Det är positivt att regeringen nu lägger grunden för ett kretsloppssamhälle, byggt på ett renodlat producentansvar där successivt allt fler förbrukade varor i vid mening resursutvinns på lämpligt sätt.
Den ansvarsfördelning som läggs fast som utgångspunkt för förslaget är, att återvinningskraven ytterst är en angelägenhet för det allmänna, medan tekniken för att nå målet i första hand bör utformas av de producentansvariga företagen.
Att återvinningskraven skall läggas fast av staten är en naturlig följd av att resurshushållningen i vårt samhälle är en angelägenhet för oss alla, som idag i olika avseenden belastar miljön och som också får ta konsekvenserna vid misshushållning.
Att tekniken för återvinningen i första hand skall utformas av företagen själva är en praktisk och självklar konsekvens av producentansvaret. Genom att ansvaret omfattar hela kretsloppet, inklusive ansvaret för effektivaste återvinning, skapas de rätta ekonomiska incitamenten för bästa produktutformning. När det gäller förpackningar har näringslivet förklarat sig berett att på frivillig grund ta på sig detta ansvar.
Det är därför riktigt att, såsom föreslås i propositionen, låta företagen inom de tidsmässiga och andra ramar som statsmakterna ställer upp få en betydande frihet att ta fram och redovisa de lösningar som bäst motsvarar de praktiska, ekonomiska och miljömässiga krav man kan ställa på ett effektivt återvinningssystem. Jag utgår från att Naturvårdsverket noga följer detta arbete.
Med denna utgångspunkt är det märkligt, att propositionen redan nu frångår principen om ett odelat producentansvar även för de tekniska lösningarna när det gäller läskedrycksflaskor av engångs-PET. Här föreslår regeringen, med avsteg från den grundläggande principen, att riksdagen i lag skall föreskriva återvinning med hjälp av ett pantsystem.
Bortsett från den principiella invändningen finns det starka både praktiska och andra skäl att välja en annan väg.
Ett pantsystem skulle leda till nya dyrbara och utrymmeskrävande anordningar i butikerna. Butiksåtertagningen skulle vidare missgynna främst de små butikerna, som inte kommer att klara av de investeringar som kan behövas för komprimeringsautomater. Istället kommer de att få försämrade arbetsförhållanden och orimliga lagringsproblem för de tomma PET-flaskor man tvingas återta.
Problemet blir än mer markerat när man konstaterar, att också regeringen tycks utgå från att pantsystemet är en lösning som senare kommer att ersättas av andra. I propositionen talas ju om att pantsystemet ''för närvarande'' skulle vara det enda som klarar av det uppställda återtagningsmålet. Detta tolkar jag som att vi på sikt skall räkna med att även dessa flaskor kommer att naturligen inordnas i de kretslopp för plastförpackningar i allmänhet som ju enligt propositionen skall vara i fulldrift år 1997. För dessa förutsätts näringslivet skapa system för återtagning, vilka självfallet också bör lämpa sig för dem som nu föreslås bli föremål för pantbeläggning. Det framstår därför som olämpligt att nu göra investeringar och bygga strukturer för en interimistisk lösning för just denna förpackningstyp.
I propositionen anges ett återvinningsmål om hela 90%, vilket skall vara uppfyllt under loppet av 1994. Detta framstår som orimligt, när det behövts sju år att uppnå återvinning på 85% för aluminiumburken. För PET-flaskan liksom för andra plastförpckningar bör gälla ett generellt återtagningskrav att uppnås till 1997.
Generellt bör vi söka andra återvinningskanaler än återtagning via butik, där både hygieniska, arbetsmiljömässiga och ekonomiska skäl talar mot en sådan modell. Panter och retursystem innebär dessutom byråkrati och ineffektiv resurshushållning speciellt mot bakgrund av det miljömedvetande som finns hos svenska medborgare idag.
Den återvinning som uppnås genom s k igloos växer ständigt och understryker att det bästa resultatet uppnås när uppsamlingen finns så nära den enskilda konsumenten som möjligt. Detta är ju också den modell som förutsätts för Systembolagets engångsglas. Det är inte heller rimligt att ställa mycket mer kostnadskrävande krav på det privata näringslivet än på statens egna företag.
Med ett speciellt system för PET-flaskan -- ett system som är nationellt och alltså skiljer sig från det som skall gälla för andra plastförpackningar -- utsätter man sig också för risken att inrätta en modell som kan uppfattas som handelshinder på den gemensamma marknad där vi skall agera när EES-avtalet träder ikraft.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om det oriktiga i att för PET-flaskan frångå principen om ett odelat producentansvar för de tekniska lösningarna,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om risken för att skapa handelshinder genom nya nationella pantretursystem,
3. att riksdagen beslutar om de ändringar i den föreslagna lagstiftningen som ovan angivna förslag föranleder.
Stockholm den 18 mars 1993 Ylva Annerstedt (fp)