Maskinkostnaderna i lantbruket har ökat fortare än produktionspriserna och utgör idag en stor del av de totala produktionskostnaderna. Jordbrukets totala intäkter 1991 var cirka 28 miljarder kronor. Lantbrukets maskinkostnader för att ta fram detta kan beräknas till 10 miljarder. En sänkning av maskinkostnaderna med bara 1 procent innebär en besparing på 100 miljoner.
Tidigare satsningar på familjejordbruk har resulterat i att nästan varje enhet har byggt upp en egen och fullständig maskinpark. Detta har lett till ett underutnyttjande av många maskiner med onödiga kostnader som följd. Här finns stora besparingsmöjligheter men det behövs organiserad samordning och samarbete.
Ett i Europa beprövat system för maskinsamverkan lantbruksföretag emellan är ''Maskinringar''. Maskinringarnas uppgift är att: effektivisera maskinanvändningen, förmedla maskintjänster och arbetskraft, ge investeringsrådgivning och kursverksamhet, ge trygghet vid sjukdom och olycksfall, skapa sociala kontakter.
I Tyskland som är föregångsland vad gäller maskinringar talar man om besparingar på 10--15 procent med maskinringarnas hjälp. En motsvarande besparing i Sverige skulle innebära 1 miljard till gagn för svensk livsmedelsproduktion.
I Sverige finns idag ett antal maskinringar och flera tusen lantbrukare är redan anslutna. Erfarenhetsmässigt tar det 4--5 år innan en maskinring är självfinansierad. Ett ekonomiskt stöd under denna tid är en nödvändighet om maskinringarna skall få den betydelse för medlemmarna och samhället som en fullt utbyggd verksamhet kan erbjuda. Därför förordas en utredning av denna fråga.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utredning om maskinringar för lantbruksföretag.
Stockholm den 26 januari 1993 Ulf Björklund (kds)