Under senare år har miljöproblemen i vårt land fått större uppmärksamhet och miljöintresset bland människor har markant ökat. Riksdagen har också under 80-talet fattat beslut om stora och genomgripande förbättringar på miljöområdet.
Det är mot den bakgrunden av största vikt att inte reformarbetet inom miljöpolitiken avstannar. Därför är det positivt att regeringen nu presenterar förslag till mål och riktlinjer för en kretsloppsanpassad samhällsutveckling.
Vi kan dock konstatera att propositionen är tämligen mager när det gäller konkreta förslag till åtgärder. I stället innehåller den desto mer om fortsatta utredningar och överväganden. Man frapperas också av tilltron till marknadskrafternas goda vilja. Trots alla tidigare erfarenheter tycks föredraganden hysa en from förhoppning om att på frivillighetens väg nå lösningar. Vi befarar att detta kommer att leda till att tempot i miljöarbetet kommer att minska och att det därmed kommer att ta betydligt längre tid att uppnå angelägna miljömål.
Vi är inte förespråkare av en byråkratisk detaljreglering, men ska man uppnå en mer kretsloppsanpassad samhällsutveckling krävs enligt vår mening att statsmakterna formulerar tydliga mål och riktlinjer i kombination med rejäla ekonomiska styrmedel.
Energianvändningen för uppvärmningsändamål har minskat med i storleksordningen 20 % räknat från mitten av 1970-talet. Detta beror på energisparåtgärder i de befintliga husen och på att nya bostadshus uppfyller hårda krav på hushållning med uppvärmningsenergi. Detta har medfört fördelar för miljön, eftersom rökgasutsläppen m.m. från värmeproduktionen har begränsats.
Det finns emellertid två oroande faktorer, då det gäller energianvändningen i våra bostäder. För det första har utvecklingen mot allt bättre hushållning med uppvärmningsenergi i princip upphört i mitten av 1980- talet, då bl.a. oljepriserna föll kraftigt och de statliga energisparstöden avvecklades. Man kan till och med konstatera att energibehovet för uppvärmning har ökat i vissa fall.
För det andra har behovet av ''fastighetsel'', dvs. elenergi som används för drift av fläktar, pumpar, hissar, tvättstugor, motorvärmare, allmän belysning m.m., ökat dramatiskt från mitten av 1970-talet. Detta beror på att nya och ombyggda flerbostadshus innehåller mer elkrävande installationer än äldre hus. Vid val av utrustning och utformning av t.ex. ventilationsanläggningarna tas mycket liten hänsyn till den framtida elförbrukningen.
Denna utveckling måste aktivt motverkas. Den medför inte bara ökade boendekostnader utan är också till nackdel för miljön genom att mer energiproduktion erfordras än vad som är nödvändigt.
Särskilda medel för informations- och utvecklingsinsatser bör enligt vår mening avsättas för att stimulera bostadsföretag, fastighetsägare och bostadsrättsföreningar att genomföra olika projekt som kan förbättra energihushållningen inom bostadsbeståndet. Stöd till marknadsintroduktion av ny teknik som kan bidra till minskad energianvändning bör också övervägas.
Källsortering av hushållssopor har mött ett stort gensvar hos de boende. Inom bostadskooperationen pågår sedan flera år ett brett och intensivt miljöarbete som gett intressanta och värdefulla erfarenheter. HSB har t.ex. antagit ett ambitiöst miljöprogram.
Från de boendes sida är det viktigt att källsorteringen baseras på enkla och nära lösningar samt att avfallstaxor och renhållningsbestämmelser inte motverkar värdet av den egna arbetsinsatsen.
Det producentansvar som framhålls i propositionen får därför enligt vår mening inte leda till komplicerade och dyra insamlingssystem för konsumenterna.
Flera kommuner lämnar idag inte tillstånd till kompostering av hushållsavfall inom flerbostadshusområden. Erfarenheterna inom bostadskooperationen av sådan kompostering är emellertid mycket goda. I propositionen föreslås dock ingen generell rätt till kompostering av hushållsavfall. Detta är en klar brist och vi anser därför att en generell rätt bör ges till kompostering av hushållsavfall under kontrollerade former.
Det är av många skäl viktigt att även uppmärksamma byggmaterialens roll i miljöpolitiken. I dag lär det finnas ca 40 000 olika produkter på den svenska byggmarknaden. För många av dessa är kunskaperna om hälso- och miljöeffekterna bristfälliga. Vi vet dock att även små doser av farliga ämnen kan ha skadliga effekter om man utsätter sig för dem under längre tid. Många traditionella byggmaterial har visat sig farligare än någon kunnat tro. Asbest, flytspackeln formaldehyd i spånplattor är exempel på detta. Lösningsmedel i färg och lim är andra.
Problemen beträffande byggmaterialen är att de kan vara skadliga under byggnadstiden för den som bygger, under brukningstiden för den som bor i eller vistas i huset, vid ombyggnads- och renoveringsarbeten, under ett eventuellt rivningsskede och slutligen vid deposition eller destruktion av avfallet.
Inom byggmaterialområdet måste åtgärder vidtas på flera plan. Den forskning som pågår och planeras måste utgå ifrån att skadliga effekter på människor och natur kan inträffa var som helst i kedjan från byggskedet till destruktion. Ett material som i och för sig är lämpligt under brukningsskedet kanske leder till stora problem vid exempelvis en förbränning.
En förhandsgranskning av byggnadsmaterial eller grupper av material påbörjas enligt liknande modell som tillämpas för kemiska bekämpningsmedel. Principen bör vara att inga nya produkter släpps ut på marknaden utan att tillverkarna har gett garantier för att de är ofarliga.
Det är också av stor vikt att gränsvärden bestäms för olika komponenter, som ingår i den omfattande floran av byggnadsmaterial.
Mycket av detta arbete måste bedrivas skyndsamt. För närvarande minskar nyproduktionen av bostäder, kontorshus och förvaltningslokaler. Det är då viktigt att utnyttja denna period av låg produktion så att vi har bättre material tillgängliga vid en framtida ökning av byggandet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om energibesparande åtgärder inom bostadsbeståndet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kompostering av hushållsavfall,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om byggmaterialens roll i miljöpolitiken.
Stockholm den 18 mars 1993 Sören Lekberg (s) Bo Holmberg (s)