Rädda naturlaxen
Den naturliga Östersjölaxen är utrotningshotad. Riksdagen har tidigare flera gånger fattat beslut i syfte att stoppa utrotningen av naturlaxen. Senast vid det förra riksmötet 1991/92:JoU:20. Då skrev utskottet: ''det bör enligt utskottets mening vara en uppgift för regeringen att tillsammans med ansvariga myndigheter vidta de mått och steg som är möjliga och önskvärda i detta syfte''. Regeringen överlämnade betänkandet till Fiskeriverket.
Fiskeriverket har inte vidtagit några åtgärder
Styrelsen har uppenbarligen inte insett det allvarliga i situationen. Det beslut man nyligen, i januari 1993 fattat, om viss fredning av lax utmed Norrlandskusten är helt otillräckligt. Begränsningen gäller enbart kusten norr om sextionde breddgraden under försommaren. Även längre söderut måste kraftfulla begränsningar göras.
En unik art är på väg att utrotas. Förlusten blir oersättlig! Sverige har genom upprepade riksdagsbeslut och i olika internationella sammanhang, senast i samband med FN:s globala konferens om miljö och utveckling i Rio de Janeiro sommaren 1992, åtagit sig att värna den biologiska mångfalden och se till att naturligt förekommande arter i vårt land kan leva vidare i enlighet med sitt naturliga livsmönster. Tiden har runnit ut. Nu måste vi gå från ord till handling!
Kort bakgrundsbeskrivning
Fram till slutet av 1800-talet bedrevs laxfisket i Sverige huvudsakligen i älvarna och deras älvmynningar. I början av 1900-talet svarade älvfisket för cirka 70% av laxfisket, men på 1980-talet togs över 80% av fångsten genom havsfiske. Endast en marginell del fiskades i älvarna. Kustfisket ökade fram till andra världskriget. Efter 1945 är det framför allt havsfisket som expanderat.
Laxen reproducerar sig i sötvatten och vandrar ut i haven för tillväxt. Den har höga krav på rena vatten, god vattenföring, fallhöjd och föda. Varje älv har sin helt unika laxstam, som alltid söker sig tillbaka till sin älv för reproduktion. Av de ursprungliga cirka 70 naturliga laxvattnen kring Östersjön återstår i dag ett 20-tal. De flesta av dem ligger i Sverige.
Vattenkraftsutbyggnaden är orsak till att den naturliga laxreproduktionen minskat drastiskt. Vattenkraftsintressenterna har därför ålagts att svara för laxodling och utsättning av laxsmolt i de utbyggda älvarna. Det är emellertid stor skillnad på den odlade och den naturreproducerade laxen. Den odlade har stora problem med anpassningen till det vilda livet. Naturliga urvalsmekanismer sätts ur spel.
Laxens tillväxtpotential utnyttjas inte, eftersom den mestadels tas redan under sin andra vinter när den väger omkring 2 kg. Om den fick ytterligare ett år på sig skulle den komma upp i cirka 6 kg.
Odlad och naturreproducerad lax finns i samma områden i havet och havsfisket sker i dessa blandade bestånd. Men den odlade laxen utgör den överväldigande majoriteten av beståndet med en andel på ungefär 90%. Bestånden av odlad lax skulle i och för sig klara ett omfattande fiske eftersom det kan kompenseras med ökad utsättning, men det är helt anorlunda med naturlaxen.
Hotet mot naturlaxens överlevnad blir därmed allt mer akut. Till detta kommer att sjukdomen M74 drabbar bestånden hårt. Vissa populationer av naturlax bedöms av naturvårdsverket nu vara akut hotade och listas i kategori 1 i verkets registrering över hotade arter.
I vissa älvar med naturlaxbestånd har stammarna reducerats till ett hundratal laxar. Rent ekonomiskt kan det nuvarande laxfisket inte motiveras. Det står för cirka 16 miljoner i inkomster av totalt 960 miljoner för det svenska yrkesfisket.
Läget är nu katastrofalt och åtgärder måste vidtas snabbt. Det finns inget försvar för passiviteten. Nu krävs omgående följande beslut:Total fredning av lax i de till Sverige hörande uppväxtområdena i södra Östersjön. Ytterligare begränsningar av fiske efter lax med mängdfångande redskap efter Norrlandskusten, i och strax utanför älvmynningarna.Initiativ för en internationell överenskommelse om fredning av laxens uppväxtområden i hela Östersjön.
Riksdagen bör som sin mening ge regeringen detta till känna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för att rädda den naturreproducerande laxen.
Stockholm den 26 januari 1993 Annika Åhnberg (-)