Begreppet ''En levande landsbygd'' har gjort sitt intåg i de flesta människors medvetande såsom något positivt och värdefullt. Av naturliga skäl har begreppet olika innebörd för olika individer. För stadsbon betyder det ofta rekreation, skönhetsupplevelse och pittoreska bildmotiv. Dessbättre hörs också allt oftare en uttryckt medvetenhet om att det svenska odlingslandskapet står för kvalitet och trygghet i livsmedelsförsörjningen.
För dem som bor och verkar på landsbygden och som har sin utkomst därifrån, handlar det om mer konkreta och jordnära faktorer. Vi avser här närmast lantbrukarna, de som alltså representerar den givna basnäringen i sammanhanget. Utan ett livskraftigt jordbruk kan ingen levande landsbygd existera!
För lantbrukaren handlar det om möjligheten att överleva som yrkesman och att kunna ge den unga generationen en smula framtidstro. Det gäller frågan om att kunna fortsätta tillhandahålla hälsosamma animalie- och vegetabilieprodukter till konsumenterna och att odla energiråvaror och andra miljövänliga produkter. Det handlar också om att kunna fortsätta vara miljövårdaren som alltid finns på plats och som är garanten för ''det öppna landskapet''.
Idag är oron stor. De ekonomiska förutsättningarna har starkt försämrats och näringens framtid ter sig mycket osäker.
1990 års jordbrukspolitiska beslut innebar för jordbrukarna radikala förändringar. Genom det sk omställningsprogrammet skulle stora arealer tas ur livsmedelsproduktion, statens exportstöd minskades drastiskt m.m. Sammantaget syftade riksdagsbeslutet till att ''balans'' skulle uppnås. Även om beslutet hade stora brister var det dock en väsentlig förbättring jämfört med utredningsförslag och jämfört med dåvarande regerings proposition.
Numera har 1990 års beslut, i väsentliga avseenden, förlorat sin aktualitet.
Det som framför allt är en ny och avgörande faktor i sammanhanget är Sveriges medlemskapsansökan till EG. Jordbruksministern har för sin del gjort entydiga uttalanden, innebärande att svenskt jordbruk vid närmandet till EG skall ''fasas in'' så att det förblir konkurrenskraftigt fram till och efter ett medlemskap. Vi delar denna uppfattning. Tyvärr har inte realismen tillåtits få fullt genomslag i regeringens budgetproposition. Om inte förändringar görs på vissa punkter, hotas ''infasningen''. Då kan EG:s jordbruk konkurrera ut svenskt jordbruk genom att ''lyfta'' sina produkter över gränsen med hjälp av EG:s exportbidrag. Då hotas ''en levande landsbygd'' i Sverige.
Ett exempel är att det i budgetpropositionen föreslås att inlösenpriset för spannmål för budgetåret 1993/94 bör vara 90 öre per kg. Inom EG-länderna kommer det sammanlagda spannmålspriset dvs. inlösenpriset + arealbidraget att ligga betydligt över det som är föreslaget skall gälla i Sverige.
En höjd ersättningsnivå för spannmål skulle bättre överensstämma med Sveriges intentioner om en anpassning av svensk jordbrukspolitik till EG.
Därför bör enligt vår mening inlösenpriset för spannmål vara detsamma 1993 som 1992 dvs. 1 kr per kg.
Det som ovan sagts skulle, inte minst, vara av betydelse för det mellansvenska lantbruket. Vi vill i den här motionen dessutom peka på den särställning som vi menar gäller för lantbruket i Uppsala län och Västmanlands län. Det vi avser är att vi här befinner oss i Sveriges mest expansiva område med Uppsala och Västerås som centrum i respektive län och med närheten till Stockholm. Av den pågående regionsindelningen framgår att Mälarregionen kommer att få en särskild tyngd, både befolkningsmässigt och i andra avseenden. De två Mälarlän vi här berör har både stora slättbygder och skogsbygder. Här finns en bra bas för livsmedelsförsörjningen i en expanderande region.
