I den skogspolitiska kommitténs slutbetänkande ''Skogsvårdsorganisationen inför 2000-talet'' (SOU 1992:111) föreslår majoriteten att antalet skogsvårdsstyrelser med kansliorter skulle minska drastiskt och bli bara tio. För Östergötlands del innebär förslaget att kansliet i Linköping skulle läggas ned och sammanföras med verksamheten i Jönköping.
Utredningens minoritet har reserverat sig till förmån för ett förslag innebärande betydligt mindre förändringar av organisationen jämfört med i dag. Man menar att förändringar i organisationen så långt möjligt bör begränsas i avvaktan på hur den samlade statliga myndighetsverksamheten skall organiseras på den regionala nivån. Reservanterna har stannat för kommitténs alternativ I med 17 skogsvårdsstyrelser. Alternativ I innebär att Linköping blir kvar som kansliort.
Om regionindelningen enligt kommitténs alternativ II genomförs uppstår en koncentration av regionkanslier till södra och sydvästra Sverige (Kristianstad, Växjö, Jönköping och Borås). Norra Götaland och södra Svealand kommer däremot att helt sakna regionkanslier. För skogsvårdsorganisationen är den lokala förankringen utomordentligt väsentlig. Geografiskt utspridda regionkanslier är lika betydelsefullt för denna förankring som distriktsindelningen och distriktens roll. Av geografiska skäl är det alltså viktigt att Linköping blir kvar som kansliort men också av skogspolitiska skäl.
Tvärtemot vad man kanske föreställer sig är Östergötland i stor utsträckning ett skogslän, åtminstone i den bemärkelsen att skogsbruk och skogsindustri spelar en mycket stor roll i länets näringsverksamhet. Landets näst största koncentration av skogsindustri finns i Norrköpingsregionen. Den skogliga verksamheten är också ovanligt bred och mångfasetterad i Östergötland. I de norra och södra länsdelarna dominerar det mera traditionella skogsbruket. Inslaget av ädla lövträd och särskilt ek är mycket markant bl.a. söder om Linköping. Skärgårdsskogsbruket ställer därutöver sina speciella krav på kompetens i skogsnäringen. Vid Skogsvårdsstyrelsen i Linköping har kompetens för det östgötska skogsbrukets olika inslag byggts upp. Vi motionärer anser att den måste behållas där.
I utredningen konstateras att uppdragsverksamheten har en viktig roll som skogspolitiskt medel. Vi delar denna uppfattning. För Skogsvårdsstyrelsen i Östergötland står de offentliga uppdragen för den största andelen. Man har ett väl fungerande samarbete med länsarbetsnämnden och andra länsmyndigheter. Dessutom har skogsvårdsstyrelsen det stora uppdraget att förvalta naturreservaten i länet. Dessa offentliga uppdrag är inkomstbringande men skulle troligen gå förlorade om kansliet flyttades t.ex. till Jönköping.
Mellan Skogsvårdsstyrelsen i Östergötland och Universitetet i Linköping har ett fruktbart samarbete utvecklats på en rad områden. Så samarbetar man t.ex. med enheten för fortbildning av lärare, med Tema Vatten inom den filosofiska fakulteten, med institutionen för konstruktions- och produktionsteknik inom tekniska högskolan, med institutionen för slöjd osv. Ett särskilt intressant samarbetsprojekt är en 20-poängskurs i ekologi och miljövård som utvecklats mellan skogsvårdsstyrelsens personal och universitetets. Skogsvårdsstyrelsen kan tjänstgöra som en förmedlande länk mellan det praktiska skogsbruket och den forskning och utveckling som äger rum inom universitetet. Här spelar närheten och de personliga relationerna stor roll.
Skogsvårdsstyrelsen i Östergötland har byggt upp och utvecklat en framstående kompetens inom skoglig natur- och miljövård. Man har i dag fyra biologer anställda vilket är fler än någon annan skogsvårdsstyrelse. Dessa ''skogliga'' biologer är specialiserade på skärgårdsfrågor, naturvårdshänsyn, hotade arter och skötsel av naturreservat.
Skogsvårdsstyrelsen i Östergötland flyttar i dagarna in i nyrenoverade och ändamålsenliga lokaler i Linköping. Lokalerna ligger centralt i närheten av länsstyrelsen och de innebär en årlig besparing på hyreskostnaden med 200 000 kronor.
Vi motionärer anser att en rad starka skäl talar för att Skogsvårdsstyrelsen i Östergötland bör bli kvar som egen myndighet med kansli i Linköping. Detta bör ges regeringen till känna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skogsvårdsorganisationen i Östergötland.
Stockholm den 20 januari 1993 Berit Löfstedt (s) Ingvar Björk (s) Maj-Inger Klingvall (s) Inge Carlsson (s) Viola Furubjelke (s) Sonia Karlsson (s) Lars Stjernkvist (s)