Det finns i vårt land ett antal anläggningar för tillverkning av s.k. grönmjöl, bl.a. i Skåne, Östergötland och Uppland. Råvaran utgöres av luzern eller gräs som skördas i tidigt utvecklingsstadium och som hetluftstorkas.
År 1991 beslöt riksdagen att för budgetåren 1991/92 och 1992/93 bevilja samma arealstöd för denna vallfoderodling som för spannmålsodling.
För budgetåret 1993/94 föreslår regeringen i prop 1992/93:100 oförändrat stöd. I samma proposition kommer dock regeringen med ett annat förslag som på ett avgörande sätt kan komma att rubba förutsättningarna för produktion av grönfoder intill dess Sverige blir medlem i EG.
Förslaget innebär att införselavgiften på utländska proteinråvaror avvecklas vilket torde innebära att priset på proteinfoder minskar. Vidare kommer vi när EES-avtalet träder i kraft att få en ny fodermedelslag genom vilken syntetiska färgmedel, att blanda i värphönsfoder för att färga ägg-gulan, blir godkända. Detta kommer att innebära att efterfrågan på grönfoder -- som hittills används som färgmedel -- minskar.
Ovan nämnda åtgärder är ett led i anpassningen till EG- förhållanden på fodermarknaden. De beräkningar som i dag kan göras tyder på att vi kommer att kunna fortsätta att producera grönmjöl i Sverige sedan vi blivit medlemmar i EG. Men om ifrågavarande företag skall överleva intill dess Sverige blir medlem i EG bör villkoren även på detta område anpassas till EGs.
Av ovan nämnda proposition framgår ej i vad mån regeringen låtit företaga beräkningar med anledning av de påtalade förändringarna som kommer att beröra produktionen av grönmjöl.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen begär att regeringen till riksdagen återkommer med en plan för hur produktion av grönmjöl kan upprätthållas intill dess vi blir medlemmar i EG.
Stockholm den 22 januari 1993 Karl-Göran Biörsmark (fp) Margitta Edgren (fp)