Samhället måste bli ekologiskt anpassat
För att undvika en ekologisk kollaps måste samhället förändras. Det rådande samhället genererar stora mängder avfall. Det förbrukar natur- och energiresurser i allt snabbare takt. Det har gått så långt att det finns en uppenbar risk att klimatet förändras på grund av det avfall vi sprider till atmosfären i form av växthusgaser.
Risken för klimatförändringar är det hittills allvarligaste kända hotet mot allt levande på denna planet. Om klimatförändringar inträffar kommer detta att medföra katastrofer av sådana omfattningar att människans fortsatta existens hotas.
Ett ekologiskt anpassat samhälle är nödvändigt. Ett samhälle som brukar naturresurser och använder förnyelsebara energikällor som inte genererar avfall och andra negativa miljöeffekter.
Hur snabbt vi måste ställa om diskuteras allt livligare. Klart är att det är för sent för många arter och miljöer som redan nu är försvunna eller förgiftade. De har redan utplånats av människans rovdrift och oförstånd. I Sverige är det tydligast när det gäller de areella näringarna -- skogs- och jordbruket -- vars moderna metoder utrotat många arter och fortfarande så gör.
Ju snabbare vi kan ställa om desto mer kan vi rädda till eftervärlden och desto enklare och billigare blir omställningen.
Regeringens kretsloppstänkande
Den borgerliga regeringen ska ha en eloge för att den över huvud taget försökt lägga en proposition om kretsloppssamhället. Speciellt centern har försökt att ta till sig Vänsterpartiets och miljörörelsens systemtänkande och insikter om att den nuvarande utvecklingen inte är hållbar. En socialdemokratisk regering hade inte lyckats presentera en dylik proposition.
Tyvärr har stödet från de andra regeringspartierna varit för svagt för att propositionen ska ha någon mätbar effekt på verkligheten. De i förväg omtalade kraven har blivit mål och riktlinjer för någon avlägsen framtid. Regeringen har inte haft styrka nog för att styra utan styrs istället av utomstående intressen.
Detta visas av att propositionen försenats ovanligt länge. De få konkreta ändringar som propositionen föreslår inger stor oro för denna regerings miljöambitioner eftersom den har betecknats som regeringens stora arbete på miljöområdet.
En del skrivningar i propositionen är sämre än vad de värsta pessimister räknat med. Producenter ska t.ex. ta ansvar för avfallet genom att det bortforslas -- tror miljöminster Olof Johansson att avfallsproblem försvinner om avfallet flyttas?
Propositionen är ordrik men innehåller mycket få konkreta förslag. Beskrivningar och önskemålen är desto fler. Propositionen konstaterar att riksdagens beslut redan 1975 fastslår att avfall ska tas om hand på ett riktigt sätt ur miljö- och resurssynpunkt. Detta borde medföra att propositionen år 1993 skulle ägna mer utrymme till förslag för framtiden i stället för önskelistor och beskrivningar som de flesta redan är överens om. Att skriva ''kretsloppssamhället måste baseras på vetenskap och teknik.'' framstår som slöseri med papper. Vem skulle säga emot?
Kommer denna regering att kombinera dessa minimala kretsloppsambitioner med byggandet av en Öresundsbro, byggandet av 70 mil motorvägar, motorvägsringar i våra storstäder, fortsatt hög förbrukning av fossil energi och kärnkraftsdrift, kommer regeringen att framstå som minst lika miljöfientlig som den föregående socialdemokratiska regeringen.
Näringslivets kretsloppstänkande
Svenskt näringsliv måste övergå till produktion som är miljöanpassad -- både produkterna och processerna ska ingå i ett ekologiskt kretslopp. Svenskt näringsliv måste successivt kunna möta den utländska konkurrensen som gradvis alltmer baseras på dessa kretsloppsprinciper.
Japan är framsynt och ledande i denna omställningsprocess -- man frestas att säga som vanligt. Utvecklingen i delar av EG-länder, Kanada och USA -- framför allt Kalifornien -- visar att tempot i denna omställning accelererar. Om Sverige inte ska tappa internationella konkurrensfördelar måste det svenska näringslivet se möjligheterna i denna omställning. Och hotet om ingenting görs.
