Svensk bilindustri är i kris
Svensk bilindustri i Sverige är i kris. Tusentals jobb har på kort tid försvunnit. Tusentals fler jobb är på sikt hotade.
Krisen beror på flera faktorer. Låg produktionstakt vid de svenska fabrikerna, vikande konjunktur och en mycket hård internationell konkurrens.
Japanska bilföretag planerar och genomför nu kraftiga investeringar i bl.a. Europa, vilka kommer att öka existerande produktionskapacitet med en miljon enheter. Och det i ett läge när det redan finns en överkapacitet i världsproduktionen på en miljon enheter.
Även andra asiatiska bilindustrier expanderar. På sikt kan vi vänta en ström av både bra och billiga bilar från Östeuropa. En rimlig slutsats är då att traditionell svensk biltillverkning kommer att möta stora framtida svårigheter.
Regering och riksdag bör inte styra industribranscher. Men bilindustrin har avgörande betydelse för många orter och för hela landets ekonomi. Därför måste samhället agera vid behov. Det visar inte minst händelserna med SAAB i Malmö och Volvo i Uddevalla.
Åtgärder
Svensk bilindustris framtid ligger förmodligen i att producera bilar som är miljöanpassade och teknologiskt högtstående. Annars kommer förmodligen bara en liten produktion av lyxbilar och vissa komponenter att återstå.
Vovlos ECC-projekt -- en miljöanpassad bil -- visar förmodligen på den enda framkomliga vägen för svensk bilindustri -- om den kan produceras till en kostnad som är överkomlig för fler än miljonärer.
Vänsterpartiet föreslår att den svenska regeringen agerar på samma sätt som de franska och tyska regeringarna.
De har i samförstånd satt press på sina respektive bilindustrier med en rad miljökrav; bilarna ska ha en drivmedelsförbrukning på 0,5 liter per mil till år 2005, de ska vara 100 % återvinningsbara inom fem år, etc.
Med anledning av det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär att miljökrav ställs på de i Sverige kvarvarande delarna av svensk bilindustri.
Stockholm den 22 januari 1993 Rolf L Nilson (v) Jan Jennehag (v)