Inledning
Under senare år har betydelsen av att säkra och förnya försörjningsmöjligheterna i glesbygderna fått ökad uppmärksamhet. De negativa följderna av en kontinuerlig avfolkning samt glesbygdernas positiva roll i landets ekonomiska, sociala och kulturella liv har erkänts som en samhällsfråga av nationell vikt. Det regionalpolitiska arbetet har därmed kommit att få nya inslag. En särskild myndighet har skapats för att på ett mer övergripande sätt arbeta med glesbygdernas problem och förverkliga målet att ta till vara deras utvecklingsmöjligheter, Glesbygdsmyndigheten.
Åtgärdsprogrammet för jordbruket i norra Sverige
Ett uttryck för den här beskrivna strävan var det sedan 1987 löpande särskilda åtgärdsprogrammet för jordbruket i norra Sverige. Programmet hade en bred landsbygdspolitisk karaktär. Syftet var att genom att stimulera kompetens och nyorientering av lokala småskaliga verksamheter bidra till att ge glesbygderna nytt liv och kompensera för minskad sysselsättning i det mer traditionella jord- och skogsbruket.
Programmet har haft sin tillämpning i de sju skogslänen. Det har verkat under budgetåren 1987/88--1991/92. Den utvärdering som gjorts av Jordbruksverket (f.d. Lantbruksstyrelsen) har gett en mycket positiv bild av resultaten. Inom ramen för programmet har initierats 280 projekt. Verksamheten har varit av mycket mångsidig natur. Ett brett spektrum av åtgärder har genomförts. Genomförandet har präglats av verklighetsnärhet och effektivitet. Anslagets flexibla natur har uppmuntrat till initiativ och nytänkande såväl hos ansvariga länsorgan (lantbruksnämnder/lantbruksenheter) som hos lokalbefolkningen. Nya verksamheter har startats. Nya grupper människor har kunnat aktivera sig. Kompetensutveckling har skett, vilket bidragit till att ge programmet en långsiktig effekt. Anslagets form har visat sig överlägset de mer traditionella stödformerna.
Bland de åtgärder och effekter som tagit form under programperioden kan nämnas:utbildning syftande till genererad småföretagarkompetens nya ekologiskt inriktade former av lantbruk utveckling av kombinationen och binäringen till de traditionella jord- och skogsbruken nya självständiga småföretag aktivering av kvinnornas självständiga roll i glesbygden.
Detta anslag, som representerat en delvis ny och mer dynamisk stödform, avskaffades på förslag av jordbruksdepartementet vid budgetårets slut 30 juni 1992.
Denna åtgärd är att beklaga och den rimmar illa med de politiska riktlinjerna för nutida svensk glesbygdspolitik. Just denna direkta, flexibla och offensiva form av stöd borde vara ett naturligt inslag i modern glesbygdspolitik. Den stämmer också ovanligt väl med andra mer generella samhällspolitiska mål, inte minst på jämställdhetens område.
Vi är medvetna om att budgetläget f.n. inte är gynnsamt för ökade statliga utgifter. Men just av detta skäl är det viktigt att slå vakt om sådana statliga program som är effektiva och förnyande. Därför bör ett anslag av samma karaktär som åtgärdsprogrammet för norra Sverige på nytt införas i budgeten. Det tidigare programmets omfattning var så pass blygsam, att det utan särskild svårighet bör kunna inpassas i den totala ramen för regional- och jordbrukspolitiken. Dels kan till någon del en omprioritering inom länsanslagen eller inom det livsmedelspolitiska omställningsprogrammet ge utrymme. Förenklingar inom administrationen och en viss ökning av dess inkomstbeting kan möjligen också bidra med ett mindre utrymme. Erfarenheten talar uttryckligen för att en fortsättning av programmet är värt detta. Regeringen bör återkomma med förslag i enlighet med motionen.
Norra Sveriges jordbruk och EG-frågan
I de aktuella förhandlingarna om svenskt medlemskap i EG är jordbruksfrågorna bland de mest komplicerade och svårlösta. Detta har sin bakgrund i de helt olika jordbrukspolitiska system som råder i Sverige och Gemenskapen.
1990 års livsmedelspolitiska beslut togs i ovanligt bred enighet i den svenska riksdagen. Det betonades, att den svenska livsmedelspolitiken därmed fastlades på lång sikt. Lantbruket skulle nu kunna arbeta enligt klara omställningsregler och mål.
Innebörden i beslutet var i korthet attdet gamla reglerings- och subventionssystemet skulle avvecklas spannmåls- och mjölköverskotten skulle bringas ner en ekologisk inriktning av jordbruket skulle stimuleras ett flexibelt gränsskydd skulle behållas under en övergångsperiod jordbruket i norra Sverige skulle behålla det särskilda regionalpolitiskt motiverade stödet.
Beslutet, som gick parallellt med en ny, ambitiösare djurskyddslag, innebär en radikal förändring och ett övergivande av det gamla regleringssystemet.
I motsats härtill har EG behållit sitt komplicerade reglerings- och subventionssystem med endast smärre modifikationer. Det har hittills visat sig politiskt svårt att reformera systemet i grunden.
För Sveriges vidkommande vore det onaturligt att återgå till en typ av regleringsekonomi som vi tagit avgörande steg för att avskaffa. Det skulle också innebära, att de långsiktiga riktlinjer och signaler vi gett de svenska lantbrukarna efter endast två år skulle kastas om. Det skulle också innebära att Sverige i GATT-sammanhang plötsligt skulle företräda en helt annan linje än tidigare.
För jordbruket i norra Sverige är en övergång till EG- systemet förknippad med ett flertal negativa konsekvenser. EG-systemet gynnar relativt sett spannmålsodlingen och missgynnar vid en given total stödram animalieproduktionen, som är den dominerande i norra Sveriges jordbruk.
Dessa omständigheter måste noga beaktas i förhandlingarna om medlemskap. Med hänsyn till klimat, geografiskt läge och produktionsstruktur måste förhandlingarna utmynna i regler, som är förenliga med ett bibehållet norrländskt jordbruk i nuvarande omfattning. De signaler som hittills hörts från EG-håll rörande hänsynen till s.k. subarktiska områdens förhållanden talar för att ett sådant mål är realistiskt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett åtgärdsprogram för jordbruket i norra Sverige,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om jordbruket i norra Sverige och EG-förhandlingarna.1
Stockholm den 26 januari 1993 Nils-Olof Gustafsson (s) Berit Andnor (s) 1 Yrkande 2 hänvisat till UU