Bilden av svenskt näringslivs förmåga att på egen hand klara dessa framtidskrav är splittrad. Vissa företag är framsynta och arbetar med återvinningsbara produkter, intern miljörevision, miljöanalyser, kretsloppstänkande, slutna produktionssystem etc. I Sverige har bl.a. företag som ICA, IKEA, SJ, ABB och Ericson insett detta och anpassar sig successivt till framtidens miljökrav.
Stiftelsen ''Det naturliga Steget'', Svenska Naturskyddsföreningen och Greenpeace har med sina olika arbetsmetoder starkt bidragit till denna positiva utveckling inom näringslivet.
Det finns dock en mörk bild av svenskt näringsliv som oroar. Det är industrirepresentanter från skogsindustri, petroleumindustrin och bilindustri som i bästa fall uppvisar en oerhörd tröghet att ta till sig de nya kraven. I sämsta fall arbetar de aktivt mot den nödvändiga förnyelsen av sina produkter och processer.
De tydligaste och mest skrämmande exemplen är vissa skogs- och pappersmassaindustriers motstånd mot att använda klorfria papperstillverkningsprocesser, att öka användningen av returpapper och motståndet mot högre energiskatter på fossila bränslen.
Nu när t.ex. massaindustrin insett värdet av klorfria produkter är det ett försäljningsargument som industrin framgångsrikt använder i marknadsföringen. För några år sedan bekämpade svensk industri dessa krav med näbbar och klor. Denna trångsynthet är beklaglig ur miljösynpunkt och inger även stor oro för kvaliteten på svenska industriledare. Detta inskränkta synsätt är ett hot mot överlevnadsförmågan för vissa svenska branscher.
Andra skrämmande exempel är svensk bilindustri där det dock finns tecken på nödvändigt nytänkande. Detta är nog också ett avgörande överlevnadsvillkor för svensk bilindustri. Kan inte Volvo och SAAB snarast -- helst litet före konkurrenterna -- presentera modeller som är återvinningsbara, förbrukar mindre energi, kan drivas med förnyelsebara energislag etc., är relativt snart bilindustri i Sverige ett minne blott.
Internationella rapporter och forskare visar att miljöteknik i vid bemärkelse är den snabbaste växande näringen och framtidssektorn. Verkligheten visar att viktiga delar av svenskt näringsliv har svårt att ta till sig detta. Det innebär att samhället måste ta ett ansvar för omställningen till ett miljöanpassat näringsliv med framtidsutsikter. Samhället har också ett ansvar eftersom många av de positiva effekter som ett ekologiskt anpassat samhälle genererar kommer till uttryck i form av kollektiva nyttigheter.
Kretslopp och internationella aspekter
Sverige är ett litet, högt utvecklat industri- och tjänstesamhälle som till stor del grundar sin ekonomi på handel och förbindelser av allehanda slag med omvärlden.
Detta skapar både möjligheter och begränsningar för vårt agerande inom snart sagt alla områden.
Sveriges ansvar för att driva på utvecklingen i miljövänlig riktning är stort. Vi har tjänat stora pengar på att förbruka naturresurser i vårt eget land och i andra länder. Vi har under lång tid struntat i arbetet och kostnaden för rening, bevarande och återställning. Vår miljöskuld beräknades sommaren 1992 till minst 260 miljarder och den växer med 7 miljarder per år.
Sverige är inom ett antal tekniska områden, t.ex. rökgasreningsteknik och biobränsleteknik, världsledande. Tekniker som kan ingå i kretsloppssamhället måste spridas och kommer att utgöra den enda tänkbara grunden för framtida svenskt näringsliv.
Gentemot u-länder och länder i Östeuropa måste vi ha en generösare inställning. Vi måste på många olika sätt sprida de resursbevarande teknikerna och systemen -- dessa länder får inte göra samma misstag som de gamla i-länderna har gjort.
Utvecklingen hittills i NIC-länderna och i Indien, Kina, Mexiko m.fl. inger stor oro ur miljösynpunkt. Miljöproblemen där är gigantiska och växer snabbt mot katastrofala tillstånd -- särskilt i storstadsregionerna.
