Äganderätten utgör en av den västerländska civilisationens hörnpelare. Svensk rätt har av ålder innehållit bestämmelser till skydd för den enskilde mot myndigheters godtycke och övergrepp. Trots vissa förbättringar innehåller den svenska regeringsformen endast ett relativt svagt skydd för äganderätten.
I regeringsförklaringarna såväl 1991 som 1992 har regeringen uttalat att äganderätten och den enskildes rättssäkerhet skall ges ett förstärkt skydd. Kommittédirektiven för den tillsatta Fri- och rättighetsutredningen ger uttryck för samma sak.
Tyvärr pågår på olika håll aktiviteter som snarast syftar till en försvagning av äganderätten. Lagstiftningen präglas ibland av motsägelser. För den enskilde blir det därför svårt att tolka olika lagar och kunna bedöma verkningarna av dem.
Det är en fråga som vi särskilt vill lyfta fram här. Det gäller hur man skall hantera den mark som en lantbrukare vill ställa om.
Enligt 1990 års jordbrukspolitiska beslut skulle en betydande del av åkermarken ställas om till annan produktion än livsmedel. Ett alternativ kan då vara skogsplantering eller anläggning av energiskog. Omställningsersättning utgår och i vissa fall även anläggningsersättning. Den enskilde lantbrukaren måste då tolka riksdagens beslut som att omställning är en viktig och angelägen åtgärd.
Men för omställning krävs tillstånd. Det har förekommit att ansvarig myndighet först givit klartecken till omställningen och reserverat medel för denna. En tid efteråt säger nästa myndighet nej till omställning och stoppar utbetalning av ersättningen med hänsyn till naturvårdens och/eller kulturmiljövårdens intressen.
Hade man samtidigt meddelat den sökande att skälig ersättning kom att utgå för att marken inte fick ställas om kunde ingen haft någon invändning. Men alltför ofta får sökanden besked att ingen ersättning utgår och att marken skall odlas som tidigare.
Vi anser det oskäligt att en myndighet skall kunna tvinga en lantbrukare till att fortsätta en odling som han anser olönsam eftersom han velat ställa om produktionen på den aktuella arealen.
Ett sådant myndighetsagerande sätter enligt vår bestämda uppfattning rättssäkerheten ur spel. Anledningen är en oklar tolkning av begreppet ''pågående markanvändning''. Vi anser därför att regeringen omgående måste ta initiativ till ny lagstiftning så att rättsläget blir klarlagt. En lantbrukare måste ha rätt till ersättning när han förbjuds att plantera skog eller anlägga energiskog på åker, äng eller annan betesmark.
Frågan har blivit än mer aktuell i och med regeringens förslag i proposition 1992/93:100 bilaga 10. Här krävs att lantbrukare, för att få del av kommande arealersättningar, ansluter minst 15 procent av stödarealen till omställningen fr.o.m. år 1993.
Skulle skogsplantering eller anläggning av energiskog vara den mest realistiska åtgärden och den förbjuds, riskerar lantbrukaren att gå miste om arealersättningen. Den enskilde kan då hamna i en ohållbar ekonomisk situation.
I vissa områden och på vissa marker är skogsplantering eller anläggandet av energiskog den mest realistiska åtgärden. Tillgången på alternativ är begränsad. Extensivt bete som är det vanligaste omställningsalternativet, passar inte alla, särskilt om man inte tidigare har djurproduktion.
Beviljas inte omställning och ej heller ersättning för att bibehålla nuvarande produktionsinriktning kan en lantbrukare ändå sluta att odla marken. Någon brukningsplikt av åkermark finns inte längre. Vad händer då? Åkermark som inte brukas, blir när lantbrukaren anmäler detta till länsstyrelsen, klassad som skogsmark enligt uppgift från Skogsstyrelsen. Skogsplantering på skogsmark bör knappast någon myndighet kunna förbjuda. Då hindras ju pågående markanvändning och ersättning måste utgå!
Av detta exempel framgår hur komplicerad situationen kan te sig för den enskilde lantbrukaren. Regeringen måste medverka till att skapa klarhet. Den enskilde skall inte behöva driva långvariga rättsprocesser för att få sin rätt klarlagd.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag till lagstiftning så att äganderätten skyddas och att de som drabbas av myndighetsingripande enligt ovan erhåller rätt till ersättning.
Stockholm den 19 januari 1993 Bo Arvidson (m) Ingvar Eriksson (m)