Våra kustkommuner, speciellt på Västkusten, drabbas varje år av stor nedskräpning utmed stränderna. Skräpet, som kan ha flutit lång väg, utgör ingen vacker syn. I de flesta fall kan man inte finna någon ansvarig för nedskräpningen. Naturvårdslagens (1964:822) förbud mot nedskräpning gäller även svenska strandområden. I § 23 och § 24 sägs följande:
Envar skall tillse att han ej skräpar ned utomhus, vare sig i naturen eller bebyggda områden, med plåt, glas, plast, papper, avfall eller annat.
Har på viss plats i naturen skräpats ned eller eljest osnyggats, äger miljö- och hälsoskyddsnämnden förelägga den som vållat eller eljest är ansvarig för nedskräpningen eller osnyggandet att iordningställa platsen samt vidtaga erforderliga förebyggande åtgärder för framtiden. Vad som sagts skall dock ej gälla, där enligt särskilda föreskrifter frågan om platsens iordningställande skall prövas i annan ordning.
Nedskräpning av stränderna kan vara omfattande och innebära stora städkostnader för kustkommuner. Det kan ej anses skäligt att dessa ensamma skall stå för städkostnaderna. I vissa akuta fall kan medel för miljövårdsåtgärder användas till finansiering av kommunala insatser. Det bör vara i nationellt intresse att det s.k. rörliga friluftslivet samt besökande turister har tillgång till rena stränder i så stor utsträckning som möjligt.
Rena klippor och stränder är en viktig förutsättning för att locka turister till västkustkommunerna. Medel bör därför avsättas för ersättning till våra kustkommuner för de städkostnader av strandområden dessa kontinuerligt åsamkas varje år. Härvid bör samma regler gälla som vid oljesanering.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ersättning till våra kustkommuner för städning av strandområden.
Stockholm den 26 januari 1993 Åke Carnerö (kds)