Uthålligt samhälle
De miljöproblem vi har att lösa har alltmer kommit att domineras av diffusa utsläpp orsakade av förbrukande och brukande av varor samt transporter. Läckage till vatten och luft från areella näringar är ytterligare en källa till diffus påverkan. Storskaliga problem såsom försurning, växthuseffekt, ozonförtunning är några exempel där den diffusa miljöpåverkan spelar en stor roll, en allvarligt förorenad Östersjömiljö är ett annat exempel. Den miljöskuld som byggts upp pekar på stora obalanser mellan nedbrytande och uppbyggande processer. Denna ekologiska krissituation är nödvändig att beakta i arbetet på att förbättra samhällsekonomin i övrigt. Miljöförsyndelser kostar samhället mycket idag, och kanske ännu mera i morgondagens samhälle om vi inte på allvar ställer om till ett kretsloppssamhälle nu.
En förändrad syn på nyttjandet av naturresurser och en strävan att utveckla hållbara livsmönster är av överordnad betydelse. En bättre hushållning med råvaror och energi är nödvändig för att en uthållig utveckling ska kunna bli möjlig, och är också nödvändig ur solidaritetssynpunkt. De industrialiserade ländernas ansvar slogs fast vid Rio- konferensen sommaren 1992 i det handlingsprogram, Agenda 21, som där antogs.
Styrmedel
Utöver att använda lagstyrning måste arbetet med att utveckla ekonomiska styrmedel fortgå. Utöver nyttjande av panter, avgifter m.m. är arbetet med internationalisering av miljökostnader i produkterna viktigt för att marknadsmekanismerna ska kunna nyttjas för att stimulera en miljövänligare konsumtion. Det kan ske exempelvis genom att skatter och avgifter läggs på vissa varugrupper. En styrning av beskattningen mot jungfruliga råvaror är en mycket viktig åtgärd på sikt. På detta område är internationellt samarbete nödvändigt.
Kommunerna
Det förslag till kommunala agendor som nu anges i propositionen är positivt. Ansvaret för att eftersträva kretsloppssamhället måste föras ned och ut. En regionalisering av de miljöpolitiska målen är nödvändig för att resultat ska nås. Det är ofta de många små och halvstora besluten som är avgörande.
Vidare är ändringen av VA-lagen i syfte att ge möjlighet åt huvudmannen att ställa tillräckliga krav på de som ansluter till nätet, i syfte att få fram en ren slutprodukt, mycket positivt. Det är också ur resursperspektiv en viktig kretsloppsfråga. Latrinet från alla hushåll torde per år innehålla ca 40 000 ton kväve, 5 000 ton fosfor och 10 000 ton kalium. Att som nu tvingas lägga slam ''på lager'' på grund av för högt giftinnehåll, i stället för att nyttjas som en resurs i jordbruket, är otillfredsställande.
Forskning på alternativa va-system
I detta sammanhang vill vi lyfta fram behovet att satsa på forskning och utveckling av alternativa WC-system till dagens vattenburna. Det är redan idag för många kommuner med ålderstigna avloppsledningsnät aktuellt att i grunden pröva om det traditionella va-systemet med avloppsreningsverk i slutänden är det mest lyckade. De stora mängder vatten som åtgår för denna transport är inte alltid försvarbart. Utveckling av exempelvis multrumanläggning, eller WC-system med extremt låg vattenförbrukning som är anslutna till närbelägna komposteringsanläggningar, är metoder som bör bli föremål för en intensiv forskning och utveckling. Målsättningen bör även här vara att få fram en slutprodukt som är en näringsrik mylla så att det naturliga kretsloppet växt-föda-avfall-växt sluts.
Därför föreslår vi att riksdagen ger regeringen till känna behovet av att forskning och utvecklingsinsatser på detta område främjas.
Kompostering
I många kommuner har projekt med multrumanläggningar m. m. prövats för att möjliggöra kompostering för de boende i tätorter. I vissa fall har resultaten varit mycket lyckade. Kds menar att insatser för att möjliggöra kompostering för enskilda hushåll är värdefullt och bör stimuleras. Det är alltså vår mening att riksdagen bör ge regeringen till känna vikten av att kompostering för hushåll möjliggörs i äldre husbestånd där det går och alltid planeras in vid nyproduktion. Kretsloppsdelegationen bör få i uppgift att följa utvecklingen i kommunerna på detta område.
Offentlig verksamhet i övrigt
I vissa sammanhang i propositionen betonas de offentliga myndigheternas miljöansvar. Detta inte minst vad gäller upphandlingen. Kds har i tidigare sammanhang/motioner betonat betydelsen av att den offentliga upphandlingen är medvetet miljövänlig. Då värdet av den offentliga upphandlingen är stor, kommer en miljövänlig sådan att gynna miljövänlig produktion.
