I motionen lämnas förslag i anslutning till kapitlet om bevarande av den biologiska mångfalden.
I propositionen utesluts inte möjligheten att reservatsbildningen på lång sikt bör nå en nivå i storleksordningen 5% av den produktiva skogsmarken nedanför odlingsgränsen.
Inom Ny demokrati har vi ingen erinran mot denna tanke men vill samtidigt framhålla att det inte finns tillräcklig grund för att höja ambitionerna beträffande reservatsbildningar utöver den nyssnämnda nivån. Vi anser vidare att det bör vara självklart att i första hand utnyttja statens markinnehav för den reservatsbildning som samhället finner nödvändig. Detta bör ske antingen direkt eller indirekt i form av ersättningsmark för de därvid drabbade enskilda markägarna. Frågan har också behandlats i samband med bolagiseringen av statens skogar. Avtalet mellan staten och Domän AB har utformats så att några formella hinder i det avseendet inte finns.
Det är därför angeläget att snarast genomföra en grundlig och tillförlitlig inventering av värdefulla naturvårds- och kulturminnesvårdsobjekt på statens hela skogsmarksinnehav inklusive Domänbolagets skogar och Lantbruksmännens markreserv. Med en sådan inventering som grund kommer en ökad reservatsbildning att kunna genomföras på ett smidigare sätt och med betydligt mindre olägenheter för enskilda markägare. Riksdagen bör också uttala att statens skogar skall erbjudas som ersättningsmark för mark avsedd för reservatsavsättning.
En annan svaghet i propositionen, såvitt nu är i fråga, är bristen på helhetssynen och konsekvensanalys.
Jordbruksministern anför att skogsbruket inte kan ses isolerat utan att flera andra lagar kommer att få ett stärkt inflytande över skogsbruket. Detta innebär att många för skogsbruket väsentliga frågor kommer att regleras i andra lagar än i den nu framlagda skogsvårdslagen. Ett sådant exempel är skyddet för småbiotoper som behandlas i naturvårdslagen och där bestämmelserna kommer att föras in i naturvårdsförordningen.
Propositionen nöjer sig med att behandla frågan om biotopsskyddsföreskrifterna med hänvisning till att en redovisning kommer att ske i riksdagen i samband med att en särskild proposition om biologisk mångfald skall läggas. Statens naturvårdsverk och Skogsstyrelsen har fått regeringens uppdrag att utarbeta ett underlag för beslut om hur det nya skyddsinstitutet skall tillämpas. Det är att notera att de båda statliga myndigheterna har skilda uppfattningar om hur detta institut skall se ut.
Kompletteringen av beslutsunderlaget kan emellertid inte vänta. För att riksdagen skall kunna fatta ett riktigt beslut i förevarande ärende är det nödvändigt att beslutsunderlaget kompletteras med en utredning om skydd för småbiotoperna. Först då blir det möjligt för beredande utskott och riksdagen i övrigt göra en helhetsbedömning av vilka effekter den nya lagstiftningen får för skogsbruket.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att reservatsbildningen på lång sikt bör nå en högsta nivå av 5 % av den produktiva skogsmarken nedanför odlingsgränsen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att i första hand utnyttja statens markinnehav för den reservatsbildningen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att statens skogar bör erbjudas som ersättningsmark för mark avsedd för reservatsavsättning,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att snarast genomföra en grundlig och tillförlitlig inventering av värdefulla naturvårds- och kulturminnesvårdsobjekt på statens hela skogsmarksinnehav.
Stockholm den 22 mars 1993 Arne Jansson (nyd) Laila Strid-Jansson (nyd)