Inledning
För en stor majoritet av vårt lands befolkning är en levande landsbygd och ett landskap med hagar och ängsmarker en viktig del av välfärden.
Den moderna jordbrukspolitiken har inte nått detta mål. Det intensiva jordbruk som blev följden av prisgarantin medförde en alltför stor kemikalieanvändning. Rester av bekämpningsmedel och växtnäring läckte ut i vattendragen. Den ökande produktionen krävde mera mark, och hagar och slåtterängar plöjdes upp för att bli spannmålsåkrar. Därmed försvann viktiga växt- och djurlokaler och floran och faunan utarmades.
Matens kvalitet och pris är viktiga frågor för de flesta konsumenter. Det måste finnas ett tillfredsställande utbud av livsmedelsprodukter och produkterna måste skilja sig åt bl.a. när det gäller pris, förädlingsgrad, produktionssätt och ursprungsland. Eftersom konsumenternas intresse och kunskap om livsmedlens kvalitet och framställningssätt ständigt ökar skall livsmedlen enligt vår uppfattning märkas med bl.a. innehåll och ursprungsland.
Förutsättningen för bönderna att få avsättning för sina produkter är att de producerar det som efterfrågas på livsmedelsmarknaden. Detta borde innebära goda möjligheter till utveckling av livsmedel med god kvalitet.
Att lägga om jordbrukspolitiken i riktning mot brukningsmetoder som bevarar den biologiska mångfalden och producerar livsmedel utan att använda stora mängder kemikalier var därför ett viktigt inslag i den omställning av jordbrukspolitiken som beslutades år 1990 och som nu är nästan genomförd.
Det konsumentmål som formulerades i det livsmedelspolitiska beslutet innebär att det är konsumentens val som skall styra produktionen och att konsumenterna skall ges goda möjligheter att välja mellan livsmedel av olika slag. De livsmedel som produceras skall vara hälsosamma.
Det miljö- och resursmål som formulerades i beslutet innebär att jordbruket måste ta hänsyn till kravet på en god miljö och behovet av en långsiktig och planerad hushållning med våra naturresurser. Markens produktionsförmåga skall bevaras och jordbruket skall i rimlig utsträckning bedrivas så att det bidrar till att bevara genetisk variation och värdefulla delar av floran och faunan i odlingslandskapet.
Målet om säkerställande av den biologiska mångfalden upprepas i 1991 års riksdagsbeslut om en god livsmiljö.
Under 1992 genomfördes FN:s konferens om miljö och utveckling. Sverige har undertecknat konferensens deklaration om en hållbar utveckling och vi har därmed förbundit oss att ta ansvar för att säkerställa den biologiska mångfalden. Detta skall ske genom framtagande av en nationell aktionsplan och vi har i en tidigare motion krävt att regeringen skall fatta beslut om framtagande av en sådan. Regeringen bör snarast fatta ett sådant beslut. Här spelar jordbruket en stor roll eftersom jordbruksnäringens utveckling starkt hänger samman med möjligheterna att bevara den biologiska mångfalden.
Vi går vidare
Enligt vår uppfattning utgör riksdagens beslut från 1990 en god grund att bygga vidare på. Genom avregleringen och borttagandet av prisgarantin har vi kommit ett stycke på väg. Att producera överskott är inte längre ekonomiskt fördelaktigt och därmed finns inte längre något intresse av att öka odlingsarealen. Vi har istället ett överskott av odlingsmark som kan användas för ekologisk produktion.
I riksdagsbeslutet ingick också ett anslag för landskapsvårdande åtgärder. För budgetåren 1990/91-- 1992/93 har 100, 200 och 250 milj kr anvisats. Motivet för detta beslut var att samhället i fortsättningen bör ta en viss del av ansvaret för att värdefulla natur- och kulturlandskap bevaras, inklusive dess växter och djur. Dessa ''kollektiva nyttigheter'' har visat sig vara högt värderade av människorna i vårt land. Det finns en vilja att betala för bevarandet av jordbrukslandskapet och dess växt- och djurliv, och den betalningen sker genom att jordbrukarna får betalt för att de utför de kollektiva tjänster som t.ex. vidmakthållande av öppna landskap och bevarande av den biologiska mångfalden utgör.
