Miljöskyddslagen (ML), är i stort sett en bra lag. Andra länder har åtminstone inte hittills lyckats visa några andra principer för miljökontroll som fungerat bättre. I ML utgår man ifrån vilka miljöeffekter en verksamhet har och ser till vilka tekniska möjligheter som står till buds för att minska miljöbelastningen samt vad som är ekonomiskt rimligt att kräva. Resultatet av sammanvägningen får styra vilka villkor som verksamheten skall bedrivas under, om den alls skall bedrivas.
Vänsterpartiet anser att länsstyrelserna och koncessionsnämnden vid många beslut underskattar den långsiktiga miljöeffekten, men det hindrar inte att principerna för hur man fattar beslut är riktiga.
Det som saknas i ML är framför allt att man vid bedömningen av miljöförstöringen bara tar hänsyn till vad själva produktionen ger upphov till. Produkters effekt på luft, vatten och mark från det de lämnat fabriksportarna och till dess att de blivit sopor finns inte med i miljöbedömningen. Allt fler inser att man måste se till naturens kretslopp i ett större geografiskt och tidsmässigt perspektiv. Där måste en helhetssyn användas så att en varas samlade miljöeffekter från vaggan till graven bedöms.
Villkoren i koncessionsnämndens beslut gäller i minst tio år. Statens naturvårdsverks (SNV) och länsstyrelsernas beslut är i dag de enda instanserna som har rätt att kräva omprövning av villkoren. Omprövningen kan t. ex. göras om en verksamhet ger upphov till miljöstörningar som inte förutsågs vid tillståndsprövningen. SNV och länsstyrelsernas miljöenheter har inte kapacitet för att följa upp alla verksamheter som tillståndsprövas enligt ML. Därför borde rätten att ompröva utvidgas till att även omfatta kommunernas miljö- och hälsoskyddsnämnder.
Vad gäller ekonomisk verksamhet gäller att den ska kontrolleras och avrapporteras minst en gång per år inför dem som är ansvariga för verksamheten. Revisionsberättelserna används också för redovisning utåt gentemot myndigheter, massmedia etc.
Vänsterpartiet anser att uppfyllande av miljövillkoren bör kontrolleras på ett liknande sätt.
Detta förslag härstammar bl.a. från den s.k. Heurgrenska utredningen (För en bättre miljö SOU 1987:32) och vann gehör hos majoriteten av de remissinstanser som yttrade sig.
Regeringens och riksdagens beslut inskränkte sig emellertid till en ny paragraf om företagens egenkontroll kompletterad med att tillståndsinnehavaren skall lämna en rapport om hur de sköter den kontrollen. Detta kan liknas vid att alla bilägare årligen själva skulle besiktiga sina bilar och sedan lämna en rapport till AB Bilprovning.
Med tanke på tillsyns(kontroll)myndigheternas bristande resurser och kluvna inställning (tar också ställning till sysselsättning m.m. inom sitt område) vore det en förstärkning om en oberoende kår av professionella kontrollanter, s k miljörevisorer, granskade företagens verksamhet och miljörapporter på ett sätt som liknade det ekonomiska sätt som revisorer arbetar på.
Juridiskt ansvariga för att se till att ML efterlevs är framför allt länsstyrelsernas miljöenheter samt kommunernas miljö- och hälsoskyddsnämnder. Trenden under 1980- och 1990-talen har varit att arbetsfördelningen mellan dessa förskjutits så att kommunernas ansvarsområde har vidgats. Detta gäller på miljöns område liksom på många andra områden.
När riksdagen antog den nuvarande kommunallagen plockades det tidigare obligatoriet av miljö- och hälsoskyddsnämnder bort. Vänsterpartiet var negativt till förändringen eftersom vi förutsåg den förändring som denna lagändring skulle leda till. Delvis av besparingsskäl har i flera kommuner miljönämnder och/eller miljöförvaltningar slagits ihop med andra verksamheter.
De uppföljningar som gjorts hittills har visat att miljön fått en svagare ställning i de kommuner som utnyttjat sammanslagningsmöjligheten. En dylik försvagning går stick i stäv med riksdagens intentioner om att miljön ska prioriteras hårdare.
När miljöaspekterna blandas med de exploateringsintressen som normalt finns hos exempelvis en byggnadsnämnd hamnar miljön nästan alltid i underläge. Ingen kan i dag hävda att kommunerna lever upp till det tillsynsansvar de har för en stor mängd av de miljölagar som finns. Allra sämst är det i de kommuner som avskaffat de renodlade miljö- och hälsoskyddsnämnderna och dito förvaltningar.
Det minsta riksdagen kan göra är att återinföra obligatoriet av miljö- och hälsoskyddsnämnder.
Mörkertalet för miljöbrottslighet kan på goda grunder antas vara stort. De flesta åtalsanmälningar från tillsynsmyndigheter och andra leder inte till något. Förundersökningar läggs ned. I de få fall det verkligen blir åtal och dom är straffen milda. Ovanstående har huvudsakligen sin grund i att bevisföringen är komplicerad och att få jurister behärskar miljöfrågor.
För att underlätta att fler miljöbrott ska leda till åtal och dom borde kravet på att faran för människors liv och hälsa skall vara allmän utgå. Åklagarens skyldighet att bevisa att miljöbrottet skett med uppsåt (avsikt) bör också försvinna. För att ytterligare tydliggöra ansvaret borde följande mening skrivas in i lagtexten: Förorenar någon olovligen jord, mark eller luft dömes till miljöbrott.
Exempel på nödvändiga lagändringar;
1. att 1 § ML kompletteras med ett moment 4: Att produkter under hela deras ''livslängd'' och destruktion,
2. att tillägg i 26 § ML kompletteras så att utöver SNV och länsstyrelserna även kommunernas miljö- och hälsoskyddsnämnder får rätt att kräva omprövning av koncessionsvillkor enligt 23--25
§ ML,
3. att 38 § ML utvidgas med en 38 c §: Egenkontrollen ska kompletteras med en revisionsgranskning och rapport utfärdas av oberoende och auktoriserade miljörevisorer på tillståndsinnehavarens bekostnad,
4. att kravet på att kommunerna ska ha miljö- och hälsoskyddsnämnder återinförs, 4
§ hälsoskyddslagen m. fl. lagtexter där kommunernas miljöansvar berörs,
5. att kravet i brottsbalken 13 Kap. 7
§ -- ''att faran för liv och hälsa skall vara allmän'' utgår,
6. att kravet i brottsbalken 13 Kap. 7 § på ''att det skall beaktas om miljöbrottet skett med uppsåt'' utgår,
7. att brottsbalkens 13 Kap. 8 § får en helt ny lydelse: Förorenar någon olovligen jord, mark och luft dömes för miljöbrott.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag till lagändringar i enlighet med vad i motionen anförts.
Stockholm den 24 januari 1993 Jan Jennehag (v) Bengt Hurtig (v) Rolf L Nilson (v) Karl-Erik Persson (v)