När Sverige blir EG-medlem kommer livsmedelsmarknaden att radikalt förändras. Utbudet av utländska livsmedel kommer att öka. För att Sveriges jordbruk och livsmedelsindustri ska klara konkurrensen måste importökningen balanseras av svensk export och ett ökat marknadstillträde.
Svenskt jordbruk domineras av animalieproduktion där mjölk, mejeriprodukter, nöt- och griskött dominerar. Animalieproduktionen svarade år 1991 för 18 miljarder av jordbrukets totala intäkter på 28 miljarder. Två tredjedelar av de heltidssysselsatta jordbrukarna har mjölkproduktion, i vissa län mer.
I Kalmar och Skaraborgs län som är landets mest husdjurstäta finns drygt 8 % i vardera länet av landets mjölkkor. Kalmar län svarade för närmare 8 % av det totala värdet för rikets animalieprodukter, närmare 1,5 miljarder kr. Genom multiplikatoreffekter i övriga led i livsmedelsnäringen uppgår värdet av den samlade produktionen till långt högre belopp.
För Kalmar län, där jord- och skogsbruk direkt eller indirekt sysselsätter 29 % av den yrkesverksamma befolkningen, är konkurrensneutraliteten gentemot omvärlden avgörande för utvecklingen av länets jordbruk och förädlingsindustri. Eftersom närmare 80 % av jord- och skogsfastigheterna ägs av enskilda med stort inslag av kombinationen jord/skog är ett livskraftigt jordbruk viktigt för den regionalpolitiska balansen i sydöstra Sverige. Den negativa lönsamhetsutvecklingen i skogsbruket har förstärkt effekterna av försämringarna inom jordbruket.
Regeringen har uttalat att Sverige ska ha ett starkt och konkurrenskraftigt lantbruk den dag då vi blir medlemmar i EG. Enligt min mening innebär det att södra Sveriges skogs- och mellanbygder samt Öland och Gotland skall omfattas av ett stödområde motsvarande det som finns i EG. Det är angeläget att Sverige i EG-förhandlingarna för fram den frågan med kraft. Bakgrunden är att dessa områden genom sämre klimat, struktur och små möjligheter till alternativ produktion har fördyringar i produktionsledet, som är att jämföra med situationen i södra Norrland, i förhållande till slättbygd.
På Öland finns mer än 20 % av arbetstillfällena i direkt jordbruksverksamhet vilken därför självklart är av en mycket stor betydelse för sysselsättningen.
Ett kombinerat djur/arealstöd är en förutsättning för att jordbruket ska förbli en livskraftig näring i dessa bygder. Inte minst gäller detta för att bevara den biologiska mångfalden i odlingslandskapet i enlighet med det jordbrukspolitiska beslutet från 1991.
Ett rimligt mål bör vara att svensk jordbruksproduktion ligger i nivå med konsumtionsutrymmet i landet. Årsmånsvariationer och svängningar i konsumtionen leder då till att tillfälliga överskott måste kunna avsättas på den internationella marknaden, om inte priset till producenten skall sjunka till en oacceptabel nivå. Prispress i primärledet verkar enligt utredningar inte slå igenom i konsumtionsledet, varför ensidiga sänkningar av gränsskyddet är ett ineffektivt instrument för att sänka matpriserna. Svensk jordbruksproduktion har strävat efter att hävda en fortsatt ambitiös kvalitets- och miljöprofil inom jordbruket. Sämre konkurrensvillkor än för bönderna inom EG hotar denna målsättning.
Redan i dag ökar importen av t.ex. kött till Sverige med stöd av exportbidrag från det exporterande landet och/eller EG. Det gäller även från länder med klart lägre krav på kvalitet och etik i djurhållningen. Från januari till november 1992 ökade importen av nötkött med 53 % till 24,2 ton, vilket är 18% av Sveriges totala nötköttskonsumtion. Grisköttsimporten ökade under samma tid med 5 % till 20,2 ton vilket är 8 % av den svenska konsumtionen. Ca hälften av importen kommer från Danmark.
