Situationen i det svenska jordbruket är besvärlig. Lönsamheten är för dålig, det innebär att de jordbrukare som har stora skulder kämpar en ojämn kamp mot räntor och andra kostnader. Det förutsågs i 1990 års jordbrukspolitiska beslut att avregleringen i jordbruket kunde ge problem för högt skuldsatta. Därför avsattes pengar för att kunna hjälpa jordbrukare som hamnade i besvärliga situationer, utan att själva vara skuld till det.
Omställningen och avregleringen av jordbruket är i många fall besvärlig, med sjunkande priser för produkterna går lönsamheten ner och det kan ge upphov till akuta ekonomiska kriser. Avsikten med 1990 års beslut var att jordbrukspolitiken skulle bli mer långsiktig, men det har inte blivit så. Ansökan om medlemskap i EG och ändringen av EG:s jordbrukspolitik har gjort att osäkerheten blivit stor. Det senaste årets torka har för stora delar av landet ytterligare försämrat jordbrukares ekonomiska situation.
Hittills har de medel, som får disponeras för hjälp till jordbrukare med ekonomiska problem, använts mycket lite. Detta delvis beroende på oklara och alltför snäva bestämmelser. Det är naturligtvis svårt för den drabbade jordbrukaren att bevisa att det är avregleringen av jordbruket som är orsaken till de ekonomiska svårigheterna. Resultatet har hittills blivit att ingen hjälp har getts. Att det är så här är inte bra.
Efter årets torka kan vi förvänta oss att fler jordbrukare är i behov av hjälp. Ofta handlar det om nystartade jordbrukare, som av naturliga skäl är mest utsatta. Vi anser att man, vid tillämpningen av stödet till jordbrukare som har ekonomiska problem, inte skall vara så restriktiv som hittills. Det faktum att det är låga priser beroende på avregleringen av jordbruket i kombination med dålig skörd får inte innebära att jordbrukarna inte får hjälp. Vi anser att de jordbrukare som drabbas på detta sätt inte själva är skuld till den uppkomna situationen och skall därför kunna få hjälp. Det måste enligt vår uppfattning vara ett viktigt samhällsintresse att sådana här situationer inte leder till konkurs.
En konkurs för ett jordbruksföretag är en katastrof eftersom även den privata ekonomin raseras. Det finns ingen gräns mellan företaget och den egna ekonomin. Därför skall samhällets insatser vara sådana att de jordbruksföretag som har en möjlighet att överleva ges hjälp. För att det skall vara möjligt skall stödet kunna möjliggöra rekonstruktion av lantbruksföretaget. Då är det viktigt att komma in i tid och att bedömningen inte är så snäv som hittills.
Med hänvisning till anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om hjälp till jordbruksföretag som är hårt skuldsatta.
Stockholm den 22 januari 1993 Lennart Brunander (c) Birger Andersson (c)