Skogsbruket och skogsindustrin ger direkt och indirekt arbete åt nära 300 000 människor. Ett hundratal samhällen står och faller med sin skogsindustri och i Norrlands inland är skogsbruket oftast den enda utkomstmöjligheten. Dess största betydelse har dock skogsindustrin för landets utrikeshandel. Massaindustrin och pappersindustrin samt sågverken är några av de mest exportinriktade branscherna i Sverige. Mer än 70 % av produktionen avsätts utanför landets gränser och bidrog därmed med 51 miljarder kronor i nettoexport under 1991.
Skogsindustrins produkter ger ett ekonomiskt värde till våra skogar och bidrar till att ett stort antal människor kan leva på eller kan ha skogen som en viktig inkomstkälla vid sidan av annat arbete. Detta möjliggör för många människor att bo kvar på sin hemort och bidrar därmed starkt till en levande landsbygd. Värdet i skogen är också avgörande för en aktiv skogsvård, d.v.s. för att bedriva ett aktivt uthålligt skogsbruk som inte tär på framtida generationers resurser och möjlighet att utnyttja skogen.
För Norrland och speciellt Norrlands inland har skogsbruket och skogsindustrin speciellt stor betydelse. Parollen ''Låt hela Sverige leva'' är en omöjlighet utan ett aktivt skogsbruk och skogsindustri och träindustri. Utan ett kontinuerligt skogsbruk kommer vissa regioner att få större svårigheter att upprätthålla ett näringsliv som ger sysselsättning och underlag för service. För de flesta kommuner kan exempelvis turism bara bli ett komplement till övrigt näringsliv.
Den skogspolitiska kommittén föreslår slopande av paragrafer i skogsvårdslagen som bidragit till aktiviteten i inlandet samt även av de bidrag som kompenserat för klimatet och för de långa transportavstånden. Följden av dessa förslag är att kostnaderna för skogsbruket i främst Norrlands inland blir så höga att man inte kan bedriva ett lönsamt skogsbruk. Detta tillsammans med att industrin håller på att införa ett avståndsrelaterat pris för råvaran som missgynnar dem med långa transportavstånd, gör situationen kritisk för inlandet.
Lägre efterfrågan på virkesråvara sänker priserna på densamma totalt sett. Långa avstånd betyder lägre priser för råvaran samtidigt som kostnaderna ökar genom att bidragen till återväxtåtgärder och skogsbilvägar försvinner. Sammantaget innebär det att förutsättningarna för att bedriva skogsbruk i inlandet avsevärt försämras. Detta får i sin tur återverkningar på sågverksindustrin i inlandets möjligheter att få råvara till konkurrenskraftiga priser. Lokaliseringen av dessa sågverk har byggt på närheten till råvaran eftersom den färdiga produkten sedan skall transporteras. För dessa industrier finns inte alternativet att först transportera råvaran från kusten för att sedan transportera den färdiga produkten tillbaka via kusten till den slutliga kunden.
En minskad efterfrågan på råvara från inlandet kan således leda till direkta svårigheter med virkesförsörjningen för inlandets sågverk. För lönsamheten i skogsbruket måste skogsägaren få betalt för både timret och massaveden. Om de inte har avsättning för massaveden på grund av minskad efterfrågan eller för låga priser måste sågverken stå för hela rotnettot, samtidigt som dessa får svårigheter att få ut tillräckliga priser för flisen, om de nu överhuvudtaget blir av med den.
Den minskade efterfrågan på skogsindustriprodukter, som är en följd av ökad användning av returfiber, måste mötas med en ökad satsning på vidareförädling. En utveckling från enklare produkter som för pappersindustrin kan baseras på returfiber till mer avancerade, kunskapsintensiva och kapitalintensiva produkter som uppväger den konkurrensfördel vi tidigare hade i god tillgång på skogsråvara. Ökad vidareförädling, för såväl pappersprodukter som sågade trävaror, ger industrin en ökad betalningsförmåga och i bästa fall en ökad efterfrågan på skogsråvara via större marknadsandelar.
Landets skogsbruk är i trängande behov av nya produkter, som genom lokal förädling kan mångdubbla klenvirkets värde och bära transportkostnaden till avnämare.
Den svenska skogsråvarumarknaden ger utrymme för ett tredje sortiment. Förutom pappersmassa/papper och sågade trävaror bör man öka FOU mot energisortiment i form av pellets för värmeanläggningar och etanolproduktion som drivmedel.
Nämnda produktion med anläggningar förlagda i inlandet skulle bidra till möjligheten att bedriva skogsbruk över hela landet.
Skogsvårdslagen har också starkt bidragit till att skogsbruk har kunnat bedrivas över hela landet, genom att förorda ett aktivt skogsbruk på hela skogsmarken. Detta mål har varit möjligt genom att medel i form av ekonomiska bidrag har funnits för att kompensera långa avstånd, låg befolkningstäthet, gles infrastruktur och kallt klimat.
Ekonomiska stöd blir än viktigare när prissättningssystemet för virket förändras till nackdel för långa avstånd. Det finns också ett stort behov av byggnad av skogsbilvägar i norra delarna av vårt land.
En fördubbling av bidraget till skogliga åtgärder inom skogliga stödområdet är nödvändigt. Dessutom bör bidraget till byggande av skogsbilvägar ligga kvar på 1990/91 års nivå.
Utvecklingen av skogsindustrin i Sverige och för Norrlands inland är därför beroende av ett antal politiska beslut. Dels att inga politiska beslut tas som allvarligt försämrar konkurrenskraften, som producentansvar för returpapper och förpackningar av papper och papp, och dels att tillräckliga resurser satsas för FoU och andra utvecklingsinsatser som ett speciellt branschprogram för träindustrin. En stark skogsindustri baserad huvudsakligen på färsk fiber är förutsättningen för att skogsbruk och skogsindustri i Norrlands inland skall kunna överleva. Det är därför ett samhälleligt intresse att stödja sådana insatser som långsiktigt stärker skogsindustrins konkurrenskraft.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att stödja de insatser för FoU inom skogsindustrin som förs fram i ''Kunskap för konkurrenskraft'' (Ds 1991:62),1
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att stödja fortsättningen av ett branschprogram Trä på NUTEK,1
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en fördubbling av bidraget för skogliga åtgärder inom skogliga stödområdet,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fortsatta bidrag till byggande av skogsbilvägar.
Stockholm den 26 januari 1993 Leif Marklund (s) Bo Finnkvist (s) Axel Andersson (s) Nils-Olof Gustafsson (s) Bo Holmberg (s) Leo Persson (s)
1 Yrkandena 1 och 2 hänvisade till NU