Skogsnäringen har mycket stor betydelse för den svenska ekonomin. Den ger direkt eller indirekt arbete åt nära 300 000 människor i vårt land.
Skogsbruket och skogsindustrin utgör ryggraden i Norrlands näringsliv. Ett hundratal samhällen står och faller med sin skogsindustri och i Norrlands inland är skogsbruket oftast den enda utkomstmöjligheten. Ungefär 60 000 norrlänningar är sysselsatta inom skogs-, pappers- och massaindustrin.
För Norrbottens del, som utgör en fjärdedel av landets yta, ger trä- och skogsindustrins produkter ett ekonomiskt värde till våra skogar och bidrar därmed till att ett stort antal människor kan leva på eller kan ha skogen som en viktig inkomstkälla vid sidan av annat arbete. Detta möjliggör för många människor att bo kvar på sin hemort och bidrar därmed starkt till en levande landsbygd.
Den skogspolitiska kommittén föreslår slopande av paragrafer i skogsvårdslagen som bidragit till aktiviteter i inlandet. Vidare slopande av bidrag som kompenserat för klimat och för långa transportavstånd. Dessutom avser industrin att införa ett avståndsrelaterat pris för råvaran som missgynnar långa transportavstånd, vilket gör situationen kritisk för inlandet.
Långa avstånd betyder lägre priser för råvaran samtidigt som kostnaderna ökar genom att bidragen till återväxtåtgärder och skogsbilvägar försvinner.
Lokalisering av länets sågverk har byggt på närheten till råvaran. En minskad efterfrågan på råvara från inlandet kan således leda till direkta svårigheter med virkesförsörjningen för inlandets sågverk. För lönsamheten i skogsbruket måste skogsägaren få betalt för både timret och massaveden. Om de inte har avsättning för massaveden på grund av minskad efterfrågan eller för låga priser måste sågverken stå för hela rotnettot, samtidigt som dessa får svårigheter att få ut tillräckliga priser för flisen, om de nu över huvud taget blir av med den.
En ökad användning av returfiber och billig importved från öststaterna samt ökade transportkostnader hotar att slå ut stora delar av Norrbottens skogs- och sågverksindustri.
Den minskade efterfrågan på skogsindustriprodukter, som är en följd av ökad användning av returfiber, måste mötas med en ökad satsning på vidareförädling. En utveckling från enklare produkter som för pappersindustrin kan baseras på returfiber till mer avancerade, kunskapsintensiva och kapitalintensiva produkter som uppväger den konkurrensfördel vi tidigare hade i god tillgång på skogsråvara. Ökad vidareförädling, för såväl pappersprodukter som sågade trävaror, ger industrin en ökad betalningsförmåga och i bästa fall en ökad efterfrågan på skogsråvara via större marknadsandelar.
Landets skogsbruk är i trängande behov av nya produkter, som genom lokal förädling kan mångdubbla klenvirkets värde och bära transportkostnaden till avnämare.
Den svenska skogsråvarumarknaden ger utrymme för ett tredje sortiment. Förutom pappersmassa/papper och sågade trävaror bör man öka FoU-insatserna mot energisortiment i form av pellets för värmeanläggningar och etanolproduktion som drivmedel. Förutsättningar för elkraftproduktion baserad på biomassa bör också prövas. Nämnda produktion med anläggningen förlagd i inlandet skulle bidra till möjligheten att bedriva skogsbruk över hela landet.
Behovet av en aktiv statlig näringspolitik
Den svenska och norrbottniska skogs- och träindustrin befinner sig i en kris som fordrar en aktiv näringspolitik. Utvecklingen av skogsindustrin i Sverige och för Norrlands inland är därför beroende av ett antal politiska beslut. För det första bör inga politiska beslut tas som allvarligt försämrar konkurrenskraften och producentansvaret för returpapper och förpackningar av papper och papp. Vidare bör det beslutas att tillräckliga resurser satsas för forskning och utveckling samt att ett branschprogram tas fram för träindustrin. En stark skogsindustri baserad huvudsakligen på färsk fiber är förutsättningen för att skogsbruket och skogsindustrin i Norrlands inland skall kunna överleva. Det är därför ett samhälleligt intresse att stödja sådana insatser som långsiktigt stärker skogsindustrins konkurrenskraft.
En fördubbling av bidraget till skogliga åtgärder inom det skogliga stödområdet är nödvändig. Dessutom bör bidraget till byggande av skogsbilvägar ligga kvar på 1990/91 års nivå.
För trä-, massa- och pappersindustrin blir 90-talet en brytningsperiod som måste mötas med nya marknader och högre förädlingsgrad.
Om inget görs hotar nedgången inom byggsektorn att slå ut en stor del av vår träindustri. I ett internationellt perspektiv finns det en stor utvecklingspotential för svensk träindustri med dess tillgång till en högkvalitativ råvara.
Enligt vår uppfattning måste staten öka sitt ansvar för att höja träindustrins FoU-satsningar. Staten har ett stort ansvar för att forskning bedrivs. Branschens småskaliga struktur med många små och finansiellt svaga företag och den tröghet som det medför motiverar att staten tar ansvar för en större del av finansieringen i inledningsskedet av en FoU-satsning. När processen sedan kommit i gång, kan de statliga medlen successivt trappas ned.
De branschprogram för skogsindustrin som har avvecklats vid NUTEK bör åter startas. Stora insatser kan också göras genom branschförbund och branschforskningsinstitutet Trätek.
Forskningen för fortsatt förädling av skogsråvaran är mycket blygsam. Det är av stor strategisk betydelse för landet att tendensen till minskade statliga satsningar på forskning inom den skogsförädlande sektorn bryts och att ökade resurser i fortsättningen ges.
Staten har ansvaret för att Sverige har en stark forskningsinfrastruktur. En sådan består av ett system som klarar industrins behov av grundläggande forskning, rekrytering och utbildning av teknisk personal samt överföring av vetenskapligt kunnande till industriell verklighet. Genom en kraftfull satsning på STFI och KTH:s skogsindustriella del kan Sverige få en god utdelning i form av ökad export, ökat internationellt anseende som industrination och en stark utveckling av svensk vetenskap och teknik.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en fördubbling av bidraget för skogliga åtgärder inom skogliga stödområdet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fortsatta bidrag till byggande av skogsbilvägar,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att stödja de insatser för FoU inom skogsindustrin som förs fram i ''Kunskap för konkurrenskraft'' (Ds 1991:62),1
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utveckla ett branschprogram för träindustrin.1
Stockholm den 26 januari 1993 Leif Marklund (s) Åke Selberg (s) Ewa Hedkvist Petersen (s) Bruno Poromaa (s) Sten-Ove Sundström (s) Monica Öhman (s)
1 Yrkandena 3 och 4 hänvisade till NU