Riksdagen bör därför ge regeringen till känna att miljövänlig upphandling i offentlig verksamhet med nödvändighet måste bli bättre, och att kretsloppsdelegationen bör få i uppgift att se över utvecklingen på det här området.
Näringsliv
Ett lagfäst producentansvar är nödvändigt. Det fysiska och ekonomiska producentansvaret i kombination med ändringen i renhållningslagen, där kommuner för visst avfall kan ges möjlighet att debitera producenten, är viktiga steg för att stimulera en mer miljövänlig produktion. Såsom förslaget nu ligger är dock producentansvaret begränsat i flera fall. Meningen är att kraven på producenterna kommer att öka efter hand, och att procenttalet för återvinning av vissa förpackningar o dyl kommer att öka. Nya avfallsgrupper kommer omfattas av producentansvar i en nära framtid såsom exempelvis elektroniskt skrot, plaster och byggnadsmaterial. Det är viktigt att utvecklingen inom exempelvis EG-länderna följs upp. Sverige bör sträva efter att ligga i täten i arbetet på att stimulera fram kretsloppssystem. Exempelvis ställer vi oss frågande till att inte redan nu ställa upp bestämda mål för återvinning av ingående material i skrotbilar.
Riksdagen bör enligt vår mening ge regeringen till känna att bestämda kravnivåer för återvinning av ingående material i skrotbilar bör ställas upp, för att därigenom mer effektivt styra upp ansträngningarna på att få fram ett retursystem på bilar. Inte minst behövs detta för skrotdäck, vilkas negativa effekter i en deponi redogörs för i propositionen.
Mycket arbete och stora förbättringar har ägt rum för att minska miljöbelastningen och för att uppnå mindre energi- och råvaruförbrukning inom flera industribranscher. Det är viktigt att detta arbete intensifieras i syfte att minska mängden miljöfarliga ämnen och förbättra återvinnings- och återanvändningssystem.
I övrigt anser vi att de mål för återtagning av olika avfallslag som nu anges i propositionen är rimliga. Mål- och kravnivåer kommer att vara viktiga arbetsinstrument också i fortsättningen. Det är viktigt att arbetet med de förpackningar m.m. där inte kravnivåer ställs upp nu fortgår. Miljökonsekvensbeskrivningar och livscykelanalyser kommer att vara viktiga arbetsinstrument för att kunna avgöra vad som är det mest miljövänliga sättet att handha vissa avfallsslag och för att kunna avgöra vilka mål för återvinning/återanvändning som kan anses vara rimliga. Arbetet med att uppnå ett mindre resursförbrukande samhälle är med nödvändighet en process där man steg för steg får staka ut nya mål.
Det är också av vikt att myndigheterna vid framtagandet av livscykelanalyser lägger stor vikt vid miljöskador som uppstår vid tillverkning i annat land ifråga om importerade produkter och råmaterial.
PVC
Vad gäller PVC föreslås att den kommande kretsloppsdelegationen skall få i uppdrag att i samverkan med berörda myndigheter, branscher m fl upprätta en plan för att undvika miljöpåverkan från polyvinylklorid och andra plaster genom substitution eller återvinning. En avveckling ska ske av användning av PVC i framförallt kortlivade produkter. PVC ingår i allt större utsträckning i långlivade produkter inom exempelvis bygg- och anläggningssektorn p g a sin lätthet och då materialet är förhållandevis billigt. En hel del PVC ingår dessutom i möbler och bilar.
Med den kännedom vi har om dessa plasters miljöfarlighet, och den brist på kunskap vi har om hur nedbrytning av detta plastavfall kommer påverka miljön på längre sikt, är det nödvändigt att på allvar arbeta för att finna ersättningar för PVC där man vid utredningar kommer fram till att miljömässiga fördelar med PVC-plast inte uppväger miljömässiga nackdelar. PVC-plast är för sina olika funktioner beroende av tillsatser i form av stabilisatorer och mjukgörare. Samtliga plasttillsatser som ingår i Kemikalieinspektionens och Naturvårdsverkets arbete med att begränsa användningen av miljöfarliga ämnen och ämnesgrupper ingår som tillsatser i PVC-plast. De miljöfarliga tillsatserna bidrar till bildning av miljöfarliga restprodukter vid förbränning och kan lakas ut när PVC-plasten deponeras.
Därför föreslår vi att riksdagen ger regeringen till känna vad som här anförts om oron för negativa effekter på lång sikt av PVC. Miljömässiga för- och nackdelar med användning av PVC inom olika områden bör utredas på samma sätt som nu skall ske i Norge efter initiativ av norska miljödepartementet.
