Fiske- och sjöfartsnäringen utgör ryggraden inom den marina sektorn. Det svenska fisket är modernt och effektivt. Fiskets betydelse för en levande kustregion är mycket stort. Målet för fiskeripolitiken är att skapa förutsättningar för att de som är sysselsatta i fiskerinäringen kan få både en ekonomisk och social standard samt trygghet i arbetet som är jämförbar med den som erbjuds inom andra näringar, samtidigt som konsumenterna erbjuds fisk av god kvalitet till rimliga priser. Inom de gränser som ges för en ansvarsfull hushållning med fisketillgångarna, bör fisket bedrivas så effektivt som möjligt och fångsterna bestämmas av möjligheterna till en lönsam och stabil avsättning.
Det svenska fisket står rent allmänt inför stora påfrestningar de kommande åren; närmandet till EG och ökad konkurrens med bl.a. fri etablerings- och landningsrätt för EG-ländernas fiskeflotta. Men ett svenskt medlemskap i EG ger också möjligheter att få ökad avsättning för svenska kvalitetsprodukter.
Huvudproblemet för svenskt yrkesfiske är att inkomsterna minskat med 30--40 % jämfört med normalår. Orsaken är den dramatiska nedgången i torskfisket; från 140 000 ton i hela Östersjön 1991 till max 40 000 ton 1993. Torsken svarar normalt för nästan hälften av det svenska yrkesfiskets inkomster eller 400 miljoner kronor. År 1993 återstår ca 100 miljoner kronor av dessa, vid nuvarande prisnivåer.
Det är framför allt syd- och ostkustfisket som drabbas av nedgången, men även många västkusttrålare får en stor andel av sin normala inkomst från torskfångsterna. Ändå kan det visa sig att torskkvoterna i Östersjön är alltför höga för att bestånden skall kunna återhämta sig. Tre av de stora torskbestånden i Östersjön är i kris. Kvotförhandlingar mellan Östersjöländerna har visserligen förbättrat torskbeståndens reproduktionsbetingelser men för en återhämtning av bestånden krävs kraftfullare åtgärder.
Initiativ har tagits till att bygga upp kunnandet om torskens reproduktionsbetingelser samt att driva verksamheter vid marinbiologiska stationer med avsikt att producera yngel för utsättning. All denna verksamhet, i såväl Sverige som Danmark, har sitt huvudmotiv i stationernas forskningsintresse. Detta medför bl.a. att överlevnadsduglig utsättningsfisk idag inte produceras i behövliga mängder för att stärka torskens reproduktion i Östersjön.
Skall en reell fiskevårdande insats åstadkommas via utsättning av yngel, måste denna få en större omfattning än den som idag bedrivs vid våra marinbiologiska forskningsstationer. Endast genom att en marknad skapas för utsättningstorsk kan en tillräcklig skala skapas på detta område och då bli en nisch för nyföretagande.
Försök vid Havsfiskelaboratoriet i Lysekil visar på en metod för reproduktion och odling i bassäng och kasse som visar att vi här står inför en möjlig framtida verksamhet, både av fiskevårdande och ekonomisk betydelse samt av betydelse för sysselsättningen i fiskeberoende regioner i vårt land (som Bohuslän).
Skall en behövlig omfattning på åtgärder avseende torsken i Östersjön uppnås, krävs att en marknad skapas för en kommersiell reproduktion och odling av torsk. De goda resultaten vid Havsfiskelaboratoriet har bl.a. gjort det möjligt att uppställa kalkyler och visa på det realistiska i en satsning på reproduktion och odling av västkusttorsk med utvecklad metodik.
För att denna nya typ av verksamhet med dess sysselsättningsskapande effekter skall komma till stånd, krävs således en uppköpsordning från berörda Östersjöstaters sida av torskyngel för utsättning med syftet för framtida beståndsuppgradering i Östersjön. Sverige bör uppta förhandlingar om ekonomiskt deltagande i en sådan ordning från övriga Östersjöstaters sida. Inte minst viktigt är detta mot bakgrund av att Östersjötorsken används i kvotförhandlingar med EG-länderna.
I detta sammanhang är det värt att notera att EG inom ramen för sin nya fiskepolitik satsat på en utveckling av alternativ sysselsättning i fiskeriintensiva regioner, just via akvakulturell odling av både fisk och skaldjur. Den senaste femårsperioden har således 11 500 sådana anläggningar skapats i EG-länderna med en produktion på tillsammans 500 000 ton fisk och 600 000 ton skaldjur. Man har framför allt satsat på yngelodling och utsättning för att skapa fiskrika kustområden för turism, dvs. den akvakulturella verksamheten skapar i sig nya verksamheter och ny sysselsättning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av åtgärder för att stärka torskbeståndet.
Stockholm den 26 januari 1993 Sverre Palm (s) Karl-Erik Svartberg (s) Lennart Nilsson (s) Lisbet Calner (s)