Produktion av livsmedel
Jordbruksmarken är den resurs som kan förnya flödet av t.ex. livsmedelsprodukter. Att jorden brukas så att denna resurs inte föröds är en angelägenhet för alla Sveriges invånare, en kollektiv nyttighet.
Växtproduktionen baseras idag på ersättningstänkande. Den växtnäring som förbrukas i odlingen återförs genom mineralgödselmedel. Trots att användningen av handelsgödsel har minskat läcker fortfarande överskottet ut i hav, vattendrag och luft beroende på att en stor del av den växtnäring som tillsätts inte tas upp av grödan. Förutom den direkta skada som åsamkas är det ett stort och onödigt resursslöseri.
Kemikalieanvändningen i jordbruket måste minska ytterligare och om möjligt upphöra. Den skapar obalans i det ekologiska systemet och bidrar därmed till ökade angrepp av skadeinsekter, vilket i sin tur kräver mer bekämpningsmedel. Livsmedelsproduktionen måste därför i så stor utsträckning som möjligt bygga på recirkulation av näringsämnen.
För bönderna finns det klara fördelar med ett ekologiskt odlingssystem. Arbetsmiljön förbättras när användningen av gifter minskar eller upphör och konjunkturkänsligheten minskar när beroendet av insatsmedel minskar eller upphör.
Vi har i vårt land goda förutsättningar för att bedriva ett miljövänligt jordbruk. Vårt klimat gör t.ex. risken för angrepp av svamp, röta och insekter relativt liten och behovet av bekämpningsmedel är därför inte så stort. Inte minst gäller det jordbruket i norra Sverige. Våra stränga miljökrav har gjort att användningen av växtgifter har minskat. Kunskaper om alternativ odling finns hos alltflera bönder. Det sker också ett intensivt arbete ute i landet bland både odlare och ekologer för att utöka kunskaperna om ekologiskt lantbruk.
Regeringen föreslår att 10 miljoner kr avsätts i årets budget för att främja ekologisk produktion. Vi anser att utvecklingen av ett ekologiskt jordbruk bör stimuleras ytterligare. Inte minst för att vi, när EES-avtalet träder ikraft, skall kunna ta tillvara det intresse för ekologiskt odlade livsmedel som finns på europamarknaden. Vi föreslår därför att ytterligare 25 miljoner kr avsätts till åtgärder för att främja ekologisk produktion. Finansiering bör ske inom ramen för anslaget B10, Omställningsåtgärder i jordbruket.
Avgifter på kemikalier
Den socialdemokratiska regeringen lät utreda förutsättningarna för att införa en miljöavgift på kadmium genom ett avgiftssystem för handelsgödsel när det nuvarande prisregleringssystemet inom jordbruksområdet upphör. Avgifterna skulle kombineras med ett gränsvärde för kadmium.
Regeringen har dock inte presenterat något förslag till kadmiumavgift med hänvisning till att det inte är förenligt med EG:s regler. EES-avtalet medger dock nationella särbestämmelser för kadmium i handelsgödsel om sådana finns i respektive lands lagstiftning när EES-avtalet träder ikraft. Att införa en avgift på kadmium i handelsgödsel hade varit ett naturligt sätt att värna svensk livsmedelskvalitet. Den möjligheten avstod regeringen från att utnyttja.
Den 1 januari 1993 avskaffades prisregleringsavgiften på handelsgödsel och bekämpningsmedel. Som skäl anförs att en kostnadsanpassning till EG-nivå skall ske.
Enligt vår uppfattning är prisregleringsavgiften på bekämpningsmedel i högre grad en miljöfråga än en företagsekonomisk fråga. Vi föreslår att regeringen utreder hur prisregleringsavgiften på handelsgödsel och bekämpningsmedel kan omvandlas till en miljöavgift som även omfattar kadmium i handelsgödsel. Därvid bör undersökas om en del av avgiften kan återföras till jordbruket som direktstöd för att stimulera ekologisk odling. Det är en stödform som är förenlig med EG:s regler. Som tidigare skett skall återföring av medel också ske till trädgårdsnäringen/fritidsodlingen och till det arbete som pågår inom MOVIUM.
