I propositionen föreslås olika insatser på fiskets område för att förbättra förutsättningarna och villkoren för det svenska yrkesfisket. Detta är av stor betydelse inte minst mot bakgrund av de internationella överenskommelser som träffats på fiskets område, genom omläggningen av den generella näringspolitiken men inte minst med tanke på de olika biologiska faktorer som har samverkat så att den svenska fiskerinäringen för närvarande brottas med betydande ekonomiska problem.
De insatser som föreslås är bra och ger det svenska fisket förutsättningar att på lika villkor med andra länders fiskerinäring möta framtiden. Dock finns det vissa smärre detaljer i propositionen vilka bör förändras.
I propositionen föreslås att prisregeleringen på fisk i allt väsentligt upphör den 1 juli 1993. Detta motiveras med att EES-avtalet beräknas träda i kraft vid detta datum. Den senaste tiden har dock olika uppgifter framkommit vilka kan tyda på att EES-avtalets ikraftträdande kan komma att skjutas upp. Det är ännu oklart huruvida EES-avtalet ratifiseras i bl a Tyskland så att målsättningen om ikraftträdande 1 juli 1993 kan innehållas. Det vore därför rimligt att beslutet om avvecklingen av den svenska prisregleringen på fisk kopplades till det faktiska datum som ikraftträdandet av EES-avtalet kan komma att ske, dock senast den 1 januari 1994 då EG-Efta avtalet träder ikraft.
Vidare föreslås i propositionen att de nuvarande formen med fiskerilån avskaffas och ersätts med stöd i form av bidrag och kreditgarantier i syfte att modernisera fiskeflottan och anpassa dess storlek och sammansättning till fisktillgången. Enligt den utredning som har föregått propositionen bör värdet på dessa medel omfatta 17 miljoner kronor. Det är viktigt att dessa medel användes för sitt avsedda rationaliseringssyfte. Således bör därför ej dessa medel tas i anspråk för det regionala stödet till syd- och ostkusten, vilket i propositionen föreslås ske med 5 miljoner kronor, liksom ej heller till överskottshanteringen av fisk. Det regionala stödet bör enligt min mening reserveras som ett särskilt stöd från budgeten, och överskottshanteringen bör tas från normpriskassan.
Hur de medel som är avsatta för konsumentfrämjande åtgärder, 30 miljoner kronor, skall användas har flera gånger varit föremål för olika förslag och överväganden. Det förslag som utredningen nu har lämnat torde tillfredsställa konsumentintresset i en vid bemärkelse. Det är också viktigt att understryka att det kunnande som finns representerat i Svensk Fisk bör tas tillvara och utnyttjas. Det vore därför lämpligt att dessa 30 miljoner kronor överfördes så att Svensk Fisk kunde använda avkastningen på detta kapital för att fortsätta sin etablerade informations- och upplysningsverksamhet. Det bör vidare framhållas att om den informations- och upplysningsverksamhet som nu finns försvinner finns det ingen möjlighet att i framtiden återskapa densamma. Detta skulle inte gagna vare sig konsumentintresset eller näringen i en vidare bemärkelse.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att avvecklingen av prisregleringen på fisk upphör vid det datum som EES- avtalet träder i kraft, dock senast den 1 januari 1994,
2. att riksdagen beslutar att det regionala stödet till syd- och ostkusten reserveras som ett särskilt anslag över budgeten,
3. att riksdagen beslutar att medel för överskottshanteringen tas från normpriskassan,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om konsumentfrämjande insatser.
Stockholm den 17 mars 1993 Sven-Olof Petersson (c) Elving Andersson (c)