Getnäringen är en liten ''nischproduktion'' inom det svenska jordbruket, medan man t.ex. i Norge utövar den i mycket större omfattning. För Medelhavsländerna inom EG har getnäringen en stor betydelse. Getnäringen finns främst i norra Sverige och det är också där som produkterna konsumeras. I samband med livsmedelspolitiska beslutet 1990 belutade riksdagen om uppräkning av getstödet inom ramen för det så kallade Norrlandsstödet.
Getnäringen har många fördelar. Eftersom getägaren själv förädlar råvaran hemma på gården så är man inte beroende av intransporter av mjölken flera gånger i veckan. Det gör den till en utmärkt kompletterande sysselsättning i glesbygden, speciellt för kvinnorna inom jordbruket, småskalig produktion och vidareförädling främjas och den gamla kulturtraditionen lever vidare.
Getnäringen bör därför stimuleras. Ett sätt är att jämställa getterna med fåren inom Norrlandsstödet. En särskild satsning på marknadsföringsåtgärder behövs och kan genomföras med medel från jordbrukets omställning.
Under den senare halvan av 70-talet kom rapporter om en sjukdom hos getter som yttrade sig i bl.a. en långsam progressiv förlamning. Sjukdomen gavs så småningom namnet CAE, Caprin Arthrit och Encephalit. I dag vet man att detta är ett mycket vanligt smittagens i många länder. Ändå är många veterinärers kunskap om sjukdomen svag. Forskning har gjorts om smittämnet och smittospridning, men mycket återstår, t.ex. att spridningen av sjukdomen fås under kontroll. Allra helst skall den utrotas och därför behövs det ett CAE-program.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utökat stöd för getnäringen inom Norrlandsstödet samt att ett CAE-program behövs i Sverige.
Stockholm den 26 januari 1993 Sinikka Bohlin (s) Sigrid Bolkéus (s)