Inledning
Östersjön håller på att dö. Nu måste man gå från ord till handling när det gäller att angripa Östersjöns stora miljöproblem. Målet ska vara att återställa Östersjöns ekologiska balans.
Miljöskulden till Östersjön och till framtida innevånare runt vårt hav är enorm. Kostnaden för att åtgärda Östersjöns miljöproblem beräknas till cirka 130 miljarder. Den skuld som har byggts upp har skapats av skador som orsakats av koncentrerade, miljöskadliga utsläpp och diffusa föroreningar från bland annat förbränning, trafik och intensivt jordbruk. Den återbetalning som nu måste påbörjas utgör en betydande finansiell utmaning.
Helsingforskommissionen
I våras undertecknades en reviderad Östersjökonvention. Det nya i denna var att länderna åtog sig att arbeta enligt försiktighetsprincipen och använda sig av den mest miljövänliga tekniken. Dessutom omfattar den reviderade konventionen också kust- och avvattningsområdena runt Östersjön. Detta är positivt.
Ett åtgärdsprogram för att komma till rätta med de värsta 150 utsläppskällorna, sk hot spots, hade också tagits fram till detta ministermöte. Beslut togs om att en finansieringskonferens skall anordnas. Denna kommer att äga rum i Gdansk nu i vår. I första hand handlar det då om att få fram 20 miljarder för ett första åtgärdspaket den närmsta 5-årsperioden.
Utvidgat program
Det är naturligt att i ett första skede rikta in sig på så kallade hot spots. Men behovet av ett heltäckande program som också på sikt angriper diffusa utsläpp samt de små och medelstora utsläppen kommer också behöva arbetas fram. Exempelvis kommer cirka 50 % av kvävebidraget till Östersjön via luftföroreningar.
Vissa farhågor finns dessutom för att Sverige inte klarar av att leva upp till den antagna målsättningen om 50 % reduktion av kväveutsläppen till 1995. Mellan 1987 och 1990 ökade kväveutsläppen från de kommunala reningsverken och från massa- och pappersindustrin med 10 %. Detta trots att just avloppreningsverken är ett av de områden där målsättningen om kvävereduktion på nationell nivå satts högst. Det andra området gäller läckagen av närsalter ifrån jordbruksmark.
Ansträngningarna för att minska reningsverkens bidrag av kväveutsläpp till havet genom ett så kallat fjärde steg måste fortsätta. Men det är också viktigt att stimulera satsningar på andra, mer okonventionella metoder i framförallt södra Sverige för att minska det diffusa kväveläckaget från framförallt jordbruksmark. Det kan vara kontraktsprojekt för att inrätta så kallade vegetationszoner längs vattendrag, återställande av diken i ''naturligt tillstånd'', återställande av våtmarker med mera -- metoder vilka har visat sig effektiva för att minska det diffusa kväveläckaget och dessutom är mycket kostnadseffektiva.
Uppföljning
Den osäkerhet som idag råder om till exempel Sverige klarar sina åtaganden måste skingras. En redovisning måste omgående tas fram som visar var vi i dagsläget står. Förutom ett sådant uppföljningsarbete är det också nödvändigt att de olika parlamenten i Helsingforskommissionens medlemsländer, samt de länder som är på väg att bli medlemmar och de som har observatörsstatus, ges en uppföljning av hur det internationella aktionsprogrammet fortskrider. Syftena med öppna sådana redovisningar är inte minst att sprida kunskap och ge de folkvalda en möjlighet att aktivt följa upp hur målsättningarna i Östersjöprogrammet fullföljs.
Informationskampanjer
Avbetalningen av skulden till Östersjön kommer att bli kännbar. För att det ska vara politiskt möjligt att satsa pengarna ''i sjön'', är det viktigt att det finns en opinion för det hos allmänheten. I Sverige har debatten och kunskapsspridandet kring Östersjöns miljöproblem pågått under lång tid, och det folkliga engagemanget för Östersjöns tillstånd är stort. I flera av de övriga länderna runt Östersjön är det betydligt sämre ställt med den saken. Medvetenheten och kunskapsnivån om olika utsläpp och hur de påverkar Östersjöns marina miljö måste i dessa länder öka för att den nödvändiga opinionen och förståelsen för behovet att satsa resurser på att bekosta utsläppsreduktioner ska växa fram. Detta är nödvändigt för att aktionsprogrammet för Östersjön, som sträcker sig långt in i framtiden, inte ska komma av sig. Behovet av bidrag till sådana informationskampanjer är säkerligen stort både i de Baltiska staterna, Polen, Tjeckoslovakien, Ryssland, Vitryssland samt Ukraina.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att heltäckande program tas fram, vilket också angriper de diffusa utsläppen samt de små och medelstora utsläppen till Östersjön,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av uppföljning av hur det nationella arbetet samt arbetet internationellt fortgår,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att Sverige bidrar med resurser till informationskampanjer i vissa länder runt Östersjön.1
Stockholm den 22 januari 1993 Kenneth Lantz (kds)
1 Yrkande 3 hänvisat till UU