Jordbrukspolitiken saknar kontinuitet
Det livsmedelspolitiska beslutet 1990 innebar att förutsättningarna för jordbruket radikalt förändrades. Bönderna ställdes inför en helt ny situation, men anpassade sig snabbt till avreglering och marknadsanpassning samt anmälde villigt mark till omställningsprogrammet. Redan 1991 ändrades förutsättningarna igen på grund av den svenska ansökan till medlemskap i EG. Denna gång handlade det om en återgång till en reglering som i stora stycken liknade den som Sverige just övergett. Tiden sedan dess har karakteriserats av ständiga lappkast i jordbrukspolitiken. Den enskilde bonden har inte vetat vad som gäller från stund till annan.
Uppdraget för den av regeringen tillsatta Omställningskommissionen var att ge förslag till en stegvis anpassning till EGs gemensamma jordbrukspolitik, CAP, vilket den också gjorde. Även jordbruksutskottet har i sina betänkanden anfört att snabbare anpassning till CAP vore önskvärt. Regeringen har emellertid inte valt att följa förslagen utan har istället i alla propositioner avsett att återkomma med viktiga besked vid annat tillfälle. Så även denna gång, propositionen innehåller flera sådana i avvaktan av, etc. Regeringen borde istället redan vid beslutet om ändring av kursen på grund av EG-ansökan ha angivit en långsiktig strategi hur anpassningen skall ske. Jordbrukarna kan inte planera sin verksamhet med så kort framförhållning som ofta varit fallet. Detta bör ges regeringen till känna.
Ett konkurrenskraftigt jordbruk
Regeringen anger att Sverige skall ha ett starkt och konkurrenskraftigt jordbruk vid EG-inträdet, men avstår från att definiera vad den härmed avser. Jag menar att det råder en begreppsförvirring bland jordbrukarna. En del tycks tro att konkurrenskraft avser stor volym medan andra att det avser hög kvalitet på produkterna. Båda begreppen kan i vissa situationer ha relevans, men den helt överskuggande tolkningen för hur de svenska jordbrukarna skall klara sig i en öppen konkurrens i Europa måste vara kostnadseffektivitet. Regeringen bör klart ange om det är detta den avser, ty endast med kostnadseffektivitet kan man garantera att svenska jordbrukare är konkurrenskraftiga, oberoende av hur CAP ser ut vid anslutningen till EG. Det är ju först då konkurrens kan ske på lika villkor.
Lika kostnadsnivåer
Den enskilde bonden kan inte som andra näringsidkare själv påverka priset för sina produkter. Han är helt i händerna på inköpsmonopolets godtycke och de gränser som utgörs av referenspriser och i förekommande fall politiskt fastställda inlösen- eller invägningspriser. Om bonden efter EG-inträdet skall kunna konkurrera på lika villkor, innebär detta att han även måste ha någorlunda lika kostnadsnivåer som sina kolleger i Europa. Regeringen har uppmärksammats om detta av remissinstanser, men har inte vidtagit eller aviserat några åtgärder.
Sänkta referenspriser på animaliesidan borde leda till att konsumentpriset sjunker. I propositionen anges att så inte sker, tillgänglig statistik visar tvärtom en höjning. Detta är klart otillfredsställande! Jag delar jordbruksministerns oro för kostnadsnivån inom livsmedelsindustrin och handeln inför EG-inträdet men vill påpeka att samma gäller för primärproduktionen. Jag vill dessutom understryka att sänkta referenspriser inte får innebära att hela sänkningen i huvudsak skall bäras av primärproduktionen. Sänkningarna måste även kunna fungera som ett incitament för förädlingsindustrin att ifrågasätta sina egna kostnader. Ett exempel på detta fenomen sågs i fjol då ett mejeri inte kunde höja utpriset på konsumtionsmjölk utan i stället lät sina leverantörer, dvs mjölkbönderna, ensamma bära hela kostnaden.
Regeringen avser att ge Livsmedelsekonomiska Samarbetsnämnden eller annat institut i uppdrag att undersöka om prissänkningsåtgärderna i det prisreglerade ledet verkligen kommer konsumenterna till del. Jag anser att uppdraget bör utvidgas till att även omfatta analys och förslag till åtgärder som täcker hela kedjan från jordbruket till butiksdisken. Det är väsentligt att svenska producenter får ungefär lika villkor som sina kolleger i EG på kostnadsssidan.
Skatter och avgifter bör harmoniseras. Enligt en rapport från LUI består ett snitt av svenska matpriser av 60,9% skatter och avgifter medan motsvarande i Tyskland är 33,7% och i England endast 32,3%. Dessutom har Sverige vissa regler inom till exempel djurskydd och miljö som genererar extra kostnader för bonden. Uppdraget bör även omfatta förslag till lösningar på dessa problem. I annat fall kommer uttrycket konkurrens på lika villkor att bara vara en chimär.
Export inom RÅK-systemet
Propositionen föreslår en utvidgning av antalet produkter inom RÅK- systemet. Vilka produkter detta skall avse får Jordbruksverket fastställa. En anledning är att industrin har visat benägenhet att föredra import då detta ger upphov till restitution av inbetalda införselavgifter (gränsskydd) som i vissa fall är större än motsvarande exportstöd vid köp av svenskproducerade varor. Systemet har därmed förfelat sitt ändamål och istället satt svensk produktion i en prekär situation.
