Koldioxidhalten i atmosfären ökar till följd av förbränning och andra mänskliga aktiviteter. Detta gäller även för andra s.k. växthusgaser. Exakt vilken effekt detta får för jordens klimat vet vi ännu inte. Först om 10 år kanske vi vet om det påverkar klimatet.
Meteorologiprofessor Henning Rodhe och Tom Hedlund från Svenska naturskyddsföreningen hävdar att: ''De mest detaljerade beräkningarna som kan göras i dag pekar mot en höjning av jordens medeltemperatur med ca två grader fram till år 2025 (jämfört med den förindustriella situationen) och ytterligare ett par grader till år 2100 om utsläppen fortsätter som hittills. Det råder en betydande enighet bland forskare om att denna uppskattning är rimlig.'' (DN-debatt 17/1 1993)
En genomsnittlig temperaturhöjning på 2 grader Celsius kan verka beskedlig, men kan i själva verket få dramatiska effekter i form av höjd havsnivå, ändrad riktning för Golfströmmen m.fl. havsströmmar, ökad avdunstning m.m. Med andra ord kan det bli fråga om en kris av helt andra dimensioner än den ekonomiska kris som västvärlden nu genomlider.
FN:s konferens om miljö och utveckling
Med ovanstående som bakgrund samlades 151 nationer till det största FN-mötet någonsin i juni 1992. Sverige spelade en mycket aktiv roll såväl i förberedelsearbetet som under konferensen för att den skulle kunna resultera i konkreta åtgärder för att avvärja de största globala miljöhoten. En klimatkonvention undertecknades. Riodeklarationen, innehållande de miljöprinciper som ska gälla globalt, antogs och en detaljerad handlingsplan för det 21:a århundradet (Agenda 21) utarbetades.
Klimatkonventionen syftar till att alla nationer senast år 2000 ska ha stabiliserat sina växthusgaser på 1990 års nivå. Riodeklarationen innehåller särskilt två principer som är aktuella för Sverige och klimatet.
Det är den 7:e principen: ''De utvecklade länderna erkänner sitt ansvar i de internationella strävandena mot en hållbar utveckling med hänsyn till de påfrestningar som deras samhällen utsätter den globala miljön för och med tanke på de teknologiska och finansiella resurser som de förfogar över.''
Och det är den 16:e principen: ''Nationella myndigheter bör sträva efter och främja inernationaliseringen av miljökostnader och användandet av ekonomiska styrmedel med beaktande av att förorenaren i princip ska bära kostnaden för förorening.''
Tar vi principerna på allvar innebär det att Sverige har ett ansvar för att utveckla de teknologier som behövs för att produktions- och konsumtionsmönster ska bli långsiktigt hållbara, dvs. utan att tära på naturresurserna. Det innebär också att vi med hjälp av miljöavgifter och beskattning ska låta förorenare betala för de kostnader de åsamkar samhället.
Agenda 21 har liksom de andra besluten i Rio nyligen översatts till svenska. Regeringen lät texterna gå som en skrivelse till riksdagen. Agenda 21 har inte status av en konvention som ska undertecknas och ratificeras. Vänsterpartiet noterar dock med tillfredsställelse att regeringen betraktar handlingsprogrammet som politiskt och moraliskt förpliktande.
Ett avsnitt handlar om skydd av atmosfären. Ett av kapitlen inom dettta avsnitt tar upp transporter och där står det: ''Det grundläggande inom detta programområde är att utveckla och främja lämpliga kostnadseffektiva program för att begränsa eller bemästra skadliga utsläpp i atmosfären och andra ogynnsamma miljöeffekter som orsakas av transportsektorn.'' Kapitlet om transporter har tillkommit på svenskt initiativ och därför borde omvärlden kunna förvänta sig att Sverige går före och visar hur dessa mål ska uppnås.
Utsläppen i Sverige ökar i stället för att minska
Jämför man den aktuella utvecklingen i Sverige med besluten på FN-konferensen blir det en sorglig kontrast. Öresundsbroprojektet drivs i strid mot all sans och förnuft. Trafikinfarterna och den ohälsosamma stadsmiljön i Stockholm skall ''åtgärdas'' med nya ringleder som underlättar för bilismen och därmed ökar trafikvolymen ytterligare. (Detta tar Vänsterpartiet upp i särskilda riksdagsmotioner om trafik.)
