Frågan om blyhaglets vara eller icke vara är inte ny. Ett förbud mot att använda blyhagel i känsliga våtmarksområden är på väg. I övrigt är linjen den att man på frivillig väg ska försöka förmå jakt- och sportskyttet att övergå till alternativa hagel till 1996. Detta är inte tillräckligt!
Nya undersökningar i såväl Sverige som i utlandet visar att de blyhagel som jägare använder utgör en mycket stor förorening i naturen. Den beräknade blymängden som skyttet i Sverige dumpar i naturen är cirka 800 ton varje år. Forskarna menar att skyttet med blyhagel orsakar mycket större föroreningar än den samlade trafikens utsläpp av blyhaltiga ämnen. Industrier med blyutsläpp motsvarande endast promillen av denna mängd måste ha koncession för sin verksamhet.
En tidigare uppfattning om blyhaglens farlighet har varit att blyhaglens påverkan på naturen varit liten, då man trott att ett skyddande skikt av blyoxid bildats runt haglen. Bara vid extremt lågt pH (3) har man tidigare misstänkt att blyet löses upp och tas upp av växtriket.
De nya undersökningarna har alltså visat att så inte är fallet. I stället visar dessa undersökningar på att blyhaglen ger upphov till att blykarbonater bildas. Detta är en process som äger rum vid betydligt högre pH (5,5). Därmed tas blyet upp av växter och maskar och går vidare i näringskedjan.
Bly och blyföroreningar är mycket giftiga för både växter, djur och människor. Däggdjur och fåglar är känsliga för bly. De kan få nervrubbningar, försämrat immunförsvar och tillväxtrubbningar. Vid för stora intag leder detta till att djuren dör.
På detta område måste politiken omprövas. Då alternativa hagel redan finns, behöver man inte vänta på att införa ett generellt förbud mot användning av blyhagel. I Danmark och Nederländerna har jakt med blyhagel förbjudits från och med detta års ingång, 1 januari 1993. Sverige bör följa efter så snabbt det går. Ett stort problem som måste få sin lösning är de av bly starkt förorenade miljöerna kring skeet- och trapbanor runtom i landet. Det är angeläget att regeringen ser över problemen med finansiering av dessa miljöer.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att ett förbud mot användning av blyhagel införs snarast.
Stockholm den 25 januari 1993 Rose-Marie Frebran (kds) Lars Svensk (kds)