Konsumenterna
Maten står för den avgörande delen av människornas utgifter. Enligt konsumentberedningen var matkostnaden per person i genomsnitt 16 400 kr år 1991. Sammantaget blir det 141 miljarder kr.
Trots att prishöjningarna på livsmedel har dämpats, i vissa fall har priserna sänkts, under det senste året, är de svenska matpriserna fortfarande höga i förhållande till priserna i övriga europeiska länder. Det är naturligtvis angeläget att de svenska livsmedelspriserna kommer ner till en nivå som gör dem konkurrenskraftiga på den europeiska marknaden.
Men det bästa får inte bli det godas fiende. Kraven på prissänkningar får inte drivas dithän att våra långtgående krav på god livsmedelskvalitet åsidosätts. Till synes billiga livsmedel som drivits fram med hjälp av en alltför hög kemikalieanvändning kostar också men kostnaderna flyttas över till andra samhällssektorer, t.ex. hälso- och sjukvården.
Hos den enskilde konsumenten är medvetenheten om miljöeffekterna av våra konsumtionsvanor ständigt i ökande. Trots detta är det priset på varan som slutligen avgör valet i butiken och fortfarande är ''traditionellt'' odlade livsmedel billigare än ekologiskt odlade.
Den ekologiska livsmedelsproduktion som människor egentligen önskar kan inte utvecklas om inte kostnaderna, och därmed varans pris, sänks. Detta är anledningen till vårt förslag att för budgetåret 1993/94 tillfälligt utöka stödet till åtgärder för att främja ekologisk produktion med 25 milj kr utöver regeringens förslag. Eftersom de 10 milj kr som regeringen föreslår väl täcker kostnaderna för de insatser som föreslås vill vi att de ytterligare 25 miljonerna skall tillföras odlarna för att delvis kompensera ökade produktionskostnader och på så sätt sänka konsumentpriserna på alternativa jordbruksprodukter. Det merprisstöd som nu utgår till de ekologiska odlarna avskaffas. En mera långsiktig bedömning av stödet till ekologisk odling skall ingå i utredningen om ett utvecklat lanskapsvårdsstöd.
Utvecklat landskapsvårdsstöd
Enligt vår uppfattning finns det goda skäl att fördela de skattemedel som tillförs jordbruksnäringen så att vi åstadkommer en produktion av varor och tjänster som uppfyller konsumenternas behov och önskemål både när det gäller varor som köps och säljs på marknaden och de s.k. kollektiva nyttigheter som bl.a. biologisk mångfald och ett öppet och levande landskap utgör. Stödformen skall vara så utformad att den ger tydliga besked till bönderna om de villkor som råder för näringen. Den skall vara så entydig och lätt att administrera som möjligt. Den skall också vara förenlig med ett framtida medlemskap i EG. Detta kan uppnås genom en utveckling av landskapsvårdsstödet.
Riksdagen införde genom beslutet om landskapsvårdsstödet en möjlighet för samhället att på ett samhällsekonomiskt riktigt sätt betala för utförandet av tjänster som inte kan återfinnas på marknaden men som ändå är efterfrågade av svenska folket.
Under de år som stödet har funnits har de flesta av landets länsstyrelser upprättat program för bevarande av odlingslandskapets natur- och kulturmiljövärden. Till detta kommer åtgärdsprogram där nödvändiga åtgärder preciseras. För genomförandet har avtal om landskapsvård tecknats med jordbrukarna.
Men av den utvärdering av livsmedelspolitikens miljöeffekter som utförts av Naturvårdsverket i samarbete med Jordbruksverket och Riksantikvarieämbetet framgår att systemet för hantering av landskapsvårdsstödet inte fungerar tillfredsställande. Konstruktionen av det nuvarande stödsystemet gör att tillgängliga medel inte har använts fullt ut. Kvaliteten på åtgärderna är inte heller så god som den skulle kunna vara om administrationen var enklare.
Det finns också anledning att undersöka om de villkor som gäller för stödets användning är tillräckliga för att nå målet om en bevarad biologisk mångfald. Ytterligare styrmedel kan t.ex. behöva tillföras för att stimulera till ett tillfredsställande skydd av småbiotoper.
