Krav på materialbalans -- tillstånd kopplas till att avfallsfrågan löses
Det bör ställas krav på att de som bedriver miljöfarlig verksamhet skall redovisa en materialbalans. Med materialbalans avses en redovisning av inflödet av råvaror och energi etc. och utflödet i form av varor, restprodukter och avfall samt utsläpp till mark, luft och vatten. Materialbalansen skall redogöra för flödet och således utöver ''in -- ut'' även innehålla uppgifter om lagerhållning och återvinning i det aktuella systemet. I det nu aktuella sammanhanget har givetvis utflödet störst intresse.
En möjlighet som bör övervägas i detta sammanhang är en skärpning av miljöskyddslagen. En utgångspunkt kan vara att låta det behandlingsföretag som skall ta emot avfall från en anläggning, som är föremål för tillståndsprövning, på visst sätt vara medsökande i tillståndsärendet.
En viktig poäng med en sådan ordning är att den volym MFA som skall tas om hand kommer upp till diskussion i ett tidigt skede. Behandlingskapaciteten klarläggs och kedjan av aktörer identifieras.
En annan möjlighet bör vara att som ett driftvillkor, för att få ta i anspråk tillståndet att bedriva miljöfarlig verksamhet, föreskriva att för det som produceras och blir över vid produktionen skall en redovisning lämnas om hur det skall tas om hand. Som ett annat driftvillkor borde bland annat gälla att företaget kan visa upp en överenskommelse med en godkänd mottagare för restprodukterna. Därtill skall givetvis redovisas hur produkterna slutligt skall tas om hand.
Med en sådan ordning vinnes ett antal fördelar. Volymen och hanteringen av restprodukterna göres tydliga redan vid prövningen om tillstånd för verksamheten. Aktörskretsen identifieras. Omhändertagandet blir en realitet redan på planerings- och kalkylstadiet i företaget. I förening med kravet på att i förväg ha överenskommelse om omhändertagandet skapas förutsättningar för återkommande överväganden av olika åtgärder för att minimera uppkomsten av avfall i produktionen. Återvinning stimuleras. Omhändertagandet utsätts för konkurrens.
Planeringen av omhändertagandet underlättas och kontrollmöjligheterna över avfallströmmarna ökar. Ordningen kan leda till ett tvåprissystem för omhändertagandet där det lägre ligger inom kontrakterade, föranmälda volymer medan ett högre kommer att gälla för övriga avfall. Med det här skisserade synsättet behöver inte heller frågan om när i flödet något blir avfall få samma avgörande betydelse som i dagens system.
Riksdagen bör begära förslag till en ändring av miljöskyddslagen som tillgodoser vad som ovan anförts om krav på miljöbalans för verksamhet som omfattas av tillstånd enligt miljöskyddslagen m.m.
Producent -- innehavareansvar för en effektiv hantering efter grad av farlighet
Det här skisserade systemet kan med fördel samordnas med ett utvecklat producentansvar. Då avser vi något som närmast skulle kunna kallas för ett innehavareansvar. Innehavarens skyldigheter måste göras entydiga. Vid byte av innehavare måste övergången av ansvaret vara tydligt och preciserat.
Utgångspunkten vid utformningen av sådana hanteringsregler skall vara graden av farligheter och då särskilt med beaktande av den kemiska sammansättningen. Den nuvarande ordningen med ett separat regelsystem för insatsvaror och ett helt annat för MFA är inte tillfredsställande. Lagen om kemiska produkter bör kunna bilda modell för eller kunna kompletteras och utvidgas för att tjäna ett sådant syfte.
Vi förordar en övergång till ett regelsystem som bygger på principen med innehavareansvar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag till ändring av miljöskyddslagen i fråga om materialbalans m.m. i enlighet med vad som i motionen anförts.
Stockholm den 14 januari 1993 Per Olof Håkansson (s) Ines Uusmann (s)