Åren 1988-89 avvecklades importstoppet för äpplen och päron. Den yrkesmässiga fruktodlingen kompenserades med bl.a. tullskydd och röjningsbidrag. Syftet var att genom röjning av gamla odlingar som ersattes med nya moderna skulle produktivitet och konkurrenskraft öka. Detta var en ganska drastisk men nödvändig omläggning som också möttes positivt från många odlare. Utöver röjningsstödet satsade många odlare betydande kapital för nyplantering av fruktträd och satsning på ny odlingsteknik. På detta sätt såg man optimistiskt på möjligheterna att kunna möta den förväntade hårda importkonkurrensen.
Från odlarsidan har alltså mycket gjorts för att anpassa sig till den nya marknadssituationen. Dessutom har betydande investeringar på fruktpackerisidan genomförts.
Fruktodlingens konkurrenskraft gentemot importen har prövats på allvar först under 1992 års säsong. Under 1990 och 1991 var skördarna mycket små i Sverige och övriga Europa. Det rådde närmast brist på äpplen. Däremot ha 1992 års säsong inte på långt när givit täckning för kostnaderna att producera frukt. Odlare som satsat hårt har tvingats i konkurs och ytterligare utslagning av odlare som investerat och satsat på framtiden hotar.
Det förefaller nu som om övergångstiden från avvecklingen av importregleringen och anpassningen till nya marknadslägen varit för kort.
Uppenbarligen spelar också de betydande exportsubventioner, som importen hit till Sverige erhåller från exportländerna, en betydande roll. Dessutom är kostnaderna för tillfällig arbetskraft betydligt lägre i konkurrentländerna. Odlingarna belastas ej heller av skatt och avgifter på handelsgödsel och växtskyddsmedel. I Tyskland behöver t.ex. endast cirka fem procent erläggas i arbetsgivaravgifter för tillfällig arbetskraft inom jordbruk och trädgårdsnäring.
Av det ovan nämnda framgår vikten av att produktionsvillkoren mellan konkurrentländerna är någorlunda likvärdiga om konkurrensen skall klaras och näringen fortleva.
Riksdagen har tidigare beslutat uppdraga till dåvarande lantbruksstyrelsen, att följa och undersöka konsekvenserna av importstoppets avskaffande för frukt. På grund av den nu akut allvarliga situationen inom den yrkesmässiga fruktodlingen, bör statens jordbruksverk få i uppdrag att snabbutreda situationen och föreslå lämpliga åtgärder för att förhindra utslagning av svensk yrkesfruktodling.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär beslut om en snabbutredning av den yrkesmässiga fruktodlingens situation.
Stockholm den 25 januari 1993 Ingvar Eriksson (m) Bo Arvidson (m)