Lantbrukets betydelse i de båda länen är stor. Karaktären på företagen är varierande. I de norra delarna och i synnerhet i Bergslagsområdet dominerar djurhållning i kombination med skogsbruk, medan spannmålsgårdarna är i övervägande antal i de södra delarna.
Åkerarealen var 1991 i Uppsala län 153 750 ha fördelade på 3 078 företag vilket betyder 50 ha i genomsnitt. Den omställda marken var samma år nära 32 000 ha = 25% av stödberättigad areal. Anslutningen till omställningen är av lättförklarliga orsaker varierande i omfattning. På många kreatursgårdar kan det ha sina praktiska problem att hitta en tillräckligt stor areal för omställning.
Åkerarealen var 1991 i Västmanlands län 124 361 ha fördelade på 2 504 företag vilket ger en genomsnittlig medelareal på nära 50 ha. Den omställda arealen var samma år över 31 % av stödberättigad areal.
För landet i dess helhet är omställningsarealen 19% av stödberättigad areal. Lantbrukarna i C- och U- län har verkligen försökt att följa riksdagens beslut. Ovan angivna siffror visar att man med stor råge fullgjort sitt beting i omställningsprogrammet! Det kan därför hävdas att någon ytterligare omställning rätteligen inte borde avkrävas jordbrukarna i C-län och U-län.
Även om det samlade jordbruket i C- län och U- län har ställt om stora arealer, kommer kravet att varje jordbrukare skall ha minst 15% av stödarealen ansluten till 1990 års omställningsprogram fr o m 1993 att innebära att ytterligare några procent av åkerarealen måste ställas om. Genom denna ytterligare bantning av den mellansvenska jordbruksproduktionen följer fortsatt minskning av arbetstillfällen i leden efter den direkta jordbruksproduktionen, alltifrån åkerinäring till färdigproducerade livsmedel.
Vi vänder oss framför allt mot att beskedet om den nya omställningen kommer så sent. Med tanke på att den innevarande skördesäsongen redan inletts med höstsådden, som var omfattande, att annan mark är kontrakterad eller avsedd för djurfoder m m. faller förslaget på sin egen orimlighet. Förslaget måste därför avvisas.
Det finns skäl att i det här sammanhanget mera allmänt påtala vikten av att besked om förändringar i jordbrukspolitiken måste komma i sådan tid att lantbrukarna ges rimliga förutsättningar att inrätta sig efter detta. Jordbruket är en näring som i flera avseenden kräver framförhållning för att kunna ge ett godtagbart resultat.
När skördeskadeskyddet förändrades i slutet av 80-talet infördes stora skördeområden. Det innebar att områden med i stort samma avkastning sammanslogs till ett skördeområde. Det var markens avkastningsförmåga som bestämde gränserna. I våra län kan nu ett skördeområde sträcka sig från södra delarna med stora slätter till delar i norr och i Bergslagen som kännetecknas av småbrutna skogsbygder. De senare områdena är med andra ord av Norrlandskaraktär, det gäller inte bara skördemässigt utan också strukturen på gårdarna.
I det arbete som pågår med att, inför EG, dra gränser för kommande regionala stödområden förefaller det som om man alltför mycket utgår från nuvarande skördeområden. Det ger enligt vår mening en felaktig gränsdragning där hänsyn inte tas till gårdarnas struktur. Det finns mycket som talar för att större områden, än som idag planeras, hänförs till kommande regionala stödområden. Till dessa hör delar av Västmanlands län och Uppsala län. Det är därför enligt vår mening angeläget att man, i stället för att strikt följa gränserna för nuvarande stora skördeområden, beaktar de faktiska förhållanden som bör vara avgörande i sammanhanget.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att inlösenpriset på spannmål för 1993 års skörd skall vara 1 kr per kg,
2. att riksdagen beslutar att kravet på 15 procents omställning ej skall gälla för 1993,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tidigare besked till lantbrukarna,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om det regionala stödområdet.
Stockholm den 26 januari 1993 Rosa Östh (c) Birger Andersson (c)