RIO-konferensen 1992 resulterade i ett antal goda konventioner, överenskommelser och kontakter men inga beslut togs om överföring av ekonomiska medel. Utan en verklig omfördelning av jordens tillgångar mellan i- och u- världen kommer vi inte att kunna skapa ett kretsloppssamhälle.
Den alltmer internationaliserade världen gör att ett enskilt land inte kan skilja sig speciellt mycket från omgivningen i något avseende. De nära och täta förbindelserna med omvärlden gör att t.ex. Sverige endast kan ligga en aning före i miljökraven -- inom vissa sektorer mer, inom vissa mindre.
T.o.m. inom en sektor varierar det starkt vad Sverige ensamt kan göra. För att t.ex. göra transportsektorn mer miljöanpassad kan vi i Sverige ta beslut om att bygga ut snabb- och högfarttågsystem i stället för motorvägar för mer vägtrafik. Däremot är det svårt och tämligen meningslöst att t.ex. lagstifta om hur svenska bilar ska kunna drivas med förnyelsebara drivmedel eftersom de flesta fordon på våra vägar är tillverkade utomlands och en majoritet av dem som tillverkas i landet går på export. Sådan lagstiftning måste ske i takt med lagstiftningsarbetet i andra länder.
Det internationella samfundet kan dock, om alla stretar åt samma håll, reagera snabbt och effektivt. Avvecklingen av freon är ett exempel på detta. Stor kraft måste dock ägnas åt att förekomma liknande problem.
Ett enskilt land kan dock alltid vara en aning radikalare i många krav för att påskynda utvecklingen av det internationella kretsloppssamhället.
Det är viktigt att ett land som Sverige som har alla möjligheter -- tekniska, ekonomiska och kunskap -- går främst i miljökraven. Vilket annat land gör det i stället?
Sverige bör alltså där det så är möjligt ha högsta möjliga miljökrav. Sverige bör också driva dessa krav i internationella fora.
Vänsterpartiet avstår från att yrka avslag på hela propositionen eftersom den visar en god vilja och har aktualiserat debatten. Propositionen innehåller dock i realiteten endast ett antal utredningsdirektiv och lägesbeskrivningar som sammantaget egentligen inte kan kallas proposition.
Regeringen bör få i uppdrag att återkomma med en proposition innan 1 januari 1994 som kan få mätbar effekt på verkligheten.
Vänsterpartiets förslag
Vi kommer nedan att ge ett antal exempel på branscher, sektorer och produkter där vi bedömer att åtgärder från statsmakten kan påskynda utvecklingen mot ett kretsloppssamhälle.
Kunskapen om nya miljöhot och nya tekniker förändrar dock ständigt bilden vilket gör att denna motions förslag endast får betraktas som en ögonblicksbild i arbetet för att skapa ett kretsloppssamhälle.
Regeringens förslag om producentansvar är i princip riktigt och den enda framkomliga vägen i de flesta fall, men lagförslagets text är en helgardering som inte behöver betyda något i verkligheten. Texten tillåter t.ex. att avfallshantering som enbart är bortforsling godkänns vilket tyder på föga miljöförståelse hos miljöminstern.
Generella riktlinjer
Samhällets krav ska vara långsiktiga och ge rimlig tid för att ställa om till ett kretsloppsbeteende.Samhällets alla slag av styrmedel ska kunna användas från rena förbud till miljöavgifter. Miljöavgifter kommer att vara det effektivaste styrmedlet.Beslut i Sverige måste alltid ställas i relation till omvärlden. På kort sikt är vissa åtgärder bättre att genomföra i Östeuropa än i Sverige.Beslut i Sverige ska bidra till att minska klyftan mellan i- och u- världen.Att skapa ett kretsloppssamhälle betyder att vår livstil i i-världen måste förändras, dvs. vår materiella konsumtion per individ måste i genomsnitt minskas och ändras.En varuproducent måste ta ansvaret för sin produkts fullständiga kretslopp, dvs. visa hur produkten ska ingå i ett slutet kretslopp.Det ska vara klart att kraven endast kan förändras i mer miljövänlig riktning. Att t.ex. sänka beskattningen på fossila bränslen som regeringen gjort orsakar stor skada.De effektivaste är att varje bransch eller sektor själva beslutar och redogör för hur de ska kunna ingå i det kretsloppsanpassade samhället.Om en befintlig verksamhet inte kan redovisa hur denna omställning ska gå till inom en rimlig tid ska den förbjudas. Förbud av freon är ett exempel.Nya verksamheter ska ej tillåtas om de inte kan ingå i kretsloppssamhället.