Regeringens förslag
Regeringen föreslår i prop. 1992/93:100 att arealbidrag införs från 1 juli 1993 och att villkoret för arealbidrag är att minst 15 % av stödarealen har anslutits till 1990 års omställningsprogram fr.o.m. 1993.
Det arealbidrag som regeringen föreslår är endast inriktat på lönsamheten i jordbruksnäringen, det tar inte någon som helst hänsyn till miljön och naturvården. Merparten kommer att hamna hos de stora spannmålsodlarna på slättbygderna.
I regeringsförslaget finns inte heller några krav på odlingsmetoder kopplade till bidraget. Dessutom omfattar kravet på 15 % omställning även de ekologiska odlarna, något som snarare stjälper än hjälper upp deras lönsamhet.
Enligt vår uppfattning bör inte ett nytt stödsystem införas på ett så ogenomtänkt sätt som regeringen nu föreslår. Såväl med hänsyn till bönderna, som återigen utsätts för regeringens kortsiktiga handlande, som svenska folket, vars skattemedel tas i anspråk, bör regeringen behandla införandet av ett nytt stödsystem med lite större noggrannhet.
Vårt förslag
Vi vill att stödet skall utformas så att förutsättningar för ett livskraftigt jordbruk bibehålles i hela landet, även skogs- och mellanbygderna.
Ett utvecklat landskapsvårdsstöd kan vara ett sätt att använda en del av de medel som samhället tillför jordbruksnäringen så att riksdagens mål för jordbrukspolitiken uppnås. Vi föreslår därför att riksdagen uppdrar åt regeringen att utreda ett förslag till införande av ett utvecklat landskapsvårdsstöd med en sådan utformning att de mål som beslutats för jordbrukspolitiken kan uppnås och att Sveriges åtagande för att säkerställa den biologiska mångfalden kan uppfyllas. Förslaget bör vara en utveckling av det nuvarande landskapsvårdsstödet så att även ekologisk odling stimuleras.
Förslaget bör föreläggas riksdagen för beslut senast i samband med behandlingen av 1994/95 års budget.
Övergångsåtgärder
Det är angeläget att bevara kontinuiteten i jordbrukspolitiken och därför bör vi fortsätta omställningsprogrammet med vissa justeringar. Av den anledningen föreslår vi att inkomststöden bibehålles under 1993/94 till ett belopp av 500 kr/ha. Stödet skall inte kopplas till krav på ytterligare omställning. Kostnaden för inkomststödet beräknas uppgå till ca 600 milj kr. Finansiering bör ske inom ramen för omställningsåtgärder i jordbruket.
Livsmedelsindustrin
Inom livsmedelsindustrin råder speciella förhållanden eftersom den är så starkt knuten till jordbruket och utformningen av jordbrukspolitiken. Detta gäller särskilt de största branscherna, mejeri-, slakteri- och charkuteribranscherna. Därför kan inte jordbruket ses isolerat från industrin. Livsmedelsindustrin behövs både som ett led för att avsätta jordbrukets produktion men också för att skapa annan sysselsättning inom områden med stor jordbruksproduktion.
Målsättningen för livsmedelspolitiken bör vara att livsmedelsindustrin skall arbeta som alla andra näringsgrenar där produktion, investeringar och export sker på affärsmässiga villkor, inte genom förhandlingar där kompensation ges för kostnadsutvecklingen.
Omställningen av jordbruket och ett närmande till europamarknaden innebär helt nya villkor för livsmedelsindustrin. Den gamla livsmedelspolitiken gynnade export av överskottsproduktion i form av stapelvaror. Nu måste branschen ställa om och anpassa sig till marknaden och export av förädlade livsmedel.
Sverige är idag ett av de renaste länderna i Europa. Vi har stora möjligheter att ytterligare utveckla denna kvalitet. Vi kan sälja det vi är bra på, nämligen livsmedel och livsmedelsråvaror av hög kvalitet. Möjligheterna finns alltså, men behovet av samordning och insatser för exportfrämjande åtgärder, i första hand i form av marknadsföring, kommer att vara stort under de nämaste åren. Vi anser därför att livsmedelsindustrin bör få ett tidsbegränsat stöd för att marknadsföra svenska förädlade livsmedel av hög kvalitet. Regeringen bör återkomma med förslag i samband med kompletteringspropositionen. Livsmedelsindustrin har genom åren satsat alldeles för lite på forskning och utveckling. Det kommer att bli ett handikapp järmfört med våra konkurrentländer. Därför måste satsningarna på forskning och utveckling höjas inom företagen. Även den samhälleliga forskningen bör omprioriteras från ensidiga satsningar inom jordbruket till förmån för en industriell syn på forskningen. Till detta återkommer vi i samband med behandlingen av forskningspropositionen.
