Övergödningen av våra kustvatten, sjöar och vattendrag fortskrider. Tillförseln av kväve och fosfor måste därför minska kraftigt.
Föroreningskällorna är flera, men läckaget från åkermark är dominerande. I t.ex. Älvsborgs län beräknar länsstyrelsen att drygt 40 % av den antropogena fosfortillförseln utgörs av läckage från åkermark. Motsvarande siffra för kväve är drygt 30 %.
En annan strategisk åtgärd är att skapa skyddszoner och våtmarker i odlingslandskapet. Forskning visar att en 10 meter bred skyddszon efter ett vattendrag kan minska fosforbelastningen med 70 %.
Våtmarker kan fungera som naturliga ''reningsverk'' för kväve. En studie i Laholmsbuktens tillrinningsområde visar att kväveläckaget kunde minskas med 430 ton/år genom att anlägga fem kvadratkilometer våtmarker. Kostnaden beräknades förra året uppgå till 4 kr/kg reducerat kväve.
1989 infördes det s.k. NOLA-bidraget i syfte att stimulera ökad variation i jordbrukslandskapet, vilket användes bl.a. till att anlägga skyddszoner och våtmarker. I Älvsborgs län tillskapades skyddszoner och våtmarker för 0,8 miljoner kronor under 1991/92. Det är ännu för tidigt att kunna avläsa några effekter på vattenkvaliteten, men länsstyrelsens preliminära resultat visar på en förbättring. Förutom positiv inverkan på vattenkvalitet har dessa åtgärder god inverkan på den biologiska mångfalden.
I samband med införandet av omställningsstödet avskaffades dock NOLA. Det är angeläget att reglerna utformas så att anläggandet av skyddszoner och våtmarker premieras, exempelvis genom någon typ av ekonomiskt incitament.
Avvecklingen av NOLA innebar inte att man helt slutade premiera dessa åtgärder. I dag utgår anläggningsstöd som en del av omställningen för att anlägga våtmarker.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av incitament för att anlägga våtmarker och skyddszoner.
Stockholm den 22 januari 1993 Lars Sundin (fp) Elver Jonsson (fp) h