Allt sedan bildandet av kronoparkerna i norra Dalarna har staten haft ett övergripande ansvar för förvaltningen av stora fjällområden i Dalarna. Vid sidan om rollen som fastighetsägare har staten successivt fått ansvar för att tillgodose olika intressen i fjällområdet. Detta berör bl.a. tillsyn av efterlevnaden av terrängkörningsförbudsområden, förvaltning och tillsyn av naturreservat, förvaltning av ledsystemet och övervakning av rovdjursstammarna eller vad man i vid mening kan kalla naturvårdsförvaltning.
I Kopparbergs län finns idag tre stora fjällreservat: Långfjället, Städjan-Nipfjället och Fulufjället (med Njupeskär) i Älvdalens kommun. I långfjällsmassivet ligger även nationalparken Töfsingdalen. Fulufjället och Långfjället ingår dessutom i naturvårdsverkets nationalparksplan.
Områdena som i huvudsak ägs av staten genom Domän är mycket välbesökta och sedan decennier försedda med ett omfattande ledsystem med rastskydd och andra anläggningar. Naturvårdsförvaltningen har utförts av Domänverket och kommer tills vidare att utföras av Domän Skog AB (tidigare Domänverket) genom Älvdalens skogsförvaltning med tillsvidareanställd och erfaren personal. Naturvårdsförvaltningen är till följd av besökstrycket mycket omfattande och kostnaderna är netto ca. en miljon kronor årligen. Större delen av dessa kostnader belastar Domän AB:s egen budget.
Dalafjällen är landets sydligaste fjällområde och som sagt mycket välbesökt av besökare från främst Syd- och Mellansverige. Även de utländska besöken ökar. Friluftsanläggningarna är i fjällreservaten koncentrerade till områden som får mest besök. Genom kanalisering av besöksströmmarna fyller anordningarna till stor del behovet att skydda mark och vegetation.
Riksdagens beslut om Domänverkets bolagisering innebär bl.a. att fjällen behålls av staten och därigenom skiljs från Domäns affärsverksamhet. Domän AB kommer således att på sikt inte att ha ett ansvar för förvaltningen av fjällområdet. Genom den mer renodlade affärsmässiga inriktningen på bolagets verksamhet har Domän efter bolagiseringens fulla genomförande inte heller möjlighet att skjuta till egna medel för förvaltning av Dalafjällen. Domän Skog AB har dock beslutat att under en övergångsperiod bedriva verksamheten med egna medel.
Denna följd av bolagiseringen har inte tagits upp i samband med bolagiseringsbeslutet. De medel för naturvårdsförvaltning som bortfaller genom att Domän AB inte på sikt kan använda egna medel för sådan verksamhet behöver snarast kompenseras för att verksamheten skall kunna fortgå i nuvarande omfattning. Vi motionärer vill också betona att förvaltningen av Dalafjällen kräver en helt annan arbetsinsats än exempelvis urskogsreservat som skall lämnas för fri utveckling. De skäl som framförts i budgetpropositionen av miljöministern att inte utöka naturvårdsverkets förvaltningsanslag i samband med Domänverkets bolagisering kan därför inte tillämpas på Dalafjällen.
Det totala resursbehovet motsvarar i dag fyra heltidsanställda samt ytterligare resurser för material, transporter m.m. För verksamheter inom området krävs dessutom resurser vid Hävlinglägret och Rösjön med två resurspersoner. För att inte äventyra annan naturvårdsförvaltningsverksamhet bör därför staten över naturvårdsverkets anslag tillskjuta ca. en miljon kronor årligen utöver nuvarande anslag till naturvårds- och ledförvaltning från och med den tidpunkt då Domän tvingas överlämna ansvaret för verksamheten (i dagsläget enligt avtal mellan Domän AB och Industridepartementet 1996). Verksamheten kräver således att statens anslag till naturvårdsverket ökar i motsvarande grad.
Den praktiska förvaltningen av fjälleder och naturreservat i fjällområdet administreras i de övriga fjällänen i Sverige av länsstyrelsen (miljövårdsenheten) efter medelstilldelning från naturvårdsverket och berörs i praktiken inte av bolagiseringen.
Med hänsyn till den nuvarande personalens erfarenhet av fjällverksamhet bör Domäns personal i första hand erbjudas de nya befattningar som även en ny organisation ''i framtiden'' eventuellt krävs. Även i övrigt bör ''eventuell övergång'' till ny organisation ske i nära samråd med Älvdalens skogsförvaltning.
Med anledning av Domänverkets bolagisering anser vi motionärer att de i motionen redovisade fakta vad avser följderna vid bildandet av Domän Skog AB och de verksamheter som faller utanför Domän Skog AB:s normala verksamhetsområden måste resultera i att anslaget för natur- och ledförvaltning ökas med ca en miljon kronor från och med det datum som avtalet mellan Domän Skog AB och Industridepartementet löper ut.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att anslaget för natur- och ledförvaltning framdeles kompenserar kostnaderna för naturvårdsförvaltningen av Dalafjällen.
Stockholm den 26 januari 1993 Leo Persson (s) Inger Hestvik (s) Iréne Vestlund (s) Bengt-Ola Ryttar (s) Odd Engström (s)