Regeringen har i proposition 1992/93:183 föreslagit ytterligare åtgärder för en fortsatt anpassning av den svenska jordbruks- och livsmedelssektorn till de förhållanden som råder inom EG. Utgångspunkten är att Sverige vid ett inträde i EG skall ha en stark och konkurrenskraftig jordbruksnäring och livsmedelsindustri.
Vissa produktionsgrenar som bedöms ha goda förutsättningar att hävda sig med de villkor som gäller inom EG kan få svårigheter under de övergångsår vi har framför oss på grund av konstruktionen av den svenska regleringen. Det är viktigt att åtgärder vidtages så att verksamhet som kan vara konkurrenskraftig efter ett medlemskap i EG överlever.
Ett exempel där regeringen föreslås ge särskilt stöd till viss produktionsgren är grönmjölsproduktionen. Här föreslås övergångsvis stöd på 3 000 kronor/ha under åren 1993/94 och 1994/95. Bakgrunden är att den svenska grönmjölsproduktionen, som inte är gränsskyddad, utsätts för ökad konkurrens när gränsskyddet för proteinfoder borttages den 1 juli 1993. Inom EG får producenterna samtidigt stöd på ca 5 000 kronor/ha.
Vad som ovan sagts om grönmjölsproduktionen kan även sägas gälla för den svenska oljelinproduktionen.
Bakgrund
Senare års strävanden att åstadkomma alternativ åkeranvändning inriktad mot produktion av tekniska produkter har med några få undantag varit föga framgångsrika. Inom området oljelin har emellertid några lokalt initierade utvecklingsprojekt gjort betydande tekniska och marknadsmässiga framsteg. Projektet Örebro Lin har arbetat längst och har huvuddelen av odlingsarealen, men även i Älvsborgs län, Halland, Skaraborg och Östergötland har odlings- och förädlingsverksamhet etablerats.
Örebro Lin startade 1984 på initiativ av Hushållningssällskapet och har med stöd från en entusiastisk odlargrupp utvecklats till att omfatta en oljelinodling på 2 600 ha samt sex stycken förädlingsanläggningar för framställning av linolja och andra linprodukter. Verksamheten hålls samman av Örebro Linutveckling AB med Hushållningssällskapet, Linodlarföreningen, Örebro Lantmän och SLR som aktieägare. Linprojektet i Örebro län har erhållit ekonomiskt stöd från Länsstyrelsen, Hushållningssällskapet och LRF:s forskningsstiftelse. Projektet har genomfört och medverkat i en rad utredningar rörande linodling, produktförädling och marknad.
Västsvenska Linprodukter AB bildades 1990 av 31 odlare från Dalboslätten och Grästorpstrakten. Liksom Örebroprojektet är det fråga om lokalt initiativ med stark lokal förankring. Odlingen omfattar nu ca 600 ha och råvaran -- linfröet -- förädlas i en gemensamt ägd anläggning till linolja för olika användningsområden. I planerna ingår att utöka odlingen till 1 000 ha.
Marknadsförutsättningarna bedöms vara goda. Importen till Sverige av linfrö och linoljeprodukter motsvarar i dag en odlad areal av oljelin på 10 000 à 12 000 ha. Genom marknadsförings- och produktutvecklingsinsatser skulle marknaden kunna mångdubblas, framför allt inom drivmedelsområdet, där pågående småskalig tillverkning av ''biodiesel'' baserad på linolja visat lovande resultat. Tillverkning av biodiesel pågår för närvarande bl.a. vid Kvinnerstaskolan i Örebro.
Nuvarande linoljeproduktion avsätts i huvudsak till färgindustrin, men även tillverkning av kosmetik, rostskyddsmedel, träskydd m.m. förekommer.
Odlings- och avsättningsmöjligheterna 1993/94 är följande:
För att tillgodose färgindustrins nuvarande behov av råvara/linolja erfordras en kraftig ökning av 1992 års odlingsareal. Hittillsvarande kontraktsteckning indikerar tyvärr en minskning av odlingsarealen jämfört med 1992, innebärande att gjorda marknadsvinningar förloras till utländska intressen och importprodukter.
Det minskade odlingsintresset är bl.a. avhängigt av: att EG ger ett fortsatt mycket högt arealstöd till linodlingen innebärande att världsmarknadspriserna på oljelinprodukterna kan hållas på en låg nivå.att importavgiften på proteinprodukter avses slopas i juli 1993 vilket medför att priset på linfrökakan/linfrömjöl sänks drastiskt och därmed försämrar lönsamheten i oljepressanläggningarna.att det övergångsvisa arealstöd som föreslås utgå till traditionellt åkerbruk/spannmålsproduktion jämförelsevis försämrar omställningsalternativen.
Som ovan nämnts föreslås att importavgiften på proteinfoder upphör från 1 juli 1993. Innebörden av detta exemplifieras av att Västsvenska Linprodukter AB måste sänka sitt pris på pellets med ca 50 öre/kilo. Detta är det främsta skälet till att flera delägare nu överväger att dra sig ur projektet, i varje fall tills Sverige kommer med i EG och då får möjlighet att konkurrera på mer likvärdiga villkor. Sannolikt innebär det att bolaget måste lägga ner rörelsen under ett par år. Risken är uppenbar att bolaget då tappar sina kunder för gott eller att det i varje fall skulle kräva mycket stora insatser för att återupprätta marknadens förtroende.
Vi delar dessa farhågor. Vi vill också framföra följande synpunkter:Oljelinodlingen kan vara ett av de få långsiktigt gångbara alternativen till spannmål, som kommit fram och som kan ta arealer i anspråk.De lantbrukare som satsat på detta har ansträngt sig för att finna alternativ. Exempelvis har de satsat aktiekapital och i Västsvenska Linprodukters fall inte erhållit något annat stöd än omställningsstöd för den aktuella arealen.Många lantbrukare som inte ställt om, har p.g.a. diverse justeringar i det ursprungliga riksdagsbeslutet relativt sett fått bättre villkor än de som ställt om.
Vi anser att linodlarna hamnat i en besvärlig situation. Det är angeläget att regeringen följer den ekonomiska utvecklingen inom denna produktionsgren och lämnar erforderliga förslag till åtgärder som kan behövas i väntan på ett EG-medlemskap.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om oljelinproduktionens ekonomiska situation.
Stockholm den 17 mars 1993 Stig Bertilsson (m) Ann-Cathrine Haglund (m)