Det livsmedelspolitiska beslutet från juni 1990 innebar bl.a. att livsmedelsproduktionen i vårt land skulle minskas för att anpassas till den inhemska efterfrågan. Därmed skulle vi bli kvitt en förlustbringande överproduktion.
Folkpartiet liberalerna -- som stod bakom 1990 års beslut -- har sedan 1986 kämpat för att en generell arealersättning skulle införas. Tanken är att genom denna ersätta för de kollektiva nyttigheter i form av levande landsbygder, livsmedelsberedskap, landskapsvård m.m. som jordbruket tillför samhället. Förslaget har inledningsvis väckt starka invändningar -- inte minst från LRF -- och vi fick släppa detta krav från folkpartiets sida när vi 1990 förhandlade med andra partier om en bred uppgörelse om den nya jordbrukspolitiken.
Ett inslag i 1990 års beslut var dock införandet av en begränsad och temporär arealersättning. Erfarenheterna från denna och EG:s utveckling mot arealstöd har ökat intresset och belyst de många fördelar som är förenade med en generell och permanent arealersättning.
Vi har i folkpartiet liberalerna saknat resurser att utveckla vårt förslag men Svenska Naturskyddsföreningen (SNF) har i dagarna kommit ut med en rapport betitlad: Generell och värdedifferentierad arealersättning. I rapporten har man uttömmande belyst fördelarna med en generell arealersättning och på ett mycket konstruktivt sätt redovisat ett poängsättningsförslag för all åker- och betesmark som kan ligga till grund för att fastställa ersättningsbeloppets storlek.
De parametrar som ligger till grund för poängberäkningen är relaterade till markens betydelse ur naturvårdssynpunkt, ur kulturmiljösynpunkt, ur beredskapssynpunkt m.m. Med anledning härav och då den begränsade jordbruksmark som finns i mellanbygd och skogsbygd är särskilt skyddsvärd har SNF:s förslag stor betydelse för jordbruket i sådana bygder som relativt sett erhåller hög arealersättning.
Vi är underkunniga om att den s.k. Omställningskommissionen -- som skall ge förslag om anpassning av vår jordbrukspolitik mot EG:s och som nu utreder förslaget om arealersättning -- har tagit del av SNF:s förslag. Men det brådskar. Stefan Edman och andra framstående biologer har påvisat att 1990 års beslut om marknadsanpassning av jordbruket nu leder till rask utslagning av ur flora- och faunasynpunkt oerhört värdefull jordbruksmark i mellanbygd och skogsbygd därför att beslutet inte som folkpartiet liberalerna föreslagit kombinerades med arealersättning.
Regeringen har i sin regeringsförklaring bl.a. framhållit att ambitionen är att Sverige skall ha en stark och konkurrenskraftig jordbruksnäring den dag vi kommer med i EG.
Tyvärr kan vi inte finna att förslagen i årets budgetproposition 1992/93:100 lever upp till denna ambition.
Den svenska prisnivån på spannmål kommer att ligga väsentligt under EG:s och regeringen kräver vidare en fortsättning av vårt system för att ta åkermark ur produktion som innebär att vi från och med 1993 kommer att ha ca 28 % av vår areal ur produktion medan motsvarande krav inom EG ligger på 15 %.
Eftersom 1990 års beslut i den del den avsåg att skapa balans mellan produktion och konsumtion i landet genom EG-ansökan är överspelat, är det inte motiverat att fortsätta vårt omställningsprogram. Vi bör inrikta oss mot EG-marknaden och i det perspektivet synes vi ha större möjligheter att konkurrera med vegetabilier än med animalier.
Inom EG tar man ett helt annat ansvar för jordbruket i mellanbygd och skogsbygd än vi för närvarande gör i Sverige.
För att förhindra fortsatt utslagning av jordbruk i bl.a. Värmland, Småland och Östergötland som har förutsättningar att överleva i EG-gemenskap är det angeläget att svenskt jordbruk får samma förutsättningar som EG:s. Vi är övertygade om att det regionala stöd som EG:s bönder får för vår del kan lämnas genom en sådan arealersättning som SFS föreslår.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om angelägenheten av en snabbare EG-anpassning.
Stockholm den 25 januari 1993 Isa Halvarsson (fp) Charlotte Branting (fp) Karl-Göran Biörsmark (fp)