Gränsöverskridande transporter av miljöfarligt avfall dikteras av ekonomiska krafter, d v s de fattiga länderna frestas av ekonomiska orsaker att ta emot detta avfall mot betalning.
Avfallet förs till områden där deponerings-, behandlingseller återanvändningsomkostnaderna är lägre, huvudsakligen på grund av svagare arbetsmiljö- och miljölagstiftning. De ekonomiskt starka och högt industrialiserade länderna i OECD utsätter därmed befolkning och miljö i ekonomiskt svagare länder för förorening och/eller risk för förorening.
Det har sedan länge varit en hållning i nordisk politik, att föroreningsproblem skall lösas vid källan, bland annat genom att minska avfallsmängderna. Principen om att förebygga istället för att behandla bör vara den grundläggande principen för avfallspolitiken och i all lagstiftning om avfall.
Den ökade miljömedvetenheten i de rikare länderna har lett till ständigt större och dyrare miljökrav utan en tillsvarande satsning för att införa ren teknologi. Mängderna av miljöfarligt avfall har därmed ökat och i många industriländer har detta fört till stadigt ökande krav på att exportera avfallet.
Den globala Baselkonventionen reglerar visserligen denna handel med avfall, men innehåller på grund av industrinationernas inställning inte ett förbud mot export av miljöfarligt avfall från OECD-länder till icke OECD- länder.
Sedan Baselkonventionen undertecknades har avfallshandeln inte minskat utan snarare ökat. Det stora kryphålet är export som syftar till energiproduktion genom förbränning, återanvändning eller annan nyttiggörelse.
De fattiga länderna saknar i de flesta fall både den administrativa och tekniska kapacitet som behövs för att upprätthålla egna gällande förbud mot miljöfarligt avfall. Ett generellt förbud inom OECD mot export av miljöfarligt avfall till icke OECD-länder skulle skapa en dubbel barriär som den internationella, olagliga avfallsexporten skulle ha mycket svårare att forcera.
Nordiska Rådets miljöutskott som ställt sig bakom de nordiska miljöministrarnas uttalande från september 1990, att miljöfarligt avfall bör tas om hand i det egna landet, menar att tiden är mogen att följa upp denna princip med konkreta åtgärder.
På miljöutskottets förslag antog Nordiska Rådet vid sin 41:a session den 9--11 november 1992 i Århus en rekommendation (nr 48/1992) till de nordiska ländernas regeringar att omedelbart förbjuda export av miljöfarligt avfall, oavsett syfte och innefattande även återanvändning, till icke OECD-länder. Regeringarna rekommenderades också att arbeta för ett juridiskt bindande förbud inom Baselkonventionens ramar mot export av miljöfarligt avfall från OECD-länderna till länder som inte är medlemmar i OECD.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förbud mot export av miljöfarligt avfall från OECD-länder till icke OECD-länder.
Stockholm den 25 januari 1993 Anders Svärd (c)