Arbetet med att identifiera de viktigaste organiska miljögifterna pågår på många håll i världen. I Sverige har bl.a. Naturvårdsverket och Kemikalieinspektionen på regeringens uppdrag (det s.k. begränsningsuppdraget), i en gemensam lista påtalat tretton ämnen eller ämnesgrupper, vars användning skall begränsas eller behov av begränsning utreds.
Avvecklingen av de miljöfarligaste ämnena går dock mycket långsamt. Av de organiska miljögifter som utpekas i begränsningsuppdraget har regeringen hittills angett tidpunkt för avveckling för endast två kemikalier. Klorparaffiner och nonylfenoletoxylater skall inte få användas efter år 2000.
Det långsiktiga målet är att stabila organiska ämnen inte ska få förekomma i miljön. Sverige har genom internationella konventioner åtagit sig att halvera utsläppen av stabila miljöfarliga ämnen till Nordsjön. För att hindra fortsatta utsläpp och diffus spridning av dessa miljöfarliga substanser finns ett starkt behov av en klar avvecklingsplan för de farligaste ämnena.
Problemet kan exemplifieras med de bromerade flamskyddsmedlen. I Älvsborgs län uppmättes höga halter av bromerade flamskyddsmedel i fisk i Viskan nedströms textilindustrin i slutet på sjuttiotalet. Användningen av de dokumenterat mest miljöskadliga substanserna har nu minskat. Ytterligare ansträngningar för att byta ut de miljöskadligaste flamskyddsmedlen och för att ta fram dokumenterat ofarliga ersättningsmedel behöver dock göras.
Under 1980-talet ökade den totala användningen av bromerade flamskyddsmedel kraftigt. Sammanlagt bedöms omkring 1000 ton bromerade flamskyddsmedel finnas lagrade i vissa elektronikvaror i Sverige. Den diffusa spridningen av dessa ämnen kan därför antas öka.
En indikation på detta är vissa mätningar i fisk från Dalslands Kanals sjösystem som visar på förhållandevis höga halter av bromorganiska föreningar i fisken. Tillförseln till detta vattensystem sker såvitt känt endast genom diffus spridning och nedfall. Bromorganiska föreningar har också påträffats i sedimenten i flera skogssjöar i Älvsborgs län.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en avvecklingsplan för miljöfarliga stabila organiska ämnen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det arbete som pågår inom ramen för det s.k. begränsningsuppdraget påskyndas.
Stockholm den 22 januari 1993 Lars Sundin (fp) Elver Jonsson (fp)