Propositionen, som i stora stycken följer utredningen ''Skogspolitiken inför 2000-talet'', innehåller en rad förslag om avreglering och ökat självbestämmande för den enskilde skogsägaren. Propositionen avviker dock på några punkter från utredningen.
Så skapar t.ex. kopplingen mot kommande förslag om biotopskydd osäkerhet om den totala mängden föreskrifter.
Det finns där en uppenbar risk för detaljstyrning på naturvårdsområdet. Privatskogsbrukets positiva roll för mångfald och variation i skogsbruket borde betonas tydligare i propositionen.
Avverkningsanmälan
Att förlänga anmälningstiden för slutavverkning från en månad till sex veckor är en onödig förändring som minskar den enskilde skogsägarens möjlighet att planera och genomföra avverkningarna på ett effektivt och kostnadsbesparande sätt. Med det allt mer högmekaniserade skogsbruk, som nu etableras, blir det allt vanligare att skogsbrukaren behöver samordna sitt skogsbruk med avverkningar i grannskapet för att undvika de allt högre etableringskostnaderna för entreprenörerna.
Minimistorleken på de hyggen som skall anmälas är nu så låg som 0,5 hektar. Det gäller för hela landet. En högre gräns skulle innebära flera fördelar. Skillnaden i skogsproduktion per hektar varierar mycket kraftigt från norr till söder. Därför borde man kanske införa en differentierad skala på den hyggesstorlek som omfattas av anmälningsplikten. Beroende var i landet fastigheten är belägen bör gränsen höjas till mellan 2 och 10 hektar. Höjs gränsen kommer givetvis många ärenden att försvinna och därmed följer också en sänkning av myndigheternas kostnader.
En annan möjlighet att undvika kostnadshöjningar för skogsbruket utan olägenhet ur naturvårdssynpunkt vore att avverkningsanmälningarna hade en giltighet av fem år istället för som nu två år.
Skogsbrukaren kan aldrig förutse hur vädret utvecklas under avverkningssäsongen. Det finns fortfarande, framförallt i Norrland, områden som endast kan avverkas när marken är ordentligt frusen. Det inträffar som bekant inte alla vintrar. Andra områden går att avverka året runt. Om anmälningstiden utsträcks till fem år kan skogsbrukaren lättare utnyttja den avverkningsanmälan som för tillfället är gynnsammast belägen.
Ransonering av äldre skog
Ransoneringskravet av den äldre skogen på fastigheter över 100 hektar föreslås behållas. Bestämmelsen leder till ohållbara effekter. Ransoneringsregeln innebär att högst halva arealen på fastigheten får vara ungskog under 20 år. Det finns exempel på fastigheter som till hälften består av kalmark och ungskog medan den andra hälften består av slutavverkningsmogen skog. Dessa fastigheter har förbud att slutavverka. Något bärande motiv att förhindra avverkning på sådana fastigheter finns inte.
Genom att ta bort ransoneringskravet för äldre skog kan man undvika de negativa effekter ransoneringskravet för med sig. En förändring i syfte att undvika dessa negativa effekter bör komma till stånd.
Medel till vägplanering
Skogsvårdsorganisationen har svarat för planeringskostnaderna för skogsbilvägar. Skogspolitiska kommittén har föreslagit fortsatta statliga insatser för planering av vägar. Trots det föreslås i propositionen att anslaget avvecklas.
Om någon samplanering av skogsbilvägar inte sker kommer det i många fall att byggas vägar på ett mindre välplanerat sätt. Skogsbrukets möjlighet att få ett effektivt skogsbilvägnät försvåras samtidigt som resurserna används på ett samhällsekonomiskt ogynnsamt sätt.
Det är en regionalpolitiskt negativ signal som lämnas skogsbruket främst i Norrlands inland med indragningen av medlen för planering av vägar.
Med hänvisning till det utsatta läget för skogsbruket i Norrlands inland vore det rimligt att göra en översyn i syfte att öka möjligheterna till samordning av skogsvägbyggandet.
Avskrivningstiden för skogsbilvägar borde också kunna vara mer flexibel. Beroende på olika förutsättningar vore det fördelaktigt för skogsägare att kunna avskriva väginvesteringar genom direktavdrag eller välja en avskrivningstid upp till 10 år.
Skogsvårdsorganisationen
Jordbruksministern skriver i propositionen att den nya skogspolitiken förstärker kravet på en förtroendefull och nära kontakt mellan staten och alla som verkar i skogsbruket.
Vi anser att den nuvarande organisationen, Skogsvårdsstyrelsen, hittills har skött den uppgiften på ett mycket förtjänstfullt sätt. I motsats till vissa av länsstyrelsens organ har Skogsvårdsstyrelsen ett samarbete med ''kunderna'' skogsägarna som gynnat svenskt skogsbruk och svensk samhällsekonomi med ett för alla mycket bra resultat.
Skogsvårdsstyrelsernas metod att i första hand lösa problemen genom överläggningar och överenskommelser har varit framgångsrik. Förbud och sanktioner har endast tagits fram som en sista åtgärd och därför inte behövt tillämpas mer än i yttersta undantagsfall. Samma arbetsmetod kan också med fördel tillämpas vid skogsbrukets ökande ansvar för naturvård.
Vi anser att Skogsvårdsstyrelsen även i fortsättningen skall finnas kvar som en fristående organisation och då också överta ansvaret för våtmarksdikning samt jakt- och viltvård.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om storleksgränsen på de områden som skall omfattas av avverkningsanmälan samt om tiden för anmälningarnas giltighet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ransoneringskravet för äldre skog,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om planering av skogsbilvägar,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Skogsvårdsstyrelsens organisation.
Stockholm den 23 mars 1993 Hans Dau (m) Olle Lindström (m)