Konsumenterna
Många människor idag har förändrat livsstilen trots att samhället inte direkt gynnat ett sådant beteende. I och för sig finns pant på läskedrycksflaskor och aluminiumburkar, men det är betydligt bekvämare totalt sett att slänga övriga hushållssopor i en avfallspåse än att sortera detta i fraktioner. Trots detta sorterar en stor del av hushållen papper och glas till återvinning. Efterfrågan på oblekt papper är betydligt större än för blekt och på kort tid har miljövänliga tvätt- och diskmedel tagit 20 % av marknaden. Detta kan inte tolkas på annat sätt än att miljöengagemanget och medvetenheten om miljöproblemen är stor.
Därför är det viktigt att renhållningslagen ändras exempelvis i syfte att förenkla kompostering för enskilda hushåll och PBL förändras i syfte att planera för ett boende där hänsyn till miljön förenklas för den enskilde i enlighet med propositionen. I synnerhet behöver det bli enklare att källsortera fler fraktioner utan att behöva ha långa avstånd till återvinningsstationer. En uppföljning av om och hur den nya paragrafen i plan- och bygglagen får genomslag vid nybyggnation av bostadsområden är nödvändig, likaså hur källsortering ska kunna utvecklas och förenklas i befintliga bostadsområden i våra tätorter.
Därför bör riksdagen ge regeringen till känna behovet av en uppföljning av hur förändringen av PBL inverkar på byggande av nya bostadsområden. Detta torde lämpligen vara en uppgift för Boverket.
Arbetet på att utveckla miljömärkningssystemet måste intensifieras. Miljömärkning av varor har visat sig ha stor betydelse för att öka den miljövänliga handeln, vilket i sin tur innebär en motsvarande reducering av utsläppen av miljöfarliga ämnen till naturen. Bakom det svenska märkningssystemet med en svan ligger mycket arbete. Från vissa håll inom EG tittar man intresserat på det system och de kriterier som ligger till grund för detta märkningssystem. På detta område har Sverige möjlighet att vara en positiv påtryckare.
Internationellt arbete
Ett internationellt arbete behövs för att lösa problem inom flera områden. Ett område där man i högsta grad bör anlägga ett kretsloppstänkande är enegiproduktionen. En radikalare beskattning behöver läggas på fossila bränslen för att gynna sparande, energieffektivitet och förnyelsebara energikällor såsom exempelvis biobränslen. Detta är en nödvändig åtgärd om vi ska kunna reducera utsläppen av växthusgaser. Detta är en åtgärd som med nödvändighet måste genomföras av EG/OECD tillsammans för att det ska bli effektivt.
Andra områden där ett gemensamt arbete behövs är inom standardiseringsområdet. Det förslag som föreligger i propositionen till att väga in miljökonsekvensbeskrivning vid utarbetande av produkt- och processtandarder är en nödvändighet. Det är också nödvändigt att vi anpassar oss efter internationellt standardiseringsarbete inom CEN och ISO. Sverige bör också arbeta internationellt för att påverka till miljövänligare produktion genom förändrade standarder. Bl a utgör internationella standarder där kvicksilver ingår i produkten ett problemområde, som snabbt måste få en internationell lösning.
Ett annat problem utgör standarder på vissa byggmaterial av trä, då det krävs en sådan skyddsbehandling att det blir nödvändigt att använda krom- och arsenikbaserade medel för att impregnera träet. Vår mening är att här måste Sverige gå före och hitta ersättningsprodukter/ alt skyddsbehandlingar för att komma tillrätta med de miljöproblem detta ger upphov till. I många fall går det att ersätta användningen av tryckimpregnerat trä med lärkträ och andra träslag. Odlandet och användandet av lärkträ som ersättning för tryckimpregnerat trä borde stimuleras. Forskning om olika träslags motståndskraft är också betydelsefullt.
Förbränning av tryckimpregnerat trä är idag förbjuden. Men då det är svårt att skilja på gammalt impregnerat och oimpregnerat trä, kommer sannolikt förbränning och utsläpp av dessa giftiga ämnen till naturen att ske under många årtionden framåt.
En inventering av problemen med tryckimpregnerat trä i syfte att förebygga negativ påverkan av dessa material i slutskedet är därför sannolikt nödvändig.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att det satsas på forskning och utveckling av alternativ till dagens vattenburna WC-system,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nyttan av att möjliggöra kompostering för hushåll,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nödvändigheten av att den offentliga upphandlingen är miljövänlig och att lämpliga åtgärder bör vidtas för att stimulera en sådan utveckling,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att bestämda mål för återvinning av ingående material i skrotbilar ställs upp,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att miljömässiga för- och nackdelar vid användning av PVC i långlivade produkter utreds,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en uppföljning av om förändringen av PBL påverkar nybyggnation i enlighet med propositionens intentioner,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att en inventering av riskerna med krom- och arsenikbehandlat virke utförs i syfte att förhindra skadeverkningar av dessa materiel samt att arbete och forskning i att få fram alternativa materiel/metoder bör stimuleras.
Stockholm den 18 mars 1993 Rose-Marie Frebran (kds) Stefan Attefall (kds)