Det svenska jordbruket och EG
Ett eventuellt svenskt medlemskap i EG innebär en anpassning till EG:s gemensamma jordbrukspolitik. En viktig fråga är då om detta kräver förändringar i den livsmedelspolitiska reformen från 1990. Vår utgångspunkt är klar. Den omställning det svenska jordbruket nu är inne i är en effektiv förberedelse för EG-anslutning. När omställningen är genomförd kommer ett konkurrenskraftigt svenskt jordbruk att gå in i EG. Vi har i tidigare sammanhang sagt att en anpassning till EG:s system måste anstå till efter den svenska folkomröstningen. Ytterligare ett skäl att skynda långsamt är att EG håller på att genomföra en jordbrukspolitisk reform. Det första beslutet täcker perioden fram till 1996, vad som kommer därefter vet vi inte. Ett kommande GATT-avtal får också betydelse för den svenska EG-anpassningen. Men även här återstår en del frågor att klara ut. Det finns skäl att vänta och se vad vi skall anpassa oss till.
Den viktiga frågan är nu att utforma en förhandlingslinje inför EG-förhandlingarna där realistiska svenska krav kan påverka vårt jordbruks framtid efter ett eventuellt medlemskap.
Det gäller stödformerna till jordbruket som skall utformas så att de prioriterar den biologiska mångfalden och ett öppet och varierat kulturlandskap.
Det gäller att de områden i vårt land -- förutom skogslänen också Gotland och Öland -- som drabbas av industriell tillbakagång skall komma ifråga för EG:s regionalpolitiska stödformer. EG:s regler bör också kompletteras så att hänsyn tas till de speciella förutsättningar som råder för Norrlandsjordbruket.
Det gäller också kraven på att de svenska reglerna för djurhållning och livsmedelshygien får bibehållas. I detta sammanhang spelar våra miljöavgifter på kemikalier för att minska användningen i jordbruket en viktig roll. Att inte hävda dem skulle vara att ta ifrån det svenska jordbruket kvalitetsfördelar som kan utnyttjas på den europeiska livsmedelsmarknaden. Sverige skall också hävda kravet på märkning av innehåll och ursprungsland.
Beträffande kvotsystemet på t.ex. mjölk råder det tack vare avregleringen balans på den svenska marknaden. Vi skall inte behöva gå in i EG:s kvotsystem. Vi hävdar också att hänsyn tas till avregleringen när storleken på Sveriges bidrag till EG:s budget beräknas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår regeringens förslag till införande av arealbidrag budgetåret 1993/94,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utredning om ett utvecklat landskapsvårdsstöd med den inriktning som motionen anger,
3. att riksdagen till anslaget B 10 Omställningsåtgärder i jordbruket m.m. anvisar 1 965 501 000 kr, dvs. 246 500 000 kr mindre än regeringens förslag,
4. att riksdagen beslutar att inom ramen för anslaget B 10 Omställningsåtgärder i jordbruket m.m. omfördela 25 000 000 kr till stöd för ekologisk odling,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om omvandling av prisregleringsavgiften till miljöavgift,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en förlängning av inkomststödet och dess finansiering,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett tidsbegränsat marknadsföringsstöd för svenska kvalitetslivsmedel,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om de svenska kraven i medlemskapsförhandlingarna,1
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om framtagande av en nationell aktionsplan för bevarande av den biologiska mångfalden.
Stockholm den 26 januari 1993 Margareta Winberg (s) Inga-Britt Johansson( s) Åke Selberg (s) Inge Carlsson (s) Kaj Larsson (s) Ulla Pettersson (s) Sinikka Bohlin (s) Lena Klevenås (s) Sverre Palm (s) Berndt Ekholm (s) 1 Yrkande 8 hänvisat till UU