En levande landsbygd och ett bevarat kulturlandskap är ett angeläget samhällsmål. Här spelar jord- och skogsbruket en viktig roll. Hotet mot odlingslandskapet har varierat med jordbrukets lönsamhet och de olika stödmedel som samhället bidragit med. Enligt regeringens budgetproposition är målet att upprätthålla en hög ambitionsnivå på det regionalpolitiska området. Vi instämmer i denna målsättning men medlen för att komma dit anser vi vara alltför svaga. Inte minst sett ur perspektivet att få lika villkor som EG-länderna.
Vi menar att jordbrukets primära uppgift är att producera livsmedel. Näringen skapar också samtidigt andra värden som är av betydelse för samhället, t ex öppna landskap, sysselsättning på landsbygden, försörjningsberedskap, förutsättningar för turism och konsumentnära produktion.
Det finns dock naturliga kostnadsnackdelar. Långa avstånd mellan jordbruket och dess servicenäringar och till konsumenterna. Detta glesbygdsproblem skapar kostnadsnackdelar i form av höga transportkostnader. Klimatet medför begränsningar för växtodlingen. En lång stallperiod medför ökade kostnader för animalieproduktionen.
I södra Sveriges skogs- och mellanbygder och på öarna Öland och Gotland bedrivs ofta lantbruket på många små skiften. Rationaliseringsmöjligheterna begränsas av naturen. Därför är kostnadsnackdelarna bestående och kan förvärras på sikt.
Mot detta kan ställas fördelar i form av decentraliserad produktion, miljövänliga och relativt sett extensiva produktionsmetoder. Inom nämnda områden överväger kostnadsnackdelarna. Ska jordbruket behållas på sikt måste ersättning utgå även för den samhällsnytta jordbruket skapar.
Inom den europeiska gemenskapen, EG, tillämpas omfattande regionalpolitiska stöd till bl a jordbruket. Mer än hälften av Storbritannien och forna Västtyskland omfattas av sådant stöd och för Frankrikes del är det cirka 45 procent. I Sverige är det hittills endast Norrland, som har cirka 16 procent av Sveriges åkerareal, som har regionalpolitiskt stöd och som är knutet till produktionen. I EG finns förutom produktionsstöd en rad andra åtgärder som hjälper upp jordbrukarens inkomstnivåer.
I Sverige är cirka 7 procent av arealen uppodlad. Inom EG är motsvarande siffra 50-60 procent. Det finns därför all anledning att bevara det svenska odlingslandskapet och det aktiva jordbruket.
Den helt övervägande delen heltidsverksamma lantbrukare i skogs- och mellanbygden bedriver mjölk- och/eller köttproduktion ofta i kombination med skog. För öarna gäller kombinationen mjölk och/eller köttproduktion kombinerat med specialodlingar av olika slag. Förutsättningar för att konkurrera med spannmålsodling på slättbygden finns inte. Den enda konkurrenskraftiga produktionsgrenen är vall och bete. Ska dessa områden kunna klara sin överlevnad inför ett EG-inträde fordras att villkoren blir i överensstämmelse med de villkor som finns inom EG.
Många mjölk/köttproducenter håller på att slås ut på grund av en drastiskt försämrad lönsamhet. Situationen blir inte heller bättre av de tongångar som hörs i den allmänna debatten om en billig import av t ex kött och ost. Vad man då jämför med är de dumpingpriser som vissa länder med stort överskott erbjuder. Ingen får oss att tro att Sverige den dag landet står utan egen produktion kan köpa livsmedel utifrån till dumpingpriser! Det har vid alla tidigare tillfällen, då svenska produkter tagit slut, visat sig att priserna raskt stigit uppåt på de importerade produkterna. En viktig faktor i sammanhanget är det exportstöd som producenterna inom EG erhåller. Här arbetar inte de svenska producenterna alls på lika villkor.
Vi anser att riksdagen bör ge regeringen i uppdrag att snarast framlägga förslag till lösningar för skogs- och mellanbygderna i södra Sverige jämte öarna Öland och Gotland och omfatta följande:
1. För att hålla en klar anknytning till värdet av landskapsvård, sysselsättning, livsmedelsberedskap mm bör stimulansen ges i form av arealersättning, som i sin tur kopplas till mjölk- och köttproduktion. I syfte att få en inriktning som uppmuntrar till grovfoderbaserad produktion och som inte stimulerar till ökad spannmålsodling bör arealen slåtter- och betesvall prioriteras som ersättningsgrund. Denna areal bör sedan relateras till ett visst antal djur.
2. Det finns inget som på landsbygden kan ersätta lantbruket eftersom lantbruket inte enbart producerar mat utan också en levande landsbygd, öppna landskap och bevakningsuppgifter för totalförsvaret. De produkter som inte avsätts inom landet måste få kunna exporteras på samma villkor som inom EG. Eftersom EG har exportstöd för livsmedel måste regeringen nu komma med förslag till riksdagen om exportstöd så att svenska bönder kan existera på lika villkor som sina yrkesbröder inom EG.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stöd till södra Sveriges skogs- och mellanbygder samt öarna Öland och Gotland,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om exportstöd.
Stockholm den 20 januari 1993 Stina Gustavsson (c) Marianne Jönsson (c) Rune Backlund (c) Agne Hansson (c)