Detta har lett till stora prissänkningar i primärledet och därmed ett stort intäktsbortfall för svenska svinproducenter.
Enligt jordbruksbeslutet från 1990 skall svenskt griskött avsättas på den svenska marknaden. Med hjälp av EGs exportbidrag kan bl.a. överskottet av danskt griskött dumpas i Sverige, med denna prispress på svenska producenter som följd. Man kan fråga sig om detta var avsikten med denna del av jordbruksbeslutet.
Med hänsyn taget till pris- och kostnadsutveckling 1993, 1992 års torka, föreslaget arealbidrag och trädeskravet på 15 % är det mycket som tyder på att ersättningen för eget arbete och eget kapital kommer att minska mycket drastiskt för merparten av jordbrukare under 1993, t.o.m. negativa resultat.
Länsstyrelsen i Kalmar län uppger att en typgård i länet med 50 mjölkkor förlorar ca 40 000 kr för varje 10-öring som mjölkpriset faller. För en typgård med svinproduktion med 40--45 suggor räknar man med en minskning av ersättningen mellan 1991 och 1993 med 2/3, från 133 000 till 46 000. Detta är alarmerande siffror och understryker betydelsen av produktionsbalans och exportmöjligheter.
EG-anpassningen av svenskt jordbruk bygger bl.a. på att prissänkningar skall kompenseras med motsvarande kostnadssänkningar. Den sänkning av införselavgiften på proteinfodermedel med 30 % som gjorts från årsskiftet har dock till stora delar neutraliserats av kronans depreciering. Samma sak gäller prisregleringsavgiften. En förstärkning av exportbidragen för kött och införande av exportstöd för mjölkprodukter borde därför tas upp till nytt övervägande. Finansiering skulle kunna ske via importavgifterna för motsvarande produkter.
Svensk hårdost har erkänt hög kvalitet, men ostexport är i princip omöjlig idag som en följd av 1990 års jordbruksbeslut. Riksdagsbeslutet baserades då på ett förväntat snabbt GATT-avtal. Detta avtal är ännu inte undertecknat och under tiden består de stora skillnaderna i exportstöd mellan jordbruket i Sverige och EG. De förutsättningar som förelåg i samband med det jordbrukspolitiska beslutet 1990 har således ändrats. Trots detta ha de delar av beslutet som rör exportstöd för mjölkprodukter genomförts. Diskrepansen mellan svenska införselavgifter och exportstöd inom EG för exempelvis ost är av den omfattningen att det är lönsamt att exportera till Sverige. Av förklarliga skäl har svenska livsmedel svårt att hävda sig på den gemensamma marknaden och kommer vid ett svenskt EG-inträde att ha alltför små marknadsandelar.
Det finns säkert ytterligare möjligheter till effektiviseringar inom svensk livsmedelsproduktion, inte minst i förädlingsleden, men enbart rationaliseringar räcker inte för att få en balans i marknadsförutsättningarna. Man må vara kritisk till subventionssystemen i EG, men nu finns de. Sverige har en mycket hög ambition vad gäller EG- anpassning på olika områden. Det är viktigt att detta gäller även basnäringarnas förutsättningar. Ska vi uppfylla deklarationen om ett livskraftigt svenskt jordbruk vid EG- inträde torde det vara nödvändigt att redan innan inträdet i större utsträckning acceptera även EGs i sig tveksamma subventionssystem för jordbruket.
Som EG-anhängare är jag mycket angelägen om att bevara ett livskraftigt svenskt jordbruk, därför att detta kan bli direkt avgörande för att befolkningen i landsbygden skall rösta för ett svenskt EG-medlemskap i den kommande folkomröstningen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om jordbrukets situation i södra Sveriges skogs- och mellanbygd samt på Öland och Gotland,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om angelägenheten av en snabbare EG-anpassning av svenskt jordbruk.
Stockholm den 26 januari 1993 Christer Lindblom (fp)