Gävleborgs län har 3 037 sjöar (över l ha) med ytan 144 021 ha och 368 vattendrag med en sammanlagd längd av 2 864 km. Denna rika resurs av sjöar och vattendrag med ''hög vattenkvalitet'' och med goda förutsättningar för god produktion av lax bland andra fiskar är helt unik. En produkt som är efterfrågad av ett stort antal sportfiskare från hela landet.
I länet finns ca 130 fiskevårdsorganisationer som ombesörjer fiskevården och försäljning av fiskekort. Fr.o.m. l988 finns en heltäckande statistik över försålda fiskekort -- sannolikt unik för landet. l985 beräknades värdet av försålda fiskekort till drygt 1,7 miljoner kr. Efter Tjernobyl halverades siffrorna och de låg kvar på denna låga nivå under l987. För l991 såldes fiskekort för 5 604 911 kr.
Det kan tyckas att inga problem längre finns med anledning av Tjernobyl-katastrofen l986 som drabbade Gävleborg och Norduppland hårt.
Tyvärr är det så att den stora mängden nedfall av cesium i länet dramatiskt har förändrat förutsättningarna för nyttjandet av fiskebestånden och därmed ger negativa konsekvenser för såväl det allmänna som för enskilda ägare. Flertalet av sjöarna i länet är näringsfattiga och därför ger nedfallet ett kraftigt utslag i alger och bottenväxter som under lång tid framöver resulterar i höga värden i fisken.
Den positiva bilden av fiskekortsförsäljningen beror på att man för att upprätthålla sportfisket tvingats att sätta ut vuxen fisk, s.k. ''pute and take''. Vilket betyder att nettot blir ringa och inte räcker till att bedriva fiskevård i ''vildvattnen''.
För att långsiktigt möta fiskeutövarnas krav på goda fiskevatten tvingas man vidta kostsamma åtgärder, som utsättning av vuxen fisk. Men de egna insatserna räcker endast till några lämpliga vattnen medan flertalet blir liggande outnyttjade. Eftersom fiskevårdsorganisationernas tillgångar är begränsade mäktar man inte med att framgent kunna erbjuda ett gott fiske för närboende och turister.
Det måste därför vara samhällets sak att gå in med medel för att lindra katastrofen som drabbade länets fiskevatten i samband med Tjernobylolyckan.
De fiskevårdsinsatser som är nödvändiga att vidtaga belöper sig till ca l miljon kronor.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fiskevårdsinsatser i Gävleborgs fiskevatten i samband med cesiumnedfallet från Tjernobylkatastrofen.
Stockholm den 26 januari 1993 Bertil Måbrink (v) Berith Eriksson (v)