Ett mål enligt beslutet 1990 var att svenskt jordbruk skulle producera vad svenska konsumenter efterfrågar. På en isolerad marknad, som den svenska, förutsätter detta att import måste balanseras mot motsvarande export, om målet skall uppnås. Härmed avses således import utöver bilaterala avtal med EG. En anledning att utvidga RÅK- systemet kan vara att på ett smidigt sätt åstadkomma en sådan balans.
Huvudanledningen måste dock vara att svenska bönder måste ges möjlighet att kunna exportera en volym som motsvarar importen, ett naturligt krav om målet att svenskt jordbruk skall producera en volym, som motsvarar svensk konsumtion, skall uppnås. Det kan ju kvitta bönderna lika om produkten konsumeras i Sverige eller exporteras efter förädling. Det får däremot inte tas som intäkt för en ohämmad export inom den totala anslagsramen. Volymerna för export bör ej överstiga motsvarande import, räknat per produktslag. På så sätt balanserar införselavgifterna och exportkostnaderna varandra.
Jordbruksverket för inte någon statistik som visar hur stor inkomst statskassan får på grund av gränsskyddet för livsmedel räknat per produktslag. Den totala summan är ca 1,8 miljarder kr, varav branschorganisationerna uppskattar att siffran bör vara för ost 250, kött 500 och fläsk ca 350 miljoner kr.
Enligt propositionen är avsatt 550 miljoner för export av kött och en ökning av medlen för export av förädlade livsmedel till 175 miljoner kronor. Jag anser att alla dessa medel bör i första hand användas för export av råvara samt kompensation till förädlingsindustrin för inköp av svenska råvaror i samma grad som tillämpas för import inom den ram som ovan angivits och först i andra hand användas som stöd för marknadsföring av förädlade livsmedel. Hur fördelningen kan ske bör delegeras till parterna att överenskomma om.
Stödet till jordbruket och livsmedelsindustrin i norra Sverige
Sverige lider under trycket av en djup finansiell kris. Antalet arbetslösa och antalet konkurser stiger oroväckande. Det drabbar alla i samhället. I propositionen sägs: ''I 1990 års beslut slås fast att lönsamheten i jordbruket i norra Sverige inte skall tillåtas sjunka nämnvärt på grund av avregleringens effekter.'' Detta får inte tolkas till att Norrland har ett slags inflationsimmunitet eller lever i en skyddad värld, oberoende av vad som händer i Sverige för övrigt.
Eftersom kopplingen till Mellansverige har släppts, finns inte längre någon lönsamhetsjämförelse vid beräkning av stödets omfattning. Företagarna och jordbrukarna i norra Sverige måste underkastas samma krav på effektivitetsökning och rationalisering i syfte att uppnå högre grad av kostnadseffektivitet som alla andra. Vi måste alla acceptera det faktiska läget.
Stödet till norra Sverige får inte heller missbrukas genom att till exempel frakta slaktdjur långa sträckor för att åtnjuta bidrag, eller andra typer av tvivelaktigt nyttjande av Norrlandsstödet. Då får systemet förfelad effekt och tappar trovärdighet hos den breda massan.
Lantbruksskolornas roll
Det svenska lantbruket och därmed glesbygden befinner sig i en fas av omdaning. Alltfler jordbruksföretag kommer framöver att i högre utsträckning bli beroende av sidoinkomster som till exempel turism, energi och hantverk. Bondens roll kommer att ändras från ren produktion till en situation där den uttalade företagarrollen betonas mer än idag. Därför kommer nya krav att ställas på forskning och undervisning inom jordbruks-, hortonom- och landskapsutbildningen. Detta kan särskilt gälla små enheter som inte ger tillräcklig utkomst för en heltidssysselsatt och där det finns små möjligheter att vara så kallad fritidsbonde.
Lantbruksskolorna bör utvidga sitt utbud till att omfatta frågor som här belysts. Det kan ske inom den befintliga läroplanen eller som valfria tillägg och bör kunna rymmas inom det stöd som övergångsvis utgår från statsmedel.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en långsiktig strategi för anpassning av jordbruket i Sverige till EG:s gemensamma jordbrukspolitik, CAP,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tolkningen av begreppet konkurrenskraftigt jordbruk,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att svenska jordbrukare får någorlunda samma kostnader som sina kolleger vid anslutningen till Gemenskapen,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om direktiven för en kommande utredning om behovet av en anpassning av kostnadsnivån för hela livsmedelskedjan från jordbruket till butiksdisken beträffande såväl skatter och avgifter som högre miljö-, djurskydds- och djurhälsoregler,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att exportbidragen inom RÅK- systemet skall balansera motsvarande import och inte skall överstiga motsvarande införselavgifter, räknat per produktgrupp,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om principerna för användningen av anslaget för köttexport och bidrag till export av förädlade livsmedel (H6, RÅK),
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om principerna för beräkning av Norrlandsstödet och övervakning att det inte missbrukas,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en utvidgad utbildning vid lantbruksskolorna.
Stockholm den 17 mars 1993 Christer Windén (nyd)