Dessa generella riktlinjer bör riksdagen som sin mening ge regering till känna.
Exempel på åtgärder inom vissa sektorer och branscher
Energisektorn
Måste baseras på förnybara energislag. Särskilt viktigt är det att öka användningen av biobränslen. Dels har vi ett stort och växande överskott av råvara från skogs- och jordbruksmark, dels ingår biobränslen -- vid en riktig användning -- i ett kretslopp.
Ökade användning av returpapper, ökad konkurrens etc. ökar möjligheterna att använda skogsråvara till bränslen.
Regeringen bör återkomma innan 1 januari 1994 med förslag om hur landets energiförsörjning till större del ska baseras på biobränslen.
Vänsterpartiet har i andra riksdagsmotioner om energipolitik preciserat krav på omställningen av energisektorn.
Jord- och skogsbruk
Vänsterpartiet behandlar jord- och skogsbruk i andra motioner, bl.a. i samband med propositionen om ny skogspolitik. Ur kretsloppsperspektiv är det avgörande att kraftigt reducera näringsläckaget från våra marker som i dag är förödande högt på grund av våra moderna brukningsmetoder.
VA-systemen
Allt slam från befintliga VA-verk ska ha så hög kvalitet att det utan negativa miljö- och hälsoeffekter ska kunna användas på jordbruksmark från år 2000.
Nya icke vattenburna och slutna VA-system ska successivt tas i bruk. Efter år 2000 måste alla nya VA- systemanläggningar vara slutna och ingå i kretsloppssamhället.
Kemikalier
Den omfattande handeln med kemikalier gör nationella åtgärder ineffektiva. Regeringen bör internationellt driva kretsloppstänkandet hårt med avseende på kemikalier. Vidare bör regeringen innan 1 januari 1994 återkomma med förslag om hur substitutionsprincipen effektivare ska tillämpas på kemikalier.
Ett speciellt problem är tvätt- och rengöringsmedel som bl.a. bidrar till övergödningen av våra sjöar och hav. De finns i dag miljövänligare alternativ t.ex. polymera komplexbildare.
Regeringen bör få i uppdrag att innan 1 januari komma med förslag om hur substitutionsprincipen ska tillämpas på tvätt- och rengöringsmedel, dvs. att miljöfarliga ämnen ersätts med mindre farliga.
Sammansättningen av drivmedel är också en viktig fråga eftersom det är stora mängder som hanteras. Vänsterpartiet har länge krävt att bly i bensin ska förbjudas; det bör ske från den 1 juli 1993, eftersom alternativ till blyet finns.
Även övrig kemisk sammansättningen av dagens drivmedel bör ses över eftersom de innehåller starkt hälso- och miljöfarliga ämnen.
Bilindustri
Volvo och Saab ska producera fordon som till 95 % är återvinningsbara från och med år 1997. Deras nya modeller ska förbruka mindre drivmedel och ska senast år 2000 till en del kunna drivas med förnyelsebar energi. Senast år 2007 ska nya vägfordon till 90 % drivas med förnyelsebara drivmedel. Detta under förutsättning att liknande krav genomförs i vår omvärld.
Importerade fordon ska visa upp samma miljöstandard.
Elektronikskrot
Från 1 januari 1997 måste handel och producenter visa hur alla slag av elektriska och elektronikprodukter till 90 % ska återbrukas. Förslaget i Tyskland ''Elektronikschrottverordnung'' kan tjäna som förebild.
PVC och andra klorerade plaster
Det är bra att utreda hur miljöeffekterna av PVC och andra klorerade plaster ska upphöra men en tidsgräns för när arbetet ska nå resultat borde ha satts upp. 1 januari 1997 bör detta arbetet vara klart. Här är också en fördel om arbetet sker i nära samarbete med Danmark, Norge och Nederländerna som arbetar aktivt med problemet.
Regeringen bör återkomma innan 1 januari 1994 med förslag i denna riktning.
