I budgetpropositionen, bilaga 10, sägs att förutsättningarna för det jordbrukspolitiska omställningsprogrammet väsentligt har förändrats. Detta är ett riktigt konstaterande. Men borde inte detta då innebära att beslutet i grunden måste omprövas? Om vi skall ha ett svenskt jordbruk även fortsättningsvis så borde ju rimligen åtgärderna vidtas därefter. Då får det ju inte bli så att innan ett eventuellt EG-inträde är klart, det svenska jordbruket utsätts för stora konkurrensnackdelar, såsom annorlunda nivåer ifråga om priser, gränsskydd och exportstöd. Exempelvis kommer ju ko- och mjölkproduktionen att drabbas mycket hårt.
Vad det ytterst handlar om, är om vi skall ge ett av världens bästa jordbruk chans att på någorlunda lika villkor konkurrera med andra länders jordbruk. En omställning enligt de villkor som nu presenteras ger inte jordbruket den möjligheten.
Det kan omöjligen vara det svenska folkets vilja att det jordbruk som har en mycket bra djurhållning, som hitintills sagt nej till bestrålning av mat, hormonbehandling och tillväxtantibiotika, inte skall få en rimlig chans att hävda sig mot en livsmedelsproduktion där reglerna och kraven är helt andra.
I Sverige har vi under många år ställt allt högre krav på vårt jordbruk och vår livsmedelsproduktion. Många gånger har dessa krav och regler inneburit försämrade ekonomiska villkor och extra arbete för jordbrukets utövare, utan att dessa har kompenserats fullt ut genom högre ersättning. Många gånger har man protesterat och knorrat över skärpta krav, men i stort sett har man från jordbrukshåll ställt upp fullt ut för att infria de nya kraven.
Det finns i vårt land en stark opinion för en levande landsbygd, för en livsmedelsproduktion av hög kvalitet. Självfallet måste också då samhället ta konsekvenserna av en sådan önskan och ge vårt lands jordbruk reella möjligheter att svara upp mot detta.
Ett förslag är att regeringen omgående omprövar villkoren för den svenska jordbrukspolitiken, så att inte det svenska jordbruket slås ut innan ett eventuellt svenskt inträde i EG skett.
I en sådan omprövning bör överläggningar upptas mellan regeringen och företrädare för jordbruket. Regeringen bör därefter återkomma till riksdagen med förslag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om jordbrukets omställningsprogram.
Stockholm den 25 januari 1993 John Andersson (-)