Inledning
Den skogspolitiska kommittén föreslår i sitt betänkande att 5 % av skogsmarken i landet om 30 år ska vara undantagen från skogsbruk. Framförallt ska reservat avsättas i regioner där lite sådant skydd finns idag. Det gäller framförallt södra och mellersta Sverige samt Norrlands kustland. Man kan anta att inriktningen på avsättningar av skyddad mark därför kommer att få en annan karaktär. Tidigare har naturvårdens ansträngningar i hög grad handlat om att skydda stora markområden med lågproduktiv skog i kärva klimatlägen i övre Norrlands inland, framförallt fjällnära skog, medan de framtida ansträngningarna i stället måste inriktas mot att områdesskydda ett stort antal värdefulla men mindre skogsområden i de ovan nämnda prioriterade regionerna. Det är inte otänkbart att tro att den av skogspolitiska kommittén föreslagna ambitionsnivån innebär att kanske cirka 1000 naturreservat måste skyddas varje år under de närmaste 30 åren!
Reservatsavsättningar idag
Idag avsätts i snitt ett naturreservat per län och år. Den mycket låga takten i reservatsavsättningar beror på flera saker. Inventeringar, avgränsningar, förhandlingar med markägare med mera tar ofta lång tid. Utöver detta ska reservatsbestämmelser och skötselplaner fastställas för varje reservat särskilt. Således en rätt omständlig procedur. Om skogspolitiska kommitténs målsättning på detta område ska kunna uppnås måste förfarandet vid avsättande av naturreservat förenklas och effektiviseras.
Effektivisering
Från och med 1 juli 1992 infördes bestämmelser i naturvårdslagen angående biotopskydd. Syftet är att särskilt hotade biotoper skall kunna få ett generellt skydd i hela landet. Detta innebär en rationalisering då man slipper avsätta lokaler för dessa hotade biotoper en och en. Förslaget är att skogsvårdsorganisationen ska utföra fältarbetet i samband med biotopskyddet. Då förfarandet vid avsättande av områden baserat på biotopskydd eller reservat är rätt lika borde samordningsvinster kunna göras mellan länsstyrelserna och skogsvårdsstyrelserna om skogsvårdsstyrelsernas fältorganisation också användes för det grundläggande arbetet med att inventera, värdera och avgränsa objekt intressanta för att bli naturreservat. Det yttersta ansvaret och besluten bör dock fattas av naturvårdsmyndigheterna.
Ytterligare effektivisering av reservatsbildandet kan sannolikt åstadkommas genom att exempelvis kraven på reservatsbestämmelser och skötselplan förändras. Möjligen förutsätter det en förändring i naturvårdsförordningen. Det står dock klart att en utredning i syfte att föra arbetet framåt i dessa frågor behöver göras.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att en utredning tillsätts med uppdrag att se över hur förfarandet vid avsättning av naturreservat kan effektiviseras.
Stockholm den 25 januari 1993 Alwa Wennerlund (kds)