Miljöarbetet har successivt breddats från kontroll av utsläpp till en helhetssyn på produkters påverkan på miljön under hela deras livscykel.
Begreppen återvinning och kretslopp har blivit centrala. I samhällets strävan att minska de totala miljöbelastningarna måste både hushåll och industri verka för att finna helhetslösningar.
Svensk industri har kommit mycket långt när det gäller att bemästra emissionerna av farliga ämnen från tillverkningsprocesserna. Den svenska allmänheten har beträffande återvinning av aluminiumburkar, glas, papper och batterier visat, att man är beredd till personlig uppoffring för att gynna miljön. Erfarenheterna från mer ambitiös källsortering i norra Stockholm visar också att medborgarna är beredda att medverka i betydande omfattning om miljön gynnas.
Enligt lag har de svenska kommunerna ansvar för avfallshantering av hushållsavfall. Kommunerna är också via miljö- och hälsoskyddsnämnderna myndighet för den lokala miljötillsynen. För de flesta kommunerna har avfallshantering och skötsel av deponier betraktats som en utpräglad transport- och kvittblivningstjänst, och inte setts som det kanske viktigaste lokala miljöinstrumentet. Detta visar sig bland annat genom att avfallsverksamheterna normalt sorterar under de tekniska nämnderna, och inte under de miljöansvariga nämnderna.
Kommunerna har ålagts att utarbeta avfallsplaner, men arbetet med detta fortskrider, sett över hela landet, i mycket maklig takt.
Många av Sveriges minst cirka 450 deponier har anlagts och tagits i drift under tider då miljömedvetandet var mindre utvecklat. Det totala antalet deponier är oklart, men sannolikt är siffran betydligt högre än 450. En avfallsdeponi måste för att fungera miljömässigt tillfredsställande utformas på speciellt sätt, bl a med system för lakvattenkontroll, metangasuttag och system för kontroll av grundvatten. Sannolikt uppfyller många deponier idag inte dessa högt ställda krav, utan det vore miljömässigt fördelaktigt att minska antalet deponier. Arbete pågår inom EG i syfte att finna miljömässiga specifikationer på deponier. Det är angeläget att svenska myndigheter noga följer detta arbete.
I framtiden beräknas återvinningen öka främst på bekostnad av deponering. Även förbränning under miljömässigt säkra former beräknas öka, medan deponering beräknas ske i ett väsentligt mindre antal anläggningar.
Ur miljösynpunkt är det viktigt med en kartläggning och analys av landets avfallsdeponier för att utreda om detta utgör miljöbelastning som måste åtgärdas eller inte.
Det är därför angeläget att regeringen via behörig myndighet, exempelvis Naturvårdsverket, tar initiativ till en sådan kartläggning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att initiativ tas till en miljöinventering av landets avfallsdeponier.
Stockholm den 26 januari 1993 Kenneth Lantz (kds)