Miljöpolitikens mål och riktlinjer gäller också för skogssektorn.
I skogsutredningen har skogsmålet jämställts med miljömålet för skogsbruket. Detta innebär bl.a. att skogsbruk genom olika skogspolitiska medel i högre grad än hittills skall anpassas för att säkra den biologiska mångfalden. Sådana politiska medel måste vara kostnadseffektiva vid myndighetsutövning och leda till en aktiv medverkan från skogsägarna.
Miljöadministration och lagstiftning får inte bli mer omfattande än att på ett tillfredsställande sätt kunna garantera viktiga anpassningar i skogsbruket och prioriterade markavsättningar som naturreservat. Erfarenheten talar för att rådgivning och utbildning är överlägsna medel för att omsätta de nya riktlinjerna i det praktiska skogsbruket. Skogsägarna måste själva, genom eget ansvarstagande och med stöd av de senare ''mjuka'' medlen, få göra sådana anpassningar i sitt brukande som ligger i linje med det skogspolitiska målet i skogsbruket.
Det är också viktigt att regelsystemet i allt väsentligt kan utgöra en handlingsram för skogsbrukaren inom vilken han själv är beslutsför.
Detaljregleringar och oförutsebara ingrepp i brukarens beslutssfär måste undvikas.
Det är vidare nödvändigt med en helhetssyn på skogsbruket -- i enlighet med de jämställda målen -- och att staten fattar beslut om de skogspolitiska medlen vid ett och samma tillfälle.
Naturvårdslagens bestämmelser om biotopskydd, vilka nyligen framlagts av naturvårdsverket, måste sålunda utformas så att onödig detaljreglering och överlappningar med andra lagregler undviks. Bestämmelserna måste vara rättssäkra och intrång, utöver den hänsyn som skall tas i enlighet med gällande skogspolitik, måste ersättas. Naturvårdsverkets nu liggande förslag uppfyller inte dessa villkor.
Med kravet på helhetslösning följer att regeringen samtidigt måste överväga andra möjligheter i skogsvårds- resp. naturvårdslagen för att påverka skydd och skötsel av vissa skogsbiotoper.
På samma sätt måste bestämmelserna om våtmarksdikning fattas när den övriga skogspolitiken avgörs och inte brytas ut för en senare behandling av regering och riksdag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att såväl reglerna om biotopskydd som våtmarksdikning avgörs samtidigt som riksdagen antar en ny skogspolitik,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att, vid regelutformningen av en ny biotopskyddsparagraf, en helhetslösning måste göras där speciellt skogsvårdlagens och naturreservatens föreskrifter samt de civilrättsliga avtalen skall beaktas,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att biotopskyddets kommande bestämmelser inte utformas som generellt gällande föreskrifter,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att antalet biotoper bör begränsas och handläggningen ske objektvis och på ett rättssäkert sätt.
Stockholm den 25 januari 1993 Arne Jansson (nyd) Laila Strid-Jansson (nyd)