Förpackningar
Propositionens förslag beträffande olika förpackningar kan accepteras frånsett att de uppsatta målen bör nås 1 januari 1996 istället för 1997. Utvecklingen är nu så snabb att lagstiftningen riskerar att vara föråldrad år 1997 med regeringens ambitioner.
Antalet förpackningsmaterial är för den enskilde konsumenten för många. Även med ett producentansvar blir det praktiska problem om en konsument ska ta hand om ett tiotal olika slags förpackningar plus ett antal andra uttjänta varor som ska källsorteras och återlämnas med olika metoder. Regeringen bör återkomma innan 1 januari 1994 med förslag om hur antalet förpackningsmaterial och retursystem ska minska.
Byggavfall
Framtidens bygg- och rivningsavfall kommer att bli ett gigantiskt problem. Moderna hus innehåller stora mängder med nya material som är mer eller mindre miljöfarliga. Även äldre material och konstruktioner kommer att vålla stora problem.
Bygg- och byggmaterialbranschen bör uppmanas att innan 1 juli 1994 komma med förslag om hur branschen ska kunna ingå i kretsloppssamhället.
Nickel-kadmiumbatterier
Åtagandet av producenter och distributörer att ta ansvar för nickel-kadmiumbatterier kan tjäna som exempel på hur alla aktörer bör agera för att kunna ingå i kretsloppssamhället.
Avfallsavgifter
Kommunerna och andra avfallsaktörer bör få stor frihet att själva bestämma utformningen av avfallstaxor. Fantasin i samspel med modern teknik öppnar möjlighet till att ha t.ex. lägre avgifter för den som själv komposterar, eller avgift efter mängd avfall ett hushåll producerar. Den tyska delstaten Baden-Württemberg visar här på möjliga vägar.
Ett efffektivt sätt att minska avfallsmängderna är att införa en avfallsskatt. Regeringen bör få i uppdrag att återkomma med förslag till avfallsskatt innan 1 januari 1994.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att Sverige skall ha högsta möjliga miljökrav,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att Sverige aktivt bör driva miljökraven i internationella fora,
3. att riksdagen begär att regeringen före den 1 januari 1994 återkommer med en verkningsfullare kretsloppsproposition,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna de generella riktlinjer som beskrivs i motionen,
5. att riksdagen begär att regeringen före den 1 januari 1994 återkommer med förslag om hur en större del av landets energiförsörjning skall baseras på biobränslen,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om slutna va-system,
7. att riksdagen beslutar att nya va-system efter år 2000 skall vara slutna och och ingå i kretsloppssamhället,
8. att riksdagen begär att regeringen före den 1 januari 1994 återkommer med förslag om hur substitutionsprincipen effektivare skall tillämpas på kemikalier,
9. att riksdagen begär att regeringen före den 1 januari 1994 återkommer med förslag om hur substitutionsprincipen skall tillämpas på tvätt- och rengöringsmedel,
10. att riksdagen beslutar att förbjuda blyad bensin från den 1 juli 1993,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den bör återkomma med förslag om mindre miljö- och hälsofarliga drivmedel,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bilindustrin,
13. att riksdagen beslutar att elektriska och elektroniska produkter till 90 % skall återbrukas senast den 1 januari 1997,
14. att riksdagen beslutar att arbetet för att utreda hur miljöpåverkan av PVC och andra klorerade plaster skall upphöra skall vara klart den 1 januari 1997,
15. att riksdagen beslutar att de uppsatta insamlingsmålen för olika slags förpackningar skall nås senast den 1 januari 1996,
16. att riksdagen begär att regeringen återkommer före den 1 januari 1994 med förslag om hur antalet förpackningsmaterial skall minska,
17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att den bör uppmana bygg- och byggmaterielbranschen att före den 1 januari 1994 komma med förslag om hur branschen skall kunna ingå i kretsloppssamhället,
18. att riksdagen begär att regeringen återkommer med förslag om avfallsskatt före den 1 januari 1994.
Stockholm den 16 mars 1993 Gudrun Schyman (v) Berith Eriksson (v) Bertil Måbrink (v) Rolf L Nilson (v) Björn Samuelson (v) Lars Werner (v) Eva Zetterberg (v) Jan Jennehag (v)