för t.ex. oljeframställning och foder.
Det bedrivs idag en relativt omfattande miljökontroll i Östersjön. Emellertid anses den inte ha sådan omfattning och utformning att den på ett tillfredsställande sätt kan följa utvecklingen i Östersjön. De modeller som ställs upp beträffande Östersjöns utveckling under olika betingelser och skilda belastningsförhållanden måste kontrolleras och verifieras med konkreta och lämpliga miljömätningar. När olika föroreningsbegränsade åtgärder vidtas inom tillrinningsområdet är effektuppföljningen angelägen. Ett utvidgat ''Östersjölaboratorium'' skulle på ett värdefullt sätt kunna medverka till att en bättre samordning och en större effektivitet uppnås i miljökontrollen. Man kan medverka till att samla resurserna, utvärdera och koncentrera mätningar till de mest angelägna parametrarna och platserna. På grund av ekonomiska nedskärningar i de baltiska staterna föreligger betydande risk att stora kunskaper går förlorade. Ett ''Östersjölaboratorium'' bör medverka till att sådana kunskaper hålls kvar och utnyttjas inom Östersjöområdet.
All erfarenhet, såväl regionalt som centralt inom olika områden, visar mycket starkt på det stora behovet av förstärkta nätverk inom alla nivåer, bl.a. inom miljöövervakningen, för att medvetandegöra och förmedla kunskaper och därmed skapa förutsättningar för ett betydligt bättre resursutnyttjande. Regionala erfarenheter visar att man genom att skapa nätverk inom och mellan nationer inom miljöområdet ger förutsättningar för betydande insatser med måttliga resurser. Genom att sammanföra särskilda ''kunskapsbanker'' kan effektiva insatser och bästa resursutnyttjande tillskapas.
Som delvis framgår av ovanstående finns ett mycket stort behov av insatser för att förbättra miljöförhållandena i Östersjön och Östersjöområdet, och där ett ''Östersjölaboratorium'' förlagt till Karlskrona på ett väsentligt sätt skulle bidra till en effektivisering av skilda insatser på olika nivåer och områden. Genom konkreta insatser och skapande av nätverk kan ett sådant ''laboratorium'' ge en förbättrad samordning och effektivisering av miljökontrollen i Östersjön. Man kan vidare genom nätverk, kunskapsförmedling, bättre resursutnyttjande och samordning av insatser medverka till att utsläppsbegränsande åtgärder inom flera områden kan åstadkommas med största möjliga kostnadseffektivitet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om insatser för bättre miljöbevakning och uppföljning av miljöinsatser i Östersjöområdet.
Stockholm den 26 januari 1993 Charlotte Branting (fp) Karl-Gösta Svenson (m)