Höga kustens naturvärden nonchaleras för att Vedabron utanför Kramfors skall byggas. AMS använder sina medel till meningslösa vägbyggen i södra Sverige där landskapet redan är förfulat av ett finmaskigt vägnät.
I kombination med sänkta energiskatter för industrin kan ovanstående inte leda till annat än till ökade koldioxidutsläpp. Är tanken att växthusgaser skall avvecklas på samma sätt som det svenska kärnkraftprogrammet, dvs. genom att först bygga ut det?
Vänsterpartiet anser att det är djupt omoraliskt att först i FN driva igenom långtgående krav på omställning till miljövänlig smhällsutveckling och sedan inte själv dra några konsekvenser för egen del. Vårt tidigare goda anseende internationellt inom miljöområdet skadas allvarligt av detta. På vilket sätt axlar vi det ansvar Riodeklarationens 7:e princip ger oss?
Vad behöver göras?
Intergovernmental Panel and Climate Change, IPCC, samordnar klimatforskningen och ska vara den vetenskapliga uppföljningen av klimatkonventionen. IPCC leds för övrigt av den svenska meteorologiprofessorn Bert Bohlin.
Rapporterna från IPCC hävdar att det fordras en nedskärning av de globala koldioxidutsläppen med 60 % för att inte CO2-halten i atmosfären ska öka ytterligare och därmed också risken för klimatförändringar.
Det första riksdagen bör göra är att ställa sig bakom den målsättning som klimatkonventionen satt så lågt att alla länder ska kunna uppnå den -- en stabilisering av CO2- utsläppen på 1990 års nivå senast år 2000.
Som ett -- i internationellt perspektiv -- mycket rikt och tekniskt utvecklat land måste vi komplettera denna miniminivå med ett mål som är förenligt med vad som är långsiktigt hållbart utan att skada atmosfären. För att nå en globalt rättvis användning per capita av de fossila bränslena måste man minska de svenska utsläppen med minst 80 %.
Som ett första delmål bör riksdagen besluta att koldioxidutsläppen ska minska med 20 % från år 2000 till år 2010.
Riksdagen bör ge regeringen i uppdrag att utarbeta en konkret handlingsplan för hur denna målsättning praktiskt ska uppnås. Det kan bli startskottet för en industriell förnyelse med innovationer som gagnar sysselsättning och exportvolym. Förorenaren betalar-principen måste snarast tillämpas på fordonstrafiken då den är huvudansvarig för koldioxidutsläppen i Sverige.
Mer nytta för miljön åstadkoms om man i stället för att beskatta själva innehavet av fordonet lägger hela beskattningen på bränslet. En dylik konstruktion minskar risken att bilen används när det finns bättre sätt att förflytta sig på.
Övergången till en långsiktigt hållbar energiförsörjning baserad på förnyelsebara energikällor stimuleras genom en höjning av koldioxidskatten och genom att elpriset harmoniseras till den nivå som råder i andra europeiska länder.
Riksdagen bör ge regeringen till känna vad i motionen anförts om att beskattningen av fordonsinnhav ska upphöra och att motsvarande intäkter i stället tas ut som skatt på fossila bränslen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att Sverige skall följa den klimatkonvention som undertecknats i Rio i juni 1992, vilket innebär att växthusgaserna från Sverige senast år 2000 skall ha stabiliserats på 1990 års nivå,
2. att riksdagen beslutar att Sveriges koldioxidutsläpp skall ha minskat med 20
% från år 2000 till år 2010,
3. att riksdagen hos regeringen begär att en konkret aktionsplan tas fram för hur dessa mål skall uppfyllas,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att beskattningen av fordonsinnehav bör upphöra och att motsvarande intäkter i stället tas ut som skatt på fossila bränslen.1
Stockholm den 25 januari 1993 Jan Jennehag (v) Karl-Erik Persson (v) Gudrun Schymann (v) Bengt Hurtig (v) Rolf L Nilson (v) 1 Yrkande 4 hänvisat till SkU