Den svenska pälsdjursnäringen har under de senaste åren varit drabbad av allvarliga problem. En överproduktion i världen av farmade pälsdjursskinn i kombination med milda vintrar har gjort efterfrågan starkt begränsad. Detta har lett till starkt försämrad lönsamhet vilket har bidragit till en pågående reducering av produktionen. Denna reducering av produktionen har skett och sker såväl inom Sverige som i andra länder. Den nuvarande situationen visar en tendens till balans i förhållandet produktion -- konsumtion.
Dock är situationen fortfarande sådan att lönsamheten i näringen är mycket låg, och den ekonomiska belastningen av i stort sett alla företag inom näringen är mycket oroande. Dessutom tillkommer att denna minskning av produktionen också har lett till en minskad efterfrågan på avfallsprodukter från fisket (60 % av den landade fisken går till pälsdjursfoder huvudsakligen i form av rens och andra biprodukter från beredningsindustrin), liksom från slakten när avfallet därifrån måste avyttras till annat än till foder för mink och räv.
Förhållandet har givetvis lett till en minskad verksamhet inom näringen och då åtskilliga farmer lagts ner inneburit en mängd förlorade arbetstillfällen. Detta ofta i glesbygder och på landsbygd där möjligheterna till andra arbeten är starkt begränsade eller saknas helt. I det nuvarande krisläget kan ytterligare hundratals personer tvingas sluta med pälsdjursuppfödningen och en konsekvens av detta blir en dramatisk ökning av arbetslösheten i redan hårt drabbade regioner, liksom en betydande kapitalförstöring.
Den svenska pälsdjursnäringen, liksom näringen i övrigt i Skandinavien, har utvecklats till världsledande på olika områden. Detta gäller förutom själva uppfödningen också farmteknologi, djurskyddsfrågor, miljöaspekter osv. Det är således inte bara skinnen som tas tillvara och används, utan även avfallet i form av gödsel, fett och slaktkroppar. Dessa avfallsprodukter utnyttjas så att de främjar god miljö och ersätter miljöfarliga produkter.
De skinn som produceras i Sverige går i huvudsak på export och ger exportinkomster till landet. Inför ett närmande till EG är det också viktigt att denna närings framtidsmöjligheter noga blir analyserade. I EG-länder som exempelvis Danmark utgår i dag ekonomiskt stöd till näringen i form av lönestöd och reducerad arbetsgivaravgift för exporten. Även i Norge, Finland och Canada förekommer stöd av skilda slag och storlekar.
Under normala betingelser är pälsdjursnäringen stark nog att klara sig själv. Förhoppningsvis kommer den också att vara en stark exportnäring i framtiden. Dock kommer problemen att kvarstå under en övergångstid till dess att en korrekt balans har uppstått mellan världsproduktion och världskonsumtion.
För att svensk pälsdjursnäring skall kunna kvarleva och stå konkurrenskraftig som exportindustri i framtiden är det viktigt att samhället uppmärksammar näringens problem. Tidigare motioner liksom uppvaktningar från näringen har redan tidigare pekat på dessa problem men då problemen kvarstår finns det anledning att åter aktualisera frågan. Det vore därför lämpligt med en översyn av möjligheterna att under en begränsad tid bistå näringen med tillfälligt stöd.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär en utredning om möjligheterna att bistå svensk pälsdjursnäring med stöd i enlighet med vad i motionen anförts.
Stockholm den 26 januari 1993 Sven-Olof Petersson (c)