Jordbruket på Gotland utgör grunden för en mycket stor del av sysselsättningen på ön. Det gäller såväl primärproduktionens sysselsättningseffekter på landsbygden som livsmedelsindustrin som till stor del är koncentrerad till Visby. Jordbrukets regionalpolitiska betydelse har förstärkts allt mer med anledning av att arbetsmarknaden i sin helhet under senare år varit vikande på Gotland.
Sambandet mellan jordbruk och bevarande av de riksintressanta natur- och landskapsmiljöerna på Gotland är mycket starkt. Naturvårdsenheten inom Länsstyrelsen på Gotland ser en vikande lantbruksnäring som ett hot mot de stora natur- och kulturvärden som man har till uppgift att värna om. Bl a krävs i stor utsträckning betesdrift för att klara öppethållandet av vissa marker samt säkerställande av bevarandeintressen.
Den efter jordbruket viktigaste näringsgrenen på Gotland, turismen, bygger till stor del på det gotländska kulturlandskapets utseende. Drastiska produktionsbegränsningar eller förändringar av produktionen inom jordbruket som påverkar landskapsbilden påtagligt kan på sikt innebära en minskande turistnäring.
En vikande lantbruksnäring innebär ett hot mot lantbruks- och livsmedelsnäringarna på Gotland i sin helhet. Den konkurrenssituation som livsmedelsnäringen tvingas in i förutsätter en mycket rationell hantering i alla produktionsled. Ö-läget gör att livsmedelsproduktionen på Gotland är helt hänvisad till den råvaruproduktion som sker inom länet. Enligt livsmedelsindustrin på Gotland får inte produktionsvolymen minska om man skall klara en fortsatt drift.
Regeringens förslag att l5 procent av stödarealen skall läggas i omställning kommer väsentligt att minska jordbruksproduktionen på Gotland. Åtgärden innebär ett starkt hot mot livsmedelsnäringens överlevnad på ön.
EGs jordbrukspolitik innehåller i stor utsträckning regionalpolitiska hänsynstaganden. Därutöver har de enskilda EG-länderna en mångfald stödåtgärder för att i vissa områden stimulera jordbruksproduktionen. I flera fall utgår stöden med motiv som i stor utsträckning kan anföras för den gotländska lantbruksnäringen. Det finns all anledning att utgå från att ett regionalt stöd till lantbruket på Gotland skulle accepteras av EG vid ett svenskt medlemskap.
Med hänsyn till de förestående förhandlingarna om villkoren för svenskt medlemskap i EG ser jag det som mycket angeläget att frågan om regionalpolitiskt stöd till lantbruksnäringen på Gotland snarast aktualiseras. Vidare är det angeläget att den i praktiken påtvingade omställningen av l5 procent av stödarealen inte kommer att genomföras på Gotland eftersom den direkt kommer att motverka målet att skapa underlag för en rationell livsmedelsindustri.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1.att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om regionalpolitiskt stöd till lantbruksnäringen på Gotland,
2. att riksdagen beslutar att kravet på l5 % omställning av stödarealen inte skall genomföras på Gotland med tanke på livsmedelsnäringens överlevnad på ön.
Stockholm den 22 januari 1993